Николић „ратује“ са Григоријем, Дачић се „помирио са Амфилохијем“ - шта се догађа?

ШТА СЕ, ЗАПРАВО, ДОГАЂА ИЗМЕЂУ ДРЖАВНОГ ВРХА СРБИЈЕ И ВРХА СПЦ?

         ПРОСЛАВА осам векова Ђурђевих Ступова донела је „помирење“ премијера Ивице Дачића са митрополитом Амфилохијем.

         У време кад „хладни рат“ између Томислава Николића и владике Захумско-херцеговачког Григорија још траје.

         Јесте ли изненађени - и једним и другим, иако Николић на владику Григорија „пушта“ своју помоћницу за односе са јавношћу и медијима?

         Шта се, заправо, догађа између државног врха Србије и врха СПЦ?

         Да ли је Дачићево додворавање Цркви (митрополиту Амфилохију) доказ да су варедни избори много ближи него што то многима изгледа?

Будимир АЛЕКСИЋ, историчар религије и аналитачар црквених збивања (Подгорица)

Дачићево помирење у Беранама било је шаљиво

 • Шта се у Беранама стварно десило? Дачић је замуцао у једном моменту јер ништа није знао о том крају где је био, а митрополит Амфилохије му је помогао и објаснио да је тај крај био стожер Рашке државе. Дачић је онда рекао да му Амфилохије помаже и да су се помирили...
 • А Григорије је после литургије критиковао председника општине Требиње, неки новинар је погрешно написао да се то односило на председника Србије и онда је уследио низ позива и питања, те је Григорије изиритиран свиме рекао да то мисли и за Николића - јер су обојица једва завршили средњу школу. Тако да ни овоме не бих придавао значај...

         НИ ЈЕДНО ни друго нема велики значај: нити је једно помирење ,нити је оно друго став.

         И Григорију и Дачићу се омакне, новинари ухвате и интерпретирају. Био сам у Беранама и чуо кад је Дачић у шаљивом тону рекао да се помирио, а да су стварно у некаквом великом рату, премијер не би ни дошао у Црну Гору.

         Шта се у Беранама стварно десило? Дачић је замуцао у једном моменту јер ништа није знао о том крају где је био, а митрополит Амфилохије му је помогао и објаснио да је тај крај био стожер Рашке државе. Дачић је онда рекао да му Амфилохије помаже и да су се помирили...

         То је било шаљиво. Амфилохије остаје критичар бриселског споразума и остаје на својим позицијама да Косово и Метохија мора остати у Србији, а Дачић је за примену бриселског споразума.

         Када је реч о другом случају - код Григорија- дошло је до грешке: Григорије је после литургије критиковао председника општине Требиње, неки новинар је погрешно написао да се то односило на председника Србије и онда је уследио низ позива и питања, те је Григорије изиритиран свиме рекао да то мисли и за Николића - јер су обојица једва завршили средњу школу. Тако да ни овоме не бих придавао значај...

         Шта је суштина? СПЦ као најзначајнија српска институција, која је вековима била духовни и културни стожер, има право на национални став. Она се бави судбином, и то историјском судбином српског народа и има право да даје оцену догађаја који одређују судбину српског народа.

Слободан НАГРАДИЋ, социолог, председник Српског демократског форума (Бањалука)

Обе стране не поштују оно: цару царево, а Богу божје

 • Ствари додатно компликује то што се Григоријева епархија већински налази у Републици Српској и, условно речено, изван је Србије, па се ово не може посматрати ван односа Србије и Републике Српске

         ТЕ ДВЕ ситуације говоре да се политички и укупан јавни живот одвија по начелу: једни шумом, други друмом.

         У Србији постоји јасна неусклађеност политике, не само према религији и цркви, него и према важнијим питањима.

         Рационалан одговор се може ослонити на то да премијер и председник долазе из различитих духовних миљеа. Дачић је председник СПС, странке која је наследила специфичан однос према Цркви, па Дачић настоји да има бољи однос - ако не према целој Цркви, онда бар према неким људима из Цркве.

         Николић је, с друге стране, био оснивач СНС, странке која је имала однос према религији. Међутим, неки људи из Цркве су у предизборној кампањи отворено навијали против Николића и он то није заборавио. Зато он кроз персонални однос према појединцима хоће да покаже да није мудро да се Црква током кампање сврстава било где. Свако лице, па и црквено, може да има мишљење које хоће, али не треба у кампањи да навија за једног кандидата.

         То дугорочно није добро ни за државу, ни за Цркву. Персонални односи одузимају капацитет и држави и Цркви, а штету трпе грађани.

         У овом случају ствари додатно компликује то што се Григоријева епархија већински налази у Републици Српској и, условно речено, изван је Србије, па се ово не може посматрати ван односа Србије и РС.

         Најбоље би било да се власт и Црква понашају по ономе: цару царево, а Богу божје.

         Међутим, не може се рећи да сви људи из Цркве тако раде, а то није добро.

         И политика својим сврставањем не чини добро, сем што неко можда може да има дневну или недељну личну корист од свога сврставања.

         Све несугласице треба што пре изгладити да би се наступало јединственије.

Владан ГЛИШИЋ, члан Старешинства Двери

Дачићево „помирење“ није ни озбиљно ни искрено

 • Зна се како се понаша искрени верник у сличној ситуацији - мора да се прво покаје за оно што је учинио, а пошто је Дачићева увреда на рачун Амфилохија (када је рекао да је он „срамота за СПЦ“) изречена јавно - онда и покајање мора да буде јавно. Тога - наравно - нема, те самим тим овај чин има естрадни значај, као и све друго што Дачић ради

         ДАЧИЋЕВО наводно помирење са митрополитом Амфилохијем нема никакву озбиљну тежину пре свега зато што није ни искрено ни озбиљно.

         Зна се како се понаша исрени верник у сличној ситуацији - мора да се прво покаје за оно што је учинио а пошто је његова увреда на рачун Амфилохија (када је изрекао да је он „срамота за СПЦ“) изречена јавно онда и покајање мора да буде јавно. Тога - наравно - нема, те самим тим овај чин има естрадни значај, као и све друго што Дачић ради и једнако је неодговорно и неозбиљно као и када је дао изјаву да је Амфилохије „срамота за СПЦ“, а та изјава је, опет, једнако била вредна колико и Дачићев интервју са водитељком без доњег веша.

         Међутим, постоји овде нешто много озбиљније, а то је свест Дачића, па и Николића, и Вучића, и свих осталих властодржаца који су на власт дошли по налогу и „благослову“ из амбасада САД, ЕУ и НАТО - а то је свест да ипак, да би уопште дошли у прилику да могу чинити владу по налогу странаца, морају претходно добити гласове на изборима. И зато је битно да се не замерају, или чак да добију и некакву подршку СПЦ, јер је она још увек установа са великим ауторитетом у народу.

         Дачић ово поготово добро зна, јер је и у владу 2008. и у ону 2012. године ушао зато што је био спреман да служи амбасадорима САД више него свом народу. Ипак, да би опет то могао да ради мора да придобије симпатије гласача, а то неће моћи кроз сукоб са СПЦ.

         Међутим, ма како да народ гласа, владу ће опет формирати или тајкуни под контролом САД (као и 2008.), или сам амбасадор САД (као 2012.), или можда и директно страни експерти - по Вучићевој молби.

         У сваком случају, ближе нам се избори.

Живица ТУЦИЋ, главни уредник Верске информативне агенције

Ако је Дачић прешао преко митрополитове молитве на Тргу Републике - јавност не мора

 • Ми из Београда не можемо најбоље да проценимо шта се дешава са градоначелником Требиња, који жели да компромитује владику Григорија. Ту долази до варница и киксева које су довеле дотле да један каже „ја нисам рекао“, а градоначелник каже - „да, рекао је да је председник Србије будала“
 • Мислим да би председника Николића требало да је толико суверен да га такве ствари не узбуђују

         ШТА значи Дачићево и Амфилохијево мирење?

         Митрополит Амфилохије је урадио нешто што је недопустиво: сахрањивао је живе. И то је урадио целој Влади и парламетну, а после је рекао да другачије није могао. То је за мене незапамћено и недопустиво. Сада Дачић може да каже да су посвађани или помирени, али тај гест остаје запамћен.

         Хоћу да кажем да се за мртве не може молити као за живе, а за живе као за мртве. То нема ни у једној религији. У свакој је религији јасно шта је живот, а шта смрт. Зато сматрам да је крупна ствар оно што се десило на Тргу и нико то не може да оправда политичким, националним или било којим другим разлозима.

         Нема онога: то је било песнички или у заносу, или из патриотских разлога. Нема тог заноса!

         Ко то покуша да оправда прихвата нешто недопустиво. Ако Дачић преко тога прелази, јавност не мора. И, то није став ни целе Владе ни целог парламента.

         Иначе, оно није била литургија већ молитва...

         Главно питање у односу власти, односно државе и Цркве је било то што се десило на Тргу, а случај са Григоријем се своди на то да је себи допустио да изражава своје политичке симпатије и антипатије. Он може да их има само лично, не као епископ.

         Имали смо ставове и епископа који су били блиски СПС, или ДСС... али све то треба да се избегне, јер Црква заиста треба да се бави питањима која помажу људима да живе у вери и квалитетно.

         А не да се меша са личним ставовима. Ако је ова Влада прихватљива за већину грађана, формално гледано, онда је то- то!

         Иначе, ми из Београда не можемо најбоље да проценимо шта се дешава са градоначелником у Требињу, који жели да компромитује владику Григорија. Ту долази до варница и киксева које су довеле дотле да један каже „ја нисам рекао“, а градоначелник каже - „да, рекао је да је председник Србије будала“.

         То није толико битно колико чињеница да неко тамо на томе хоће да прави политику!

         Мислим да би председник Србије, Томислав Николић требало да је толико суверен да га такве ствари не узбуђују. То је за мене апсолутно минорна ствар.

         Црквени људи попут Григорија се не сналазе у политици. Рекао бих им само ово: пустите политику, ви имате довољно обавеза часних и лепих.

Слободан ЈАНКОВИЋ, историчар

Српским политичарима који су блиски Западу - већ је промењена свест

         КАД Црква покушава да прави компромис са својим основним ставом о духовном и световном животу - онда долази до неслоге међу архијерејима и онда је могуће да имамо и сукоб са политичарима и неслогу са архијерејима.

         У последњих 15 година урушавана је свака институција српског народа, пре свега Војска и школство, а уништава се све више и високо образовање. Тако смо дошли дотле да треба срушити и Цркву - и то као најважнију институцију српског народа - да би се постигла промена свести, што је крајњи циљ притисака са Запада!

         Политичарима који су блиски Западу већ је промењена свест. С друге стране, најнормалније је да се Црвква изјасни о најважнијим стварима које се тичу народа, јер окупља највећи број Срба и највећи део народа у Србији.

         Зато ово што долази из Цркве не представља недозвољено мешање Цркве у политику, већ нормално интересовање. Наравно, грађани и верници треба да процене да ли је исправан конкретан начин на који се то ради.

         Диана Милошевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

DRAGAN-GAŠA's picture
DRAGAN-GAŠA 23:24 07.08.2013.

 • +30
Voting is closed.

Sve moj do mojega!

marko kraljević's picture
marko kraljević (није потврђен) 11:29 08.08.2013.

 • +28
Voting is closed.

Počev od vatikanskog jezujite Živice Tucića do sve samih demonkrata u demonkratskim udruzženjima i organizacijama
Kad će pitati nekog Srbina koji je PRO SRPSKI orjentisan nekog Vladimira Dimitrijevića i da ne nabrajam još ima Bogu verne srpski BRAĆE dosta više ovih vatikanaca pedera i komunističke žgadije koja se nazina demokratskim organizacijama!

Нада's picture
Нада 03:12 08.08.2013.

 • +34
Voting is closed.

Црква је вековима водила народ и била замена за државу под турском окупацијом.
Поново је време за борбену цркву.
И ово је окупација, само што спољни окупатор влада преко својих у Београду.

Душан's picture
Душан (није потврђен) 09:30 08.08.2013.

 • +26
Voting is closed.

Тако је

Тиха Вода's picture
Тиха Вода (није потврђен) 03:23 08.08.2013.

 • +34
Voting is closed.

Шта год ко замерао патријарху Иринеју и митрополиту Амфилохију, а није да нема шта, њих двојица су права српска елита за Томислава Николића, Александра Вучића и Ивицу Дачића. Можда не могу да им се супротставе, али не издају ни Србију ни КиМ ни свој народ.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 03:27 08.08.2013.

 • +28
Voting is closed.

Томислав, бре, нема петље да се сам суочи са владиком Григоријем, па му шаље ту Станиславу Пак на мегдан. А можда је и умислио да му српске владике нису ниво!

mika.vrana's picture
mika.vrana (није потврђен) 06:55 08.08.2013.

 • +26
Voting is closed.

"Šta se zapravo događa, između državnog vrha Srbije i vrha SPC" Uskuhala se "Mutljaga" gdje god su oni, tu je uvijek mutljaga i previše ljigavog, šupljeg i utkane krajnje "propasti" Srbije, a svi zajedno urlaju "Srbija", a crkva i politika su pretvornici-Izdajnici, kako oni tako i Srbija osta na ostatku, kako oni govore u dim i uz urlanje, da bi se pomislilo da govore iz utrobe "Nebeske Srbije" a crkva i politika su pretvornici-izdajnici i zacjelo se najbolje rasaznaju u svom rodu. Ova mutljaga će uzvriti sa ovim gangsterskim investicijama, i, ostatak Srbije nema nikakvu istorijsku perspektivu koju su potpuno uništili ovi "urlatori iz pakla!" Najveća istorija Srbije, nije urlanje Srbija, Srbija....., već Njeni najtiši i najmočniji događaji, na ovo ću po hiladiti put reči: "Najtiši i najnemoćniji događaji su izazvali najveću buru u istoriji svijeta - najtiša i najnemoćnija Srbija nakon balkanskih ratova ulazi u prvi svjetski rat u kojem je naveća pobjednica, nakon izdajstva i kapitulacije Srbija ulazi u drugi svjetski rat i izlazi kao pobjednica, i sada, ste čuli i znate što mi je zlo od ovih urlatora iz pakla, i znate, što moram u samoću, i spopada me silan bol, tako da sam ovdje, sada, glasno zaplakao.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 07:53 08.08.2013.

 • +24
Voting is closed.

[email protected]
Komentar je odlican,
samo nemoj plakati.
Treba probuditi duh slobode i osvete u nama pa uz Boziju pomoc u akciju.
Unistavati Sotoninu vojsku pred Gospodom nije nikakav greh.
Sa izdajnicima se zna kako se postupa.

mika.vrana's picture
mika.vrana (није потврђен) 10:39 08.08.2013.

 • +25
Voting is closed.

@ Igore! Ko je plakao, zna šta to znači, ko ne zna, taj i nije plakao. Igore! nije slabost, gorčina jeste, gorčina je najjači duh Pravoslavlja, naime, duha koji je gorak i tučen Hristovom patnjom, gorko i oporo sirće dato Raspetom umjesto vode, jeste snaga koja zlato pretvara u čisti Duh. Nakon što je zapojen sirčetom Hrist je rekao "gotovo je" to upravo jeste preporos-Vaskrsenje, koje je neophodno Srbiji, jer stvarno "gotovo je" Izvini, navedoh razlog, zbog kojeg osjetih gorak ukus suze na usni, gorak a ne samo slan, so je mudrost, ali gorčina je oštra,ljuta i opora zbog sve ove užasne "mutljage" koja Srbiju upropasti, ali ovaj otrov jeste iste supstancije srpske kao i lijek, i toje duh posebne vrste (koji i Ti prizivaš) koji u hrišćanskoj dogmi važi za "zmijoliki" đavolski-demonski, ali ovaj duh je NUS i zasniva se na Jevanđelju po Jovanu 3: 14. Budi pozdravljen! kao i, manjina Srba koji čine zdanje duha koji još prodire iz Nebeske Srbije u ovaj ostatak Zemaljski do granice ponora - granice sa Kosovom. Budi pozdravljen sa svim Srbima koji ne izdaju Kosovo, budite pozdravljeni na početku kao i na kraju nepomirljivog duha bez Kosova, Budite pozdravljeni Srbi pokretači neumorne službe Pravoslavlju.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 13:26 08.08.2013.

 • +21
Voting is closed.

[email protected]
Ne uzimaj sve za zlo.
Plakati nije nikakav greh a niti kukavicluk.
Isus je plakao pa sta!!!! samo pravedni mogu izraziti istinska osecanja na taj nacin.
Slazem se sa tobom i podrzavam te jer u tebi ne nadoh nista lose.
Svako ti dobro od mene.

mika.vrana's picture
mika.vrana (није потврђен) 16:38 08.08.2013.

 • +23
Voting is closed.

Hvala Ti, svako te dobro pratilo, iskreno, dao bih glavu svoju da samo Srbija izađe na pravi put, sa ovog puta propasti.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 13:48 09.08.2013.

 • +17
Voting is closed.

[email protected]
Hvala,!!!!sto se tice izlaska Srbije iz krize
nemam nista dobro da vam kazem.
Tek nam predstoje teska vremena.Ovo sto nam se desava danas je tisina pred buru.
Vrlo rado bi ispunio vasu zelju,ali za to mi je potrebno "1300 kaplara".Ali nazalost njih nema.
Ako imate vremena pogledajte jedan intervju na YouTube
KOLAPS,(COLLAPSE).
Isusovo prorocanstvo u Mateju 24:- se jako dobro uklapa u taj intervju..
Svako vam dobro u Hristu.

Душан's picture
Душан (није потврђен) 09:32 08.08.2013.

 • +27
Voting is closed.

А заиста би могао да почнеш да пишеш ћирилицом

Душан's picture
Душан (није потврђен) 09:33 08.08.2013.

 • +30
Voting is closed.

лакше је прочитам, зато и волим ФАКТЕ, лако се чита и боље разуме када је на ћирилици

Bodhisattva's picture
Bodhisattva (није потврђен) 08:49 08.08.2013.

 • +28
Voting is closed.

Fotografija govori mnogo više nego što svi mi možemo zajedno da kažemo! Pogledajte je dobro. Dačić tu stoj kao da se upišao. A njegovi kerovi ga čuvaju od Mitropolita. Bednije ne može više da bude, ovo je najniža blamaža koju čovek može sebi da dopusti.
Pogledajte samo prvog čoveka sa desne strane. Pogled sve govori, treniran za ubijanje, i takav ne pravi razlike!
Jedan obićan miš, plaši se od sebe samog, pa mu verovatno čak i čuvaju ogledalo, jer ko zna šta bi sve video.
Zapamtite ovog malog kepeca, ovu sramotu srpskog naroda.

Лела's picture
Лела (није потврђен) 19:10 08.08.2013.

 • +25
Voting is closed.

Тако је, Надо, треба нам борбена Црква православног војинства Христовог, лаика и клира, која ће да личним примером подвижника, молитвеника и јасновидаца, што не значи и безгрешника, али и будних покајника, какав је митрополит Амфилохије, да поново науче народу посту и молитви којима се изгони ”род овај”, демона и њиховог робља, са власти и из јавног живота народног. У нашем народном животу мора поново да просија старо злато хришћанских врлина, чојства и јунаштва Небескога Царства, у нама и око нас...

Нада's picture
Нада 22:20 08.08.2013.

 • +15
Voting is closed.

Лела,

Свака част на "мушкој" логици.

До те мере сте написали оно што сам мислила, да скоро немам шта да додам.

Можда то, да цивилизацијски процеси закономерно иду само напред, не враћају се.
Колико ће још дуго неке људске врлине томе одолети и опстати?
Бојим се, врло кратко.

Пера's picture
Пера (није потврђен) 19:27 08.08.2013.

 • +23
Voting is closed.

Ако Диана Милошевић не може да прескочи самозваног и од западних служби постављеног вајног ”верског аналитичара” Туцића (пензионера аустријске амбасаде, дакле порвереног обавештајног кадра), који о народу и Цркви као да појма нема, не морамо ми да га читамо и за озбиљно узимамо.И он је као и наши политичари који продадоше веру за вечеру, човек активно измењене свести. Он и њему слични зато не схватају да је митрополит заједно са присутним народом одржао молебан за упокојење овакве -богоборне и велеиздајничке Владе и Скупштине Србије, и за настанак неке нове која ће Србији и њеном народу бити на спасење. Бог нам те чувао, верни егзарше трона пећкога Амфилохије!

Нада's picture
Нада 22:32 08.08.2013.

 • +16
Voting is closed.

Треба знати и шта непријатељ мисли.
Дијана нам је дала шансу да му дамо одговор.

Лела's picture
Лела (није потврђен) 02:43 09.08.2013.

 • +17
Voting is closed.

Надо, не бих да паметујем, него само преносим сведочанство оних који знају: врлине одолевају злу и кварежи колико у Цркви Христовој остају верне Господу, који је са нама до краја века, како је обећао Св. Апостолима. Ствар јесте и увек је била само у нашој вери и невери. Ни у временима процвата Православља, ни у временима отпадије, Цркву Божију није надвладао и неће надвладати ни сами пакао, ни људски ни демонски....Један руски свети старац (Нектарије Оптински) имао је виђење последње апокалиптичке битке коју бију, са једне стране, милиони и милиони до зуба наоружаних богоодступника и, са друге, мало стадо Христово голоруких молитвеника свих узраста, и мушкиња и женскиња, који осташе верни Христу. После почетног ураганског навирања безбожника, победило је, изненада, без оружја и крви, мало стадо верних, сједињених у молитвеном једномислију са Богом и Његовим Светима...Душмани су сами од себе попадали покошени невидљивом силом...

Нада's picture
Нада 10:54 09.08.2013.

 • +17
Voting is closed.

Лела,
припадам оној врсти збуњених људи (не знам да ли постоји такав филозофско теолошки правац), блиских модерном агностицизму.

А, опет и не, јер у Бога, Свету Петку и Василија Острошког, као и уНиколаја Велимировића, верујем.

И волим, и не волим код себе, сталне расправе са Богом о борби добра и зла.

А онда схватим да и једно и друго човек тешко може да разуме, осим у дубоко хришћанском духу, али не и у космичком.

Не верујем у Рај и Пакао, али верујем да ће дух, после физичке смрти, као енергија, заузети неки простор.

Значи, моји ставови се темеље на личном уверењу и на осећају припадања Православљу и Србији, што не подразумева и добро васпитаног верника.

Душан's picture
Душан (није потврђен) 11:06 09.08.2013.

 • +17
Voting is closed.

Ви ми читате мисли, очигледно...
То је оно што већ пар дан Тамари покушавам објаснити на чланку о генетичарима и адаму и еви (намерно малим словима)
Лично, верујем у реинкарнације, верујем да сам живео много живота. Колико видим мој духовни и свесни ниво није достигнут како бих прекинуо тај низ и кренуо даље без телесног физичког и материјалног искуства.
Нама је дато да себе чинимо бољим људима а то не радимо.Једини наш задатак је да се усавршавамо на личном плану.
Изузетно ми је драга ова ваша задња реченица
Поздрав

Нада's picture
Нада 11:48 09.08.2013.

 • +16
Voting is closed.

Душане,

измамили сте ми осмех, читајући ваш коментар.

Убеђеног тешко можете убедити! А, још, ако је то последица самоодбране, немате шансе.

На пример- ја Перунов начин размишљања уважавам, али не и његову упорност и непознавање људске душе и психе, као и агресивност према неистомишљеницима.

Добро, гледам женски на строге учитеље, али ми је и ћуд таква.

Поздрав.

Лела's picture
Лела (није потврђен) 14:01 09.08.2013.

 • +17
Voting is closed.

