РОЋЕН: Црна Гора и Косово су два економска ока у глави

МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ЦРНЕ ГОРЕ

СРЕО СЕ СА ШЕФОМ ТАЧИЈЕВЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

Хоџај и Роћен

  • Милан Роћен је на конференција за новинаре рекао да је Косово један од најважнијих спољнотрговинских партнера Црне Горе и да је са Енвером Хоџајем договорио потписивање бројних споразума који се тичу развоја економије, подстицања и заштите инвестиција, избегавања двоструког опорезивања
  • Косовски Срби имају већину у пет општина, три министарства и 13 посланика, навео је Хоџај и рекао да је Ахтисаријев план најбољи оквир за интеграцију Срба из три општине са севера

        ПОДГОРИЦА, (ФоНет) - Министар иностраних послова Црне Горе Милан Роћен изјавио је, после састанка са министром иностраних послова Косова Енвером Хоџајем, да су односи две државе у узлазној путањи, што је у интересу Подгорице и Приштине, али и целог региона.

        Роћен је на конференција за новинаре рекао да је Косово један од најважнијих спољнотрговинских партнера Црне Горе и да је са Хоџајем договорио потписивање бројних споразума који се тичу развоја економије, подстицања и заштите инвестиција, избегавања двоструког опорезивања.

        Приштина почиње разговоре о визној либерализацији и Подгорица је спремна да јој помогне својим искуством, рекао је Роћен.

        Он је изразио задовољство што ће у косовском парламенту у марту бити усвојен закон којим се регулише положај црногорске мањине на Косову.

        Роћен је рекао да Црна Гора има дипломатска представништва, односно амбасадоре у свим државама у суседству и нема разлога зашто би било другачије са Косовом.

        Хоџај је подсетио да је током јутра имао састанке са председником Филипом Вујановићем и премијером Игором Лукшићем и да је импресиониран напретком Црне Горе у  европским интеграцијама.

        Косово је историјски део Европе, али желимо и политички да будемо њен део, рекао је Хоџај и захвалио се Црној Гори на помоћи у овом процесу.

        Хоџај је изнео очекивање да ће ускоро бити размењени амбасадори и да је Косово спремно да уради свој део посла.

        Он је рекао да му је част да у Подгорици објави да је Косово применило 90 одсто Ахтисаријевог плана и да је већина косовских Срба интегрисана у косовске институције.

        Косовски Срби имају већину у пет општина, три министарства и 13 посланика, навео је Хоџај и рекао да је Ахтисаријев план најбољи оквир за интеграцију Срба из три општине са севера.

        То је план који даје најшира овлашћења мањинским заједницама у Европи, а ако неко има бољи, ја бих волео да га погледам, рекао је Хоџај.


Слични садржаји

Коментари