„Живи ли ова влада у Србији?!“

У СКУПШТИНИ ПОЧЕЛА РАСПРАВА О БУЏЕТУ ЗА 2012.

Јоргованка Табаковић

  • У ове четири године имали смо пет ребаланса буџета који је средство манипулације у рукама Владе као  и тако ћемо га посматрати, указао посланик ДСС Слободан САМАРЏИЋ
  • Посланик СНС Јоргованка ТАБАКОВИЋ: Буџет је за милијарду евра већи од претходног и то у години када се очекује пад индустријске производње и бруто домаћег производа. Не разумем да ли је влада, која је изашла са оваквим предлогом буџета, влада која живи у Србији, која схвата ситуацију у којој се налазимо, упитала је Табаковић
  • Посланик Уједињених региона Србије Млађан ДИНКИЋ:  Ово технички буџет који ће се мењати чим се формира нова влада. Буџет ћемо подржати само да би се обезбедила стабилна исплата пензија, плата у здравству и школству и да локалне самоуправе добију новац како би могле нормално да функционишу
  • Посланик ЛДП Бојан ЂУРИЋ: Србија је једина земља у Европи која улази у други талас кризе без министра финансија, који се данас понашао као владин службеник који чека да оде у пензију

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Посланици странака владајуће коалиције најавили су подршку Предлогу закона о буџету за 2012. годину, док су посланици опозиције критиковали предложени документ, као и кашњење Владе Србије при његовој изради.

        Посланик Демократске странке Србије Слободан Самарџић изјавио је да ће та странка учествовати у начелном делу расправе о буџету, додајући да је ово четврти пут да им влада даје буџет са закашњењем и прекорачењем законског рока.

        „У ове четири године имали смо пет ребаланса буџета. Буџет је један инструмент који је у рукама Владе као средство манипулације и тако ћемо га посматрати“, истакао је Самарџић.

        Посланик Српске напредне странке Јоргованка Табаковић изјавила је да је изненађена начином на који је буџет представљен, са десет реченица које не говоре ништа, уз још девет законских предлога који би требало да обезбеде пуњење буџета.

        Према њеним речима, буџет је за милијарду евра већи од претходног и то у години када се очекује пад индустријске производње и бруто домаћег производа.

        „Не разумем да ли је влада која је изашла са оваквим предлогом буџета, влада која живи у Србији, која схвата ситуацију у којој се налазимо“, упитала је Табаковић.

        Она је рекла да им је 981 страница достављена пре неколико дана и да је, уз пратеће буџетске законе, на дневни ред додато још једанаест закона.

        Посланик Јединствене Србије Петар Петровић рекао је да ће посланици те странке подржати предлог буџета и да је он реалан, развојни, колико је то у овом тренутку могуће.

        „Овај буџет обезбеђује исплату пензија, плата, свих социјалних давања, која су предвиðена законима. Сигурно да постоје и они који ће бити незадовољни, али треба бити реалан у овом тренутку у ком се сада Србија налази“, истакао је Петровић.

        Посланик Лиге социјалдемократа Војводине Александра Јерков изјавила је да ће та странка подржати буџет, због тога што је у њему по први пут испоштован уставни минимум од седам одсто буџета Србије, колико треба да износи буџет Аутономне покрајине Војводине.

        „Сматрамо и даље да постоје бројне неправилности, нелогичности у начину на који се Војводина финансира, пре свега што она и даље зависи од добијених средстава из буџета Републике“, нагласила је Јерков.

        Говорећи о закону о железници који ЛСВ није подржао, она је рекла да то нису учинили јер тим законом не постоји могућност враћања свих оних пруга које је Војводина изградила.

        Посланик Уједињених региона Србије Млађан Динкић рекао је да је ово технички буџет који ће се мењати чим се формира нова влада.

        „Буџет ћемо подржати само да би се обезбедила стабилна исплата пензија, плата у здравству и школству, да локалне самоуправе добију новац како би могле нормално да функционишу. Буџет није рађен са амбицијом да траје целу годину“, нагласио је Динкић.

        Посланик Либерално демократске партије Бојан Ђурић рекао је да неће гласати за овај буџет, додајући да је премијер Србије Мирко Цветковић пропустио да поднесе завршне рачуне своје четворогодишње владавине.

        „Очекујем много више одговорности од оних представника владајуће коалиције који овде убеђују да није ништа страшно што ћемо имати лош буџет шест месеци и макар ускрате подршку том буџету“, истакао је Ђурић.

        Србија је једина земља у Европи, рекао је он, која улази у други талас кризе без министра финансија, који се, како је рекао, данас понашао као „владин службеник који чека да оде у пензију“.

        Посланик Савеза Војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је да ће СВМ гласати за буџет, пошто су се оствариле претпоставке које су биле битне како би дали глас буџету.

Категорије: 

Коментари