Руски радар „Контејнер“ види све што лети или се лансира и на растојањима преко 2000 км

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РФ: ОДСАД ЋЕМО УДАРЕ ПРОТИВНИКА ВИДЕТИ У МОМЕНТУ ДОГАЂАЊА

* Командант Прве армије ПВО-ПРО генерал-потпуковник Андреј ДЈОМИН: Овај „Контејнер“ ће посебно пратити ваздушно-космичку ситуацију у правцу запада и југа. Конструисан је и за регистровање масовних налета противничких авиона и крстарећих ракета и у стању је да израчунава трајекторије њиховог лета

________________________________________________________________________

        ПРВА радарска станица типа „Контејнер“, која све види далеко иза хоризонта, почела је да `дежура` у руској републици Мордовији.

         Министарство одбране РФ је тим поводом саопштило:

        „Одсад ћемо бити у прилици да могуће ударе противника посматрамо у моменту догађања. Станица ће добар део света држати `на оку` даноноћно“.

        Командант Прве армије ПВО-ПРО генерал-потпуковник Андреј Дјомин додатно је објаснио да ће „Контејнер“ из Мордовије посебно „пратити ваздушно-космичку ситуацију“ у правцу запада и југа.      

        „Контејнер“ је, према његовима речима, у стању да открива и потом прати неколико циљева – противничких ракета или авиона и дронова – на растојањима већим од 2000 километара од граница Русије.

        „Контејнер“ је конструисан и за регистровање масовних налета противничких авиона и крстарећих ракета и да `израчунава` трајекторије њиховог лета.

        Ово важи и за дронове.

        Генерал Дјомин посебно наглашава да „Контејнер“ успешно открива и стелс-авионе.

        Русија планира да у наредним годинама постави још неколико „Контејнера“ и да међусобно повеже њихово функционисање и да тако над целом својом територијом успостави компактно радарско поље.

        Русија радарске станице типа „Подсолнух“ (Сунцокрет“), које такође виде „далеко иза хоризонта“, већ има на свом Далеком Истоку, Каспијском мору и уз обалу Балтика.

        Те станице служе за откривање ратних бродова, али и „ваздушних циљева“.

        И њихове карактеристике и могућности су – војна тајна.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари