Мапа Балкана је коначна

  ШЕФ НЕМАЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ГВИДО ВЕСТЕРВЕЛЕ РАЗГОВАРАО СА ТАЧИЈЕМ 

  •   Никада нећемо разговарати о подели Косова 

Гвидо Вестервеле са шиптарским политичарима

     ШЕФ немачке дипломатије Гвидо Вестервеле позвао је Београд и Приштину да одмах елиминишу међусобне тензије и оценио да се ради о европском проблему.

     „Овде се гради европска будућност и брани европски мир тако да сукоби дуж етничких граница морају престати. Нема промене граница на Балкану и никада нећемо разговарати о подели Косова”, изјавио је Вестервеле после разговора са косовским премијером Хашимом Тачијем.

     Он је нагласио да да је за Немачку територијални интегритет Косова неприкосновен  и да је мапа Балкана завршена. 

     „Етнички сукоби не подударају са европским вредностима и изразио став да је важно да се процес дијалога настави што је пре могуће. Сва спорна питања требало би да буду решавана у оквиру политичких и економских решења”,  рекао је Вестревеле и напоменуо да је Немачка ангажована на лобирању за признавање независности Косова.

     Тачи је изјавио да су недавне полицијске акције на северу Косова биле неопходне и легитимне и захвалио се Кфору на одлично одрађеном послу.

     „Сарађиваћемо са Кфором и у потпуности поштовати постигнути договор”, нагласио је он и додао да ће на конкретним пројектима бити остваривана и сарадња са Еулексом. 

     Фонет/ М. Ч.

     Без „Олује” на северу Косова

     ВИЦЕПРЕМИЈЕР КОСОВА ХАЈРЕДИН КУЧИ

  •   Нећемо пратити логику револуција или „олуја” већ логику поштовања закона и реда, логику јаке демократске државе

     Заменик председника Владе Косова Хајредин Кучи изјавио је да на северу Косова неће бити акције као што је била хрватска војна операција ‘’ Олуја ‘’  у августу 1995. године, јављају приштински медији.

     „Косово ће имати теротиријални интегритет и наставићемо да успостављамо закон и ред. Нећемо пратити логику револуција или ‘ олуја’ већ логику поштовања закона и реда, логику јаке демократске државе”, нагласио је Кучи.

     Фонет

     Шта ће им насиље поред оваквог Београда?!   

     ПОСРБИЛИ ЛИДЕРИ КОСМЕТСКИХ СРБА

     Милан ИВАНОВИЋ, председник СНВ северног Косова

  •    Да је наша власт одустала од Косова, види се и по томе што се не обраћа пријатељима Русији и Кини                                     

     ТО је мало другачија изјава од оних које су раније давали и он и Тачи. Раније су биле јасне претње насиљем. Овога пута је изјава промењена, јер је Кучи вероватно охрабрен понашањем власти у Београду, која очигледно попушта под уценама својих пријатеља и ментора албанске независности.

     Очигледно је да признавањем диплома и других докумената, прихватањем печата царине Косова, Београд иде у сусрет захтевима Приштине. Кучи и Албанци зато и немају потребу да посежу за наси1м мирним путем остварују своје циљеве.

     Последњи споразум, постигнут између Борка Стефановића и  Горана Богдановића са Тачијем и Кучијем, уз посредовање Кфора, практично потврђује Тачијеву уредбу о ембаргу српске робе (односно успопставља царински систем и на територији севера КиМ и значи велики корак у правцу независности и заокруживању граница Косова).

     То је један од разлога одустајања албанских челника од нових претњи насиљем.

     Разлог су и предстојећи разговори између Београда и Приштине 5. септембра. Очигледно је да су Албанци охрабрени од Роберта Купера и Томаса Кантримена да ће остварити све своје захтеве, пошто власт у Београду одустаје од Косова, односно пушта Косово низ воду јер су за њу приоритет евроинтеграције.

     Да је наша власт одустала од Косова, види се и по томе што се не обраћа пријатељима Русији и Кини. Упркос томе што је и само писмо 20-орице (академици, „Печат“ објавио), упућено Путину, произвело реакцију код руске дипломатије, која је тражила од УН, НАТО и ЕУ да спрече наметање албанских институција на северу Косова.

     Марко ЈАКШИЋ, председник Заједнице српских насеља и општина    

     Деспоти сада глуме демократе!

     ТО није ништа ново. Приштина је смишљено пригрлила демократски речник. Прича о демократији, о људима и правима, док у мраку и тами користи насилне методе.

     Сетите се марта 2004, шта се десило са Србима на КиМ! Од 1999. је више од сто цркава спаљено, а 200 хиљада људи прогнано... Нема демократије, само деспоти који су силом очистили Косово, па сада глуме демократе.

     Приче о Олуји настају у одређеним западним круговима. У Београду се преко Олује прећутно прелази, а чак се шаљу и сигнали да Београд неће штити Србе већ да ће мирно гледати на нови егзодус. То су поруке које шаље председник државе. А сутра ће то бити Рашка, Пештерска област...

    Ова изјава не може да охрабри Србе јер су је дали људи којима реч није јача страна. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари