Држава гаси Танјугове конкуренте

ПРОТЕСТ КОАЛИЦИЈЕ

НОВИНАРСКИХ И МЕДИЈСКИХ УДРУЖЕЊА

  • Предмет спора је - начин на који држава има намеру да подели 368 милиона динара за медије
  • Чини се да је коначни циљ ове одлуке гашење Танјугове конкуренције и успостављање државног монопола у сфери новинских агенција, упозорава се у саопштењу

        БЕОГРАД, 20. децембар 2011. (ФоНет) - Коалиција новинарских и медијских удружења оштро је протестовала због начина на који Влада Србије намерава да примени одлуку о издвајању 368 милиона динара за медије, јер сматра да се тиме газе основни принципи недавно усвојене Медијске стратегије и подстиче принцип нелојалне конкуренције.

        У саопштењу се упозорава да се овај новац неће распоређивати путем пројектног финансирања, у складу са јавним интересом, него ће бити додељиван директно медијима буџетским корисницима, пре свега Танјугу.

        "Овом одлуком Влада Србије погазила је основне принципе недавно усвојене Медијске стратегије, али и акта која регулишу државну помоћ и њену контролу, нарушавајући принцип равноправности на медијском тржишту", указује се у саопштењу.

        Ова одлука је, како оцењује коалиција новинарских и медијских удружења, у супротности са кључним ставом Европске комисије да у свакој додели државне помоћи мора бити јасно дефинисан јавни интерес.

        "С обзиром на чињеницу да се агенција Танјуг издржава од новца пореских обвезника, а послује и на тржишту, овом одлуком Влада Србије наставља да подстиче принцип нелојалне конкуренције, додатно угрожавајући пословање преостале две новинске агенције", напомиње се у саопштењу.

        Уместо да ради на стварању равноправних услова на тржишту, стоји у саопштењу, држава наставља са праксом финансирања медија који се налазе у њеном власништву, потпуно занемарујући јавни интерес и кршећи правила слободног тржишта и принципе за које се залаже ЕУ.

        "Чини се да је коначни циљ ове одлуке гашење Танјугове конкуренције и успостављање државног монопола у сфери новинских агенција", упозорава се у саопштењу.

        Потписници саопштења су Независно удружење новинара Србије (НУНС), Удружење новинара Србије (УНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и Асоцијација локалних независних медија Локал прес.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

КОСта's picture
КОСта (није потврђен) 19:28 14.01.2016.

  • +0
Voting is closed.

Познато је да је ТАНЈУГ био под контолом УДБе и тако је и остало. После открића у Х. Трибуналу да је деведесетих* година на челу Југословенске УДБе био човек агент ЦИА(!) та установа од највећег значаја за државу није претрпела никакве промене, до данас. Очито је да је неко споља спасао ТАНЈУГ од продаје и осатвио га на терету буџета грађана Србије да "ради" то што је и досад радио и за кога је радио. То ће се наравно одразити на судбину ПОЛИТИКЕ и НОВОСТИ два нај квалитетнија и што је важно,ЋИРИЛИЧАРСКА листа, која ће АВ вероватно угасити.

NN's picture
NN (није потврђен) 13:24 15.01.2016.

  • +0
Voting is closed.

Zašto je ovaj blog zaustavljen, jer zato što otkriva suštinu stvari i što je na ovom portalu prisutno podosta hrvatskih botova, doskora favorizovanih jer nisu imali oponenete?

Padre's picture
Padre 18:52 11.10.2017.

  • +0
Voting is closed.

Pored tolikih poduzeća vi se stalno žalite samo, kako se država okomila na novinare!

Додај коментар