„Лајнер“ моћнији и од „булаве“ и од западних конкурената

Руска армија ствара поморске стратешке ракете на чврсто гориво

 • „Лајнер“ је у стању да носи до 12 нуклеарних глава мање снаге (до 150 килотона), или четири бојеве главе средње снаге
 • „Булава“ може да носи „само“ шест бојевих глава мање снаге
 • „По свом енергомасивном савршенству (однос масе борбеног терета ракете према њеној стартној маси, у поређењу са даљином лета), „лајнер“ надмашује све савремене стратешке ракете на чврсто гориво Велике Британије, Кине, Русије, САД и Француске.
 • По борбеној опремљености (четири блока средње снаге) не уступа америчкој интерконтиненталној ракети Трајдент-2“ - саопштио  руски Држвни ракетни центар „Макејев“

      РУСИЈА је створила нову, супермоћну поморску стратешку ракету „лајнер“, саопштио је Државни ракетни центар „Макејев“ из Чељабинска.

      Нова ракета по својим карактеристикама двоструко надмашује до сада најјачу „булаву“, или „лајнерову“ претходницу – „сињеву“. На тај начин, Русија је продужила функционисање своје северо-западне групе подморница пројекта 667БДРМ „делфин“, за најмање 15 до 20 година.

      Међутим, технички подаци за нову ракету на течно гориво још увек су строго чувана тајна руске војске. Познато је тек да је ракета у стању да носи до 12 нуклеарних глава мање снаге (до 150 килотона), или четири бојеве главе средње снаге. То је значајан напредак у поређењу са „булавом“, која може да носи само шест бојевих глава мање снаге, док је „лајнер“ способан да носи и комбиновано, бојеве блокове мање и средње снаге истовремено.

      „По свом енергомасивном савршенству (однос масе борбеног терета ракете према њеној стартној маси, у поређењу са даљином лета), ракета „лајнер“ надмашује све савремене стратешке ракете на чврсто гориво Велике Британије, Кине, Русије, САД и Француске. А по борбеној опремљености (четири блока средње снаге) не уступа америчкој интерконтиненталној ракети Трајдент-2“, саопштава Ракетни центар „Макејев“.

      Прва успешна лансирања „лајнера“ извршена су још 20. маја, али јавност није била обавештена о овом догађају. Тада је објављено само о тестирању балистичке ракете на течно гориво „сињева“, коју руска Ратна морнарица користи још од 2007. године.

      Према доступним подацима, највероватније је да је „лајнер“ дубоко модернизована верзија „сињеве“, а не потпуно нова генерација ракета, оцењују војни експерти. Ову информацију потврдио је и неименовани представник руског Министарства одбране, који је изјавио да је нова ракета „усавршена `сињева` (РСМ-54), али да је некоректно упоређивати је са `булавом`“.

      Јер, упозорава представник Министарства, „лајнер“ је ипак ракета на течно гориво, а „булава“ на чврсто, и подсећа да је руска војска кренула путем стварања поморских стратешких ракета на чврсто гориво. Почетком јула, после успешног тестирања „булаве“, министар одбране Анатолиј Сердјуков издао је наредбу о почетку серијске производње ових ракета, које треба да чине основу поморске групације стратешких снага Русије до 2045. године. Почетак серијске производње „булаве“ до сада је одлаган због половичног успеха тестирања, јер је званично успело само седам од 14 покушаја.

      Ипак, руске војне власти демантовале су информације по којима „лајнер“ треба да замени „булаву“ услед недовољне поузданости. Почетак серијске производње сведочи да ће руска Ратна морнарица сада добити не једну, већ две нове стратешке ракете. Уз већ постојећу „сињеву“, нуклеарна моћ Русије на светским океанима биће гарантована бар у наредне три деценије.

 


Слични садржаји

Коментари

SELJAK's picture
SELJAK (није потврђен) 22:57 10.04.2012.

 • +109
Voting is closed.

Velika je razlika izmedju tecnog i cvrstog raketnog pogonskog goriva
ali je ocigledno da su Ruski inzenjeri toliko daleko otisli da im je sve jedno
sa cime "loze" rakete, ovo je skoro za rubriku "verovali ili ne"...

cif's picture
cif (није потврђен) 11:07 21.07.2012.

 • +114
Voting is closed.

Komentar nemam jer se ne razumem toliko ali ZELIM RUSKOJ BRACIO SVE NAJBOLJE I DA UVEK BUDU ISPRED SVIH BAR 10 GODINA.

kristina's picture
kristina (није потврђен) 11:58 30.10.2015.

 • +0
Voting is closed.

zaista zelimo ruskoj braci da budu ispred svih kad su rakete u pitanju puno puno godina, a u moralno-duhovnom smislu oni to stalno i jesu, nasa mila braca pravoslavna i hvala Bogu za to.

iscander's picture
iscander (није потврђен) 22:22 24.07.2013.

 • +37
Voting is closed.

sada se vidi snaga Rusije pa da vidimo tko joj išta može....za pola sata ode svijet....ja neznam odakle nekima snage pričati kako ameri ovo ameri ono...neka usporede ruske i američke rakete i proturaketnu obranu pa će sve vidjeti...s-400,s-500 uskoro,lajner,bulava,iskander i topolj pa sunburn su nezaustavljivi za amere...pola sata i zbogom svijete...

djomla's picture
djomla (није потврђен) 20:51 04.09.2013.

 • +29
Voting is closed.

i prednos Rusije...boj ne bije svijetlo oruzje vec srce u junaka...

Никола's picture
Никола (није потврђен) 23:55 15.12.2013.

 • +25
Voting is closed.

На Хирошиму је бачена нуклеарка од 20 килотоне која је уништила готово цео град а за ову од 150 килотоне кажу да је слаба па и она може да уништи један град од око милион становника

subaru's picture
subaru (није потврђен) 21:11 26.02.2014.

 • +0
Voting is closed.

braćo rusi napravite ih jedno 10.000 komada

волонтер професионалац's picture
волонтер профес... (није потврђен) 21:08 02.09.2014.

 • +0
Voting is closed.

Па, што наши не направе такве неке ракете, имамо угља колико хоћеш...!

Branimir's picture
Branimir (није потврђен) 14:01 31.01.2015.

 • +0
Voting is closed.

Rusi su i dalje tehnoloski ispred ostalih jer imaju ogromnu bazu znanja u
naucnom potencijalu.Sama arhitektura ruskog procesora(snaga nije u broju tranzistora
vec u programu po kojem on radi) prevazilazi druge.Daleko su otisli i u razvoju
kvantnog racunara.Tehnologija su ljudi, ne masine.

pilot's picture
pilot (није потврђен) 20:59 12.12.2015.

 • +0
Voting is closed.

U tekstu, koji je više "popularan" nego tehnički, malo se "brkaju lončići" jer su, kao što je neko ovde već rekao u komentaru, rakete na čvrsto gorivo potpuno druga priča u odnosu na one koje koriste tečno. Pre svega, čvrsto gorivo ne zahteva veliko održavanje, rakete se drže u stanju "spremne za lansiranje" praktično stalno, nema opasnosti od curenja goriva (koje je veoma toksično i zapaljivo) ili oksidanta, i daleko je duži vek tih raketa, kao što je navedeno, praktično narednih 30 godina.

Rakete na tečno gorivo imaju uglavnom veću nosivost, odnosno tzv. throw-weight odnos (korisnu nosivost u odnosu na masu), budući da se sagorevanjem tečnog goriva oslobađa veća količina energije, što samim tim omogućava veću raketu i njenu korisnu nosivost (bojeve glave, lažne penetratore/mamce, itd.). No, to zahteva i fizički veću raketu jer je potreban veći prostor za gorivo i oksidant. R-29RMU Sineva ima masu od 40,3 tone (R-29RMU2 Layner je nešto lakši – 40 tona), dok RSM-56 Bulava ima 36,8 tona.

Gorivo je, inače, uglavnom veoma toksično i zapaljivo (uglavnom se koristi UDMH - nesimetrični dimetilhidrazin, a kao oksidant azot tetroksid), vrlo često ne može da se drži unutar same rakete na duži vremenski period, već se tankuje kada se ukaže potreba (u slučaju uzbune pred lansiranje, itd.). Samim tim, itekako ima svoje mane.

Takođe, u tekstu se navodi da Bulava nosi svega 6 MIRV bojevih glava, što u principu nije tačno. Bulava je START sporazumom DEKLARISANA na 6 bojevih glava i toliko ih zvanično ima, ali može da nosi 10 MIRV-a, svaki snage od 100-150 kt. Analogno ovim raketama koje se lansiraju sa podmornica, jeste i kopnena komponenta, te tako imate Topol-M i Yars koji su na čvrsto gorivo, nose manje bojevih glava, ali su UVEK spremni za lansiranje (naročito korisno jer su i mobilni sistemi, iako ih ima i u silosima!), dok je, recimo, R-36M2 Vojvoda (SS-18) na tečno gorivo, ima ogromnu nosivost, 10 MIRV glava po 750 kt, velik broj lažnih penetratora, mamaca, itd. Naslednik, Sarmat, biće nastavak razvoja, biće takođe na tečno gorivo, ali Rusi zadržavaju i Yars, na čvrsto gorivo.

Inače, Bulava, koja je naslednik R-39 Rif (raketa na čvrsto gorivo, na podmornici 941 Akula/popularni “Tajfun”), nije klasična raketa na čvrsto gorivo, jer je njen treći stepen na tečno gorivo, radi lakšeg manevrisanja na putanji, eventualne promene cilja i većeg preživljavanja. Takođe, leti na nižoj putanji od ostalih balističkih projektila, ima manje vreme leta do cilja, izutetno je složen, napredan i skup projekat, te nije za džabe odabrana kao “stub” raketnih podmorničkih snaga. Layner je tu da bude koliko-toliko moderan, kako bi i 6 podmornica (sedma K-64 je konvertovana) koje su koristile Sineva rakete (667 Delfin / Delta IV) bile “up to date”, što se kaže.

Додај коментар