Кроз руке Шиптара - браће Барјактари - пролазе и Трампове одлуке које се тичу Србије

РОЂЕНИ СУ У ПРИШТИНИ, ЕМИГРИРАЛИ СА 20 ГОДИНА, А ПОЗИЦИЈЕ ЗАУЗЕЛИ ПОД ОБАМОМ

У САД  су Или (лево) и Илбер Барјактари

  • Или (Иљија) Барјактари је човек од поверења Херберта Макмастера, помоћника председника САД  за националну безбедност. Његов брат Илбер је директор за политику одбране у Савету за националну безбедност
  • ФАКТИ: Ивица ДАЧИЋ признао да је био затечен када му се Макмастеров Барјактари представио и открио да је из Приштине. Ово упућује на закључак да наша дипломатија и шпијунажа у Вашингтону слабо раде

          ШЕФ српске дипломатије Ивица Дачић пренео је недавно српској јавности да је био не мало „затечен” на састанку са саветником за националну безбедност САД Хербертом Рејмондом Мекмастером, у Вашингтону, када му је човек који је седео поред америчког званичника пришао, представио се и рекао да је - са Косова.

          Реч је о Иљију Барјактарију, који је тренутно десна рука Мекмастера и његов човек од поверења.

          Медији, међутим, откривају да постоји још један Барјактари, Иљбер, на не мање важној позицији у вашингтонској администрацији - директора у Савету за националну безбедност за политику одбране.

          Браћа Бајрактари, Албанци, пореклом из Приштине, радили су и у администрацији бившег америчког председника Барака Обаме, а и сада имају значајне улоге у Вашингтону.

          Они су својевремено емигрирали у САД као 20-годишњаци и у почетку су им пријатељи и познаници помогли да нађу послове и аплицирају за америчке универзитете, пише портал Медиум.ком.

          Временом, постали су амерички држављани и добили прилику за озбиљнији ангажман.

          Тако Иљи и Иљбер Барјактари данас свакодневно информишу своје шефове о спољнополитичким питањима и акцијама повезивања одељења Беле куће, обавештајне заједнице и других институција.

          „Они су се определили да помогну обликовању улоге Америке у свету кроз одбрамбену и спољну политику, никад нисам чуо за причу о двојици браће који играју тако важну улогу иза сцене у Пентагону”, рекао је 2016. године Карл Вуг, некадашњи саветник министра одбране, задужен за стратешке комуникације, а сада запослен у Националном Савету за безбедност.

Eво их са Тачијем и Пенсом

          Иљија Бајрактарија званичници Беле куће описују као „чувара капије” за саветника за националну безбедност, јер има увид и одобрава све захтеве и податке који Мекмастеру стижу.

          С друге стране, Иљбер је високопозиционирани директор у Савету за националну безбедност за политику одбране.

          Браћа Барјактари се помињу и у домаћој јавности.

          О њима је писао портал Република. рс, који их ласкаво назива „главним кројачима међународне и безбедносне политике САД”, откад их је на челне позиције при министарству одбране Америке довео саветник за националну безбедност Херберт Рејмонд Мекмастер.

          Тај портал наводи да су се браћа „винула у звезде” у време администрације бившег председника Обаме, а да сада, захваљујући саветнику за националну безбедност, одређују наводно најважнија питања политике Доналда Трампа, укључујући и она везана за Балкан и Србију.

           (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари