Јовановић: Многи још мисле да ће Вучић на крају превеслати Запад, али је то - немогуће

„АКО СМО ХТЕЛИ ДА БУДЕМО БАНАНА-ДРЖАВА - УОПШТЕ НИСМО НИ МОРАЛИ ДА СЕ ОСЛОБАЂАМО ОД ТУРАКА“

  • Велики део опозиције је то формално, а не политички. ДСС много не воле. Народна странка покушава да глуми новог Коштуницу, што је бесмислено, јер то нису. Још 2013. сам написао да нас чека модел две Немачке и да се не треба уздати у СНС. Сад ћемо имати човека који предаје Косово и све друге који ће се морати одредити. А знате зашто вичу „Вучићу, ....ру!“ и што га нападају за мајку или брата? Зато што не могу да га нападну за ЕУ, јер су сви проевропски
  • Вучић понавља да Србији неће наређивати страни амбасадори. То само значи да је добар глумац. Ја му не верујем. Ево, отворио је питање Косова пошто се - вратио из Америке. Хоће ли неко да ме убеди да је то коинциденција? Или да је СНС направљена мимо западне „кухиње“ и Микија Ракића?
  • Вучић већ гомила гафове! Српског официра Милана Вукшића назвао је барабом, иако зна да се ништа није догодило! Вукшић ми је био командир вода у 63. падобранској бригади. Он је добар, храбар и частан официр који никада не би такао жену, а то што ни министар одбране ни Диковић нису стали у његову одбрану, показује да је страначки принцип изнад принципа државе и институције војске. То је злочин, јер грађани у Србији воле само војску и СПЦ
  • Ја у стране амбасаде не идем, а ко хоће да ме види, нека дође у Браће Југовића, где ћу причати на српском. Не смемо имати провинцијални дух и комплекс инфериорности. Вучић се жалио да је као први потпредседник владеу Бриселу спавао на поду! Како га није срамота?

        КАМПАЊА за локалне изборе у Београду показује како се разграђују институције уместо да се граде. У њој је Александар Вучић нарушио лични легитимитет - што је мање важно - али и саму функцију шефа државе, поручује на почетку разговора за Факте председник ДСС Милош Јовановић, критикујући ангажман председника државе у предизборним активностима СНС-а.

        „С једне стране смо имали безидејну кампању ниског интензитета, а са друге стране - у њој је учествовао председник државе, што је потпуно непримерено“, оцењује Јовановић.

        • Вучић је објаснио да су кампању укључивао само четири пута, недељом и по сат времена…

        То тек показује да он ствари не разуме: председник Републике не иде у кампању, јер је он председник свих грађана и црпи легитимитет из тога што је изабран на општим непосредним изборима. По закону може да истовремено буде и председник странке, али, сви нормални, демократски узуси кажу да председник државе не сме да се меша у кампању - ни републичку, а камоли локалну. Он је функцију председника републике искористио у страначке сврхе!

        • Опозиција тврди да је та кампања била негативна...

        То само погоршава ствар.

        Оцена целе кампање је да ми нисмо могли да пласирамо ни три одсто програма, јер није било озбиљне дебате. Опозиција није имала воље да се избори за медијске услове. За то нисмо морали да идемо у једној колони. Један од кандидата је у интервјуу НИН-у рекао да је третман неједнак, али да, ето, у таквим условима треба победити Вучића. Само још нек ми објасни како!

        За ДСС је опција била и бојкот, али то други нису подржали. Кампања је била и прљава - део опозиције се више бавио опозицијом него влашћу и програмом. Потврђено је да су нам елите лоше, јавно мњење непостојеће и да озбиљно не можемо разговарати ни о једној теми јер немамо озбиљне саговорнике.

        Политику смо избацили из политике и тако постајемо земља четвртог света, јер убијамо и претпоставке да се у неком моменту уздигнемо.

        • Колики део опозиције је заправо опозициони, с обзиром на програме којима подржавају ЕУ и сарадњу са NATO и каква је позиција ДСС међу њима?

        Велики део опозиције је то формално, а не политички. ДСС много не воле. Народна странка покушава да глуми новог Коштуницу, што је бесмислено, јер то нису. Коалиција Двери и ДЈБ, је „техничка“ -шта год то значило, а Двери су покушале да се преко нас оперу за тај противприродни блуд (како су то рекли и неки њихови чланови Политичког савета). У опозицији имате Радуловића као бившег Вучићевог министра.

        Општа конфузија у којој се политика потпуно изгубила. Али, то неће потрајати, јер после избора долази питање Косова и правнообавезујућег споразума и питање устава и преамбуле, као и столице у УН. Прочитајте мој текст из 2013, никад актуелнији: „Нада је умрла, живела нада“ о томе да нас чека модел две Немачке и да се не треба уздати у СНС. Сад ћете имати човека који предаје Косово и све друге који ће се морати одредити. А знате зашто вичу „Вучићу, ....ру!“ и што га нападају за мајку или брата? Зато што не могу да га нападну за ЕУ, јер су сви проевропски. Онда они кажу да је диктатор и лудак, а ја га политички нападам. (Подсетићу да смо у Београду разбили коалицију, у време Андреје Младеновића).

        Ја не само да памтим Савамалу и рушење, него још важније: што полиција није одговарала на позиве грађана који су је звали и што нико није процесуиран, а зна се које то урадио. Нико неће ни бити процесуиран! Тако иде претварање у банана државу.

        Ова власт је показала да у њој нису господа, сувише су провинцијалног духа. А ако смо хтели банана државу, могли смо да се и не ослобађамо од Турака...

        • Може ли се бити мали пред оваквим антинационалним Бриселом, а бити српски господин?

        Они су провинцијалног духа и зато пуштају Јункера да их гази и гледају га као Африканци Французе, бивше колонизаторе.

        • Шта Вама значи што Вучић каже да нама неће наређивати страни амбасадори?

        Да је добар глумац. Ја му не верујем. Ево, отворио је питање Косова пошто се - вратио из Америке. Хоће ли неко да ме убеди да је то коинциденција? Или да је СНС направљена мимо западне „кухиње“ и Микија Ракића?

        • Докле ће бити „добар глумац“?

        Већ гомила гафове! Српског официра Милана Вукшића назвао је барабом, иако зна да се ништа није догодило! Вукшић ми је био командир вода у 63. падобранској бригади. Он је добар, храбар и частан официр који никада не би такао жену, а то што ни министар одбране ни Диковић нису стали у одбрану, показује да је страначки принцип изнад принципа државе и институције војске. То је злочин, јер грађани у Србији воле само војску и СПЦ.

        Јел’ могуће да начелник Генералштаба не брани своју кућу? Да смо постали толике кукавице?

        Ово је партитократски систем где имате вођу и апаратчике, па потом коалиције које отупе идеологију и државу која је плен за издржавање странака. Из тога се излази само променом изборног система, тако да грађани бирају конкретно име и презиме. То директно убија хомогеност странака. Кад добијете непосредно гласове грађана, не морате бити ничији послушник. И владе у таквим системима су „чисте“.

        • Уочи сваких избора се говори да мала излазност одговара власти и да би власт пала да су грађани изашли у већем броју. Зашто се нико у опозицији не залаже за обавезно гласање, тим пре што би то била европска пракса?

        У први мах нисам за то јер је то нека врста вештачког сазревања. Ми не излазимо на гласање јер нисмо демократски сазрели као нација. Нисмо глупи, него су нас историјски дисконтинуитети довели до тога. Ми смо као Француска пре сто година, или мало бољи...

        • Ђилас и његови тврде: ако изађе 800-900 хиљада, побеђујемо ми, а не власт. Очекујете ли већу излазност која би угрозила Вучића и има ли уопште реалних изгледа да та власт буде угрожена?

        Скептичан сам да постоје реални изгледи. Све је учињено да опозиција буде раздробљена, а одговорност је и на опозицији. Коалиција око Ђиласа је чудновата, немају заједнички изборни штаб, појављују се одвојено. Имате нас, Шапића, ДС, Двери-ДЈБ и неке фантомске листе. Укупно 24! Нумерички огромно, квалитативно мало и гласач ће да каже: прескочићу.

        • Коме служе фантомске листе? Рецимо, Прелетачевић?

        Оне узимају гласове опозицији. Претпостављам да Прелетачевић узима полуграђанске, антисистемске гласове. Власт не може да уништи опозицију ако је јака.

        • Није ли највећи део опозиције под западном контролом?

        То вам говори зашто нису обједињени. Мада су први кривци за ову конфузију Вучић и СНС, који су дошли на власт као националисти, а спроводе политику Чеде Јовановића. Вучић и данас преводи бираче жедне преко воде. А још многи мисле да ће Вучић на крају превеслати Запад. То је немогуће!

        • Зашто?

        Западна цивилизација је владала светом, а не неком Србијом данас. Тамо има сјајне књижевности, музике, културе, али у смислу технологије владања - то су цивилизације које су злочиначке. Биле су и биће. То су империјалне силе које не хају за туђи живот. У њима постоји привид правне државе. Али се заправо понашају као бандити. Гадафи је Саркозију плаћао кампању, а убијен је к’о пас. Мафија има кодекс части, а Запад га нема. Функционише по принципу силе.

        • Што значи да ми морамо да почнемо да примењујемо силу ако желимо да нас они поштују?

        Тако је. У спољној политици поштују само силу и оне који знају да се бију.

        • Вратимо се на Београд. Да ли би Вучићева власт на републичком нивоу почела да се руши ако би, хипотетички, победила опозиција?

        Не, јер он има велику финансијску моћ и неку врсту парадржавне моћи. Они имају такав приступ медијима да јавно мњење обликују у потпуности. То је реална моћ.