Сестрински од срца а не никако другачије речено, Надо и Душане, само она душа која се тали у ликоливници Цркве Христове и надаја Његовим духом смерности и саможртвености, задобијајући га пре свега као верни, свесни учесник и причасник Светих тајни црквених и будни покајник, под условом да се труди да живи по "заповестима" (упутствима) Христовог Јеванђеља - "Царство Његово које је у нама само подвижници примају", постаје кадра не да поима, но да предокуша у капљицама оно што би Рај и Пакао могли значити. Тако избистреним чулима духовним, само таква душа у стању је да по миомиру истине или злосмрадију лажи духовне и прелести (обмане) препознаје и утврђује се у своме избору између "земаљског замалена царства и Небеског ув'јек и дов'јека", не подлежући сплеткама палих духова који би да је замуте и помуте лажним учењима. Учењима у које спада и старо незнабожачко учење о преоваплоћењу (реинкарнацији) итд. и филозофско, протестантско и њуејџерско о непостојању Бога или бар Његовог Раја и ђавољег Пакла. У Православљу, пред тајном јединственог Оваплоћења Бога Слова у Богочовеку Христу, распетоме и васкрсломе, распршују се сви призраци - демонизована схватања о људским преоваплоћењима и лажне представе о вечности и историји, која се за православне завршава вечношћу стања и лика - Божијег или сатанског,у који смо изабрали да се уобличимо за трајања свога непоновљивог земаљског живот, бирајући између земаљског и Небеског.

Нада's picture
Нада 14:30 09.08.2013.

 • +17
Voting is closed.

Лела,

да се не потписујете женским именом, помислила бих да сте свештеник.

Све ми се допада што напишете, али мој ум се одупире.
Шта да радим?
Сигурна сам да ме ђаво није "запосео", али не умем да прихватим оно што не разумем.
Хоћу ли због тога у пакао (озбиљно питам)?

У Исламу је сваки верник, и најгрешнији, угоднији Богу него безгрешни неверник.
А слично је и у другим религијама. На пример- Јудаизам.

А ја сам, изгледа, напуштено сироче.

Лела's picture
Лела (није потврђен) 14:34 09.08.2013.

 • +19
Voting is closed.

Истрајну снагу за људску доброту и њене неисцрпне и неуморне здраве рефлексе човек може примати само крепљен здравоумљем и здравином духовном благодати Христове у Његовој Цркви. Један духовник говорио је да колико је човек без Бога нејак и за најмању људску доследност и жртву братовљег добра ради најбоље показује његова некадрост да чини неко добро као дневно правило седам дана, а да не посустане због осећања да га ово или оно "мрзи" да чини, јер је, наводно,излишно, тешко, бесмислено, бесплодно, недовољно награђено или запажено. Из такве клонулости само Бог и Његова верност нама и наша верност Њему мође да нас васкрсава свакога часа и свакога трена... И у тој моћи огледа се као магновени блесак сила Васкрсења Христовог којом је Спаситељ победио смрт и све нас који му верујемо и крстимо се у Његово страдање и смрт и васкрсење Његово повео спасењу... Праштајте, заврших.

Лела's picture
Лела (није потврђен) 14:51 09.08.2013.

 • +18
Voting is closed.

Духоносни старци уче нас да се од стега и негви мислених у које је наш ум ухваћен световним образовањем, навикама и гресима почнемо ослобађати сталним молитвеним уздасима из душе Христу Спасу да нас помилује грешне, док се душа и ум толико не раскраве топлином милости која нас походи да почну изнутра већ сами да поимају зашто је важно кајати се и приносити Богу своје покајање пред свештеником, стојећи под окриљем Цркве Његове и њеног ослобођеног библијског ума, који се храни Оним који је Сам - Пут, Истина и Живот. Нема имена под небом, каже Апостол, којим бисмо се спасили, осим имена Христовога, и нема нам истинске надвремене и сваковремене помоћи осим од Христа и Његове Пречисте Мајке и Светитеља који му се уподобише. Господе Исусе Христе, помилуј нас грешне - молитва је коју нам као малим и великим подвижницима вере Христове Оци оставише као довољну за спасење и утеху.

Нада's picture
Нада 16:03 09.08.2013.

 • +17
Voting is closed.

Лела, хвала на труду и стрпљењу.

Иначе, заборавила сам да подвучем, мада се то види из мојих коментара, да ја јесам православни хришћанин, али више из традиције и уверења да је то мој пут.

Никакве друге религије или секте ме не привлаче, пa тако ни реинкарнација.

Додај коментар