Зашто је тако тек сад проговорио?

ЂИЛАС ЗАОШТРИО ТОН ПРЕМА ЕУ – ДА ЛИ БИ СРБИЈА БОЉЕ ПРОШЛА ДА ЈЕ БИЛА ТВРЂА СА БРИСЕЛОМ?

Драган Ђилас, градоначелник Београда и потпредседник Демократске странке

     ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда и потпредседник ДС Драган Ђилас поново је био оштрији у јавном наступу од колега из партијског врха и владајуће коалиције. Као и поводом геј-параде и недавног наступа бизнисмена Милана Бека – опет је био ближе и обичним члановима своје странке и расположењу јавности.

     У интервјуу „Пресу“, рекао је и ово: “Велики револт код већине нас, грађана Србије, изазивају они представници ЕУ који нам стално деле лекције и третирају нас као најгоре ђаке у овој европској школи. Мисле да је потребно да они дођу и науче нас како да не понављамо разред, али се често дешава да од нас траже да научимо и градиво које није у школском програму”.

     Портал Факти је Ђиласово сиптоматично заоштравање тона истестирао у пет краћих разговора. При том је свесно оставио по страни незаобилазно питање – а због чега је званични Београд досад пристајао да се Србији „деле лекције“ и да се њени потези мере дуплим аршинима - пошто је оно примарно `у надлежности` Бориса Тадића и Мирка Цветковића. Своје саговорнике смо питали:  

     1. Да ли би Србија пролазила боље у ЕУ - од  смрти Зорана Ђинђића до данас - да је са Бриселом разговарала као Ђинђић пола године пред атентат и оваквим Ђиласовим гласом?

     2. Да ли је Ђиласов нови тон знак да почело заузимање позиција пред изборе?

     3. Израста ли Ђилас оваквим наступима у реалног лидера ДС?

     Ђилас је већ заузео челну позицију у ДС

 • Ђинђић је убијен јер је проговорио на начин који не одговара вашингтонским деловима ЕУ

     Адвокат Горан ПЕТРОНИЈЕВИЋ, потпредседник Покрета за Србију:

     1. То је суштина целог проблема. Ђинђић је убијен јер је проговорио на начин који не одговара вашингтонским деловима ЕУ. Убијен је да би на његово место била доведена гарнитура која ће без великог труда испуњавати све захтеве тог дела ЕУ.

     Управо је последњих неколико година на власти и на делу та власт.

     Дакле, несумњиво је да би Србија боље прошла да је бар оваква реторика била и раније. Ђинђићеви последњи иступи, начин на који се обраћао ЕУ и свим страним факторима био је резултат његовог отрежњења, али истовремено и разлог његовог нестанка.

     Садашња власт је очигледно у таквом стању да би највише волела да се ујутро пробуди и да јој неко саопшти да нема ни Космета ни Срба на Космету. Тада би они решили све своје проблеме пред провашингтонским делом ЕУ.

     2. Оваква изјава је само бацање прашине у очи. Не треба је конкретно везивати за градоначелника Ђиласа. Очигледно је да је то њему пало у задатак. То је мишљење владајуће гарнитуре и једна врста покушаја тражења оправдања за све оно што нису урадили или су погрешно урадили.

     Не сумњам да је Ђилас у праву када је ово рекао, али се поставља питање: зашто је тек сада тако проговорио. И топла вода и точак су откривени пре хиљаду година. Сигуран сам да су о дуплим стандардима знали и на почетку доласка на власт.

     3. Неке процене - и унутар самог ДС, а и ван Србије – говоре да је Ђилас већ заузео челну позицију у ДС.

     Коме то Ђилас говори? Тадићу?

 • Наравно да би Србија боље прошла! То је логично иако Ђилас и Ђинђић међусобно немају везе. Садашње вођство нема никакве везе са Ђинђићевом комплетном политиком

     Милорад ВУЧЕЛИЋ, главни уредник недељника „Печат“:

     1. Наравно да би Србија боље прошла! То је логично иако Ђилас и Ђинђић међусобно немају везе. Садашње вођство нема никакве везе са Ђинђићевом комплетном политиком.

     2. Почело је! Али, коме то Ђилас говори? Тадићу? Да ли је љут на политику своје странке?

     Једини ко пристаје на такво понашање је ДС. Ако то што Ђилас ради није фолирање, онда би морао да нападне политику своје странке!

     Али, то је предизборно, маркетиншко фолирање у које нико не верује, чак ни они који су најближи Ђиласу. Нико то не види озбиљно.

     3.  Да, у ДС израста. У тој странци реално израста у нешто. Али, међу пигмејима није тешко израсти у било шта. То је мала политика малих људи. Што би рекао прфесор др Љубомир Тадић, „то је политика без маште и идеала“.

     „Превише ме питате“!

     Певач Мирослав ИЛИЋ:

     1. Ја себе доживљавам као Европејца, али немам ништа против Ђиласове изјаве.

     2. Хвала Богу! Види се из авиона да је кренула кампања. Још одавно.

     3. Превише ме питате!

     

 

     Србија не би прошла боље!

 • Ђиласу, не осећам његову хармонију са Тадићем. Не видим да су њих двојица присталице идентичних мишљења. Свако гледа да убере неки поен за себе, за неке будуће изборе

     Адвокат Ненад ВУКАСОВИЋ:

     1. Не би прошла боље! То нема никакве везе. Да је Зоран Ђинђић на власти - исто би се дешавало јер је овде реч о стратешком балканском питању.

     Зна се каква је наша улога у новом прекрајању граница. Хаг је био само делић. Сутра ће Косово бити пред дефинитивним решењем. Царински печати су само заваравања, што смо видели и на примеру САО Крајне. Чекају нас Санџак а и Војводина.

     Наши су мали и ситни. Запад их утерује у ред, иду му на поклоњење а кад се врате - пренесу нам како ће да буде. Сетите се Милошевића који је од „фактора мира и стабилности“ постао „балкански касапин“.

     И кад се Ђинђић копрцао, дошло је до куршлуса између њега и онога ко га је довео на власт. Зашто наши ћуте? Да би обезбедили још који динар за будућност!

     2. Како отворим новине, видим председника државе који се налази свуда - од пољопривредног добра до отварања моста без ограде „За Ненада и Зорана“. Пољопривреда је ствар Владе, а не Председника државе!

     Морам да споменем изјаву Јелене Триван: „Па, Влада је наследила независно Косово“. Шта су демократе урадиле на успостављању нормалних односа? Ишли су на рукољуб да свргну претходни режим! А шта су урадили када су они дошли на власт: оде Црна Гора, Косово одлази, а и Војводина је добила атрибуте државности!

     Свака друга реч председника државе је „Ми хапсимо, ми дижемо мостове...“ Све је то само промоција.

     3. Тадић се одавно поставио као апсолутни власник Србије у којој само ДС има право на делење и размишљање. Када је реч о Ђиласу, не осећам његову хармонију са Тадићем. Не видим да су њих двојица присталице идентичних мишљења. Свако гледа да убере неки поен за себе, за неке будуће изборе.

     Србија би бар мање изгубила

 • Ђилас је у ДС једна струја, ко је од челника странке уз њега - не знам, али сматрам да ствари још увек прилично зависе од Тадића

​     Глумац Бранислав ЛЕЧИЋ:

     1. Србија би више добила или би мање изгубила. Јер, у политици нема успеха, поготово за малу земљу, ако се не држи граница својих интереса. Не може вечно да излази у сусрет великима, већ мора да зна шта су њени интереси. Када се дође до тог руба, мора да се реагује адекватно и да се затегне, да се једноставно да каже: “Могу да чиним, али не вечно, преко граница својих интереса не могу“. У реду је преговарати и правити компромисе, али не у бескрај. Док се те границе не успоставе, нема добрих међуљудских односа, ни у пријатељству, ни у браку, па ни у политици.

     2. Предизборно престројавање је увелико почело. У свим медијима се види да се видљиво захуктава кампања јер се помињу теме које би иначе морале да буду присутне током целог мандата...

     3. Сигурно је да Ђилас има лидерске амбиције и да у том смеру и ради. Али,  о томе ће одлучити странка.

     ДС је подељена, има у њој више интересних сфера. Уколико Ђиласа подрже из странке, свакако ће његова амбиција имати позитиван ефекат. У ДС-у постоје људи који подржавају Ђиласову политику која има дозу реалности.

     Када се у странци која је на власти створи више фракција и интересних група - није лако изборити се за своју политику и позицију. Ђилас је у ДС једна струја, а ко је од челника странке уз њега - не знам, али сматрам да ствари још увек прилично зависе од Тадића. Он дозвољава такву врсту политичара, али на крају ипак своди рачуне и бира лојалност.

     Коме он да зелено светло, тај ће нешто и да уради и представљаће мејнстрим странке.

     

     Анђела ПОПОВИЋ   Диана МИЛОШЕВИЋ                 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

kajga's picture
kajga (није потврђен) 15:20 16.10.2011.

 • +1
Voting is closed.

prevarant i vlasnik beograda. najbogatiji covek na balkanu u zaletu na sam drzavni vrh srbije. naopak covek do zla boga.

mirćuz's picture
mirćuz (није потврђен) 11:13 10.02.2012.

 • +1
Voting is closed.

Ne zaboravite da je u zapadnoj politici dozvoljeneo svašta govoriti u kampanji. Pa što ne bi ovako u dvevet kora nečastivi uvio neku nazovi ljutnju.
Posle izbora znase nema uvijanja već samo rezultati u satirnju institucija i predaji resursa.
Doviđenja do oslobođenja!

Srbogorac's picture
Srbogorac (није потврђен) 15:11 19.11.2012.

 • +1
Voting is closed.

Klasicna prica za naivne! Sada samo prica analiticki ono sto vecina vole da cuju. Znate onu izreku: "Lopov vice ... - drz'te lopova!
Ne pali vise, oportunisticki licemjeru, prevarantu i siledzijo!

Jogi's picture
Jogi (није потврђен) 10:54 17.03.2014.

 • +0
Voting is closed.

Da li je iko citao njegov intervju Nedeljniku, tu ova spodoba kaze da su samo on i DVERI jedine evropske stranke?!

BG Fighter's picture
BG Fighter (није потврђен) 23:00 19.03.2015.

 • +0
Voting is closed.

Sada se vidi zašrto je već tada Vučić ušao u orbitu zapadnih sila...
Zato se Zapad i odlučio na rušenje DS jer nisu kooperatvni koliko su ovi dušmani tražili ...I naravno doveli su čoveka koji ne zana za moral kao ni njegov učitelj vojvoda od zarđale kašike i glogovog koca ,surlati vepar iz Batajnice !

Racist's picture
Racist (није потврђен) 06:10 09.04.2015.

 • +0
Voting is closed.

svi mi smo svedoci kako se jedna te ista grupa ljudi rotira sa polozaja na polozaj u poslednjih 20 godina po onoj ' SJASI Kurto da uzjasi Murto?
ovaj polupismeni narod nema pojma sta ga je snaslo, sta se desava i odavno je sve to zaboravio...kladim se da 90% Srba ne bi moglo da se seti sta je sinoc veceralo

mija's picture
mija (није потврђен) 14:25 18.06.2015.

 • +0
Voting is closed.

Ja nemam toliko negativno mišljenje o Djilasu kao većina prisutnih. Nije bio poltron EU i dešavalo se da se u okviru svog delokruga rada kao gradonačelnik Beograda usprotivi nekom iz Evrope ko pretera u zahtevima. U tim situacijama ne bi odustao, nego ostao pri svojim odlukama. E sad, da li je lopov, to ne možemo znati dok ne bude osudjen. Nije dobro bacati se bez dokaza tim blatom na ljude, jer su takve optužbe jako gadne i otrovne. Što se tiče Djindjićevog ubistva, činjenica je da je ono usledilo vrlo kratko nakon njegovog zaoštravanja politike prema KiM i više vrlo oštrih kritika politike EU i SAD prema Srbiji. Da li to ima veze ili nema, ne znam. Moj lični utisak je da je najviše koristi od njegovog ubistva imala Hrvatska, te mi je ona najsumnjivija, ali nikakvih konkretnih dokaza nemam.

Zorbas's picture
Zorbas 18:24 13.02.2017.

 • +0
Voting is closed.

Мијо, немој да падаш у грешку! Наравно да немаш лоше мишљење о Ђиласу - САДА! Зато што су ови ГОРИ чак и од жутих! Јер су знали шта нам смета и са том су нас причом навукли, а онда поступили потпуно супротно. Толико су нас ДРСКО и БЕЗОБРАЗНО преварили да заслужују да их просто РАСТРГНЕМО коњима на репове!

Додај коментар