        Ја хоћу да Вучић оде што пре, али хоћу да оде и његова политика. ДСС има тешкоће да ради, јер смо ми опозиција и формално и политички, што значи да морамо да сарађујемо са осталом опозицијом, али нам је тешко да учествујемо у неком новом 5. октобру. Мени је лично то тешко. Да помогнем будућем Чеди Јовановићу који ће скоро готов посао привести крају?

        • Јеремић је у једној изјави рекао да истраге о прању новца могу довести и до Београда на води, а све то до санкција, изолације...

        Ту пре има новца из Црне Горе него арапског. Запад ипак подржава Вучића. Јеремић прича о санкцијама јер је у кампањи. Ако је искрен и паметан, зна да нема никаквих санкција док Вучић ради посао за Запад. А то је да се потпише правно обавезујући споразум, да Косово постане чланица УН. После ће га шутнути, ко и друге.

        • Да ли је ово помињање Београда на води нека форма притиска, да се случајно не предомисли?

        Погледајте чиме се све бави Ђукановић, па је још је на власти јер је прекинуо са Русима, увео Црну Гору у NATO и све ради за Запад.

        • Вучић има подршку и Русије и Запада?

        Неће још дуго!

        • Шта ће рећи кад му са Запада кажу: можеш само са нама?

        Изабраће запад. Ако и скупи храбрости - биће сурово заустављен. Не морате бити доктор међународних односа са Сорбоне да бисте знали да се не игра тако са Западом. Неће вас казнити ако никад са њим нисте ни били, можда вам неће дати да се вратите на власт или ће хтети да вам уништи странку... а кад сте у колу са њима, па их изневерите, врло су немилосрдни. Ово није парола, волео бих да грешим. Зар мислите, да је њима тешко да убију човека?

        • Да ли постоји неко ко може да га заштити?

        Ко, кад није направио институције и државу? Кад се заљуља брод, 99 одсто сарадника ће му нестати. Брзо ће бити јасно.

        А ми, да бисмо превазишли бројне историјске и идеолошке дисконтинуитете (Југославија, комунизам, грађански рат...) и да бисмо изградили институције и народ, треба нам бар педесет година мира да намагнетишемо бусолу и да видимо шта су Срби. Ми се делимо на партизане и четнике, Карађорђевићевце и Обреновићевце, а сви велики народи су правили синтезе. Треба да узмемо најбоље од свега, па и да нашминкамо ако треба. Де Гол је рекао да се понекад треба правити као да јесте тако...  

        А ми нисмо од јуче. Наша земља има 8 векова аутокефалности цркве, Хиландар, и кнежевине пре тога, и средњевековно царство, и језик и независност, а ако узмете карте Европе са краја 19 века немате баш много држава. Наша земља има велику културу. Црњанског, Пекића, Андрића... Има Цер, Колубару и Кајмакчалан. Има Косовски бој пре тога. Много проливене крви. Кад ми дође било који странац, са њим могу да разговарам равноправно и без комплекса, јер смо ми слободу крвљу заслужили. Побогу, тукли смо се са NATO пактом. Једини! Ја у стране амбасаде не идем, а ко хоће да ме види, нека дође у Браће Југовића, где ћу причати на српском. Не смемо имати провинцијални дух и комплекс инфериорности. Вучић се жалио да је као први потпредседник владе у Бриселу спавао на поду! Како га није срамота?

        • Он је рекао да се жртвује за Србију.

        Нек се жртвује. Нек погине ако треба, а не да спава на поду…

Покренуо бих нову истрагу, нови процес поводом убиства Ђинђића

        „Зорана Ђинђића нисам много ценио политички, али бих покренуо нови процес - да се види како је убијен, јер не верујем у званичну верзију, пуну рупа.           

        Није добро за Србију да се не зна како је убијен председник владе или да много шта остане неразјашњено…“

Бесплатан јавни превоз у Београду је потпуно реалан

        „Наш програм за Београд је садржајан, подељен је на четири области: саобраћајну, управну, урбанистичку и културну.

        Бесплатни градски превоз за све кориснике неки су оценили као популистички. Ни стари нити овај нови ДСС који тек градимо, никада није био склон популизму. Сасвим супротно, наш предлог је резултат две незаобилазне чињенице: прво - императив свих модерних градова је смањење употребе аутомобила, друго - Србија је једна од ретких земаља у којој су послодавци обавезни да уплате накнаду за превоз.

        За 650.000 запослених у Београду, та цифра прелази 200 милиона евра годишње што је апсолутно довољно за ефикасно функционисање и потребне инвестиције у оквиру ГСП. Економска рачуница не представља проблем. Мада је овде првенствено реч о неопходној промени навика и самог схватања градског превоза.

        У блиској будућности ће то све мање бити комерцијална услуга за грађане-клијенте а све више јавни сервис (као здравство и школство) за грађане-кориснике“.

        Диана Милошевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари