Герасимов војним аташеима: НАТО се спрема за војни конфликт великих размера

НАЧЕЛНИК РУСКОГ ГЕНЕРАЛШТАБА: НА ТО УКАЗУЈУ СЦЕНАРИЈИ ВОЈНИХ ВЕЖБИ ЗАПАДНЕ АЛИЈАНСЕ

* Генерал армије Валериј ГЕРАСИМОВ нагласио да се у Русији процењује да све до 2050-те неће бити реалних претпоставки за такав војни конфликт. Још је подсетио војне представнике других држава акредитоване у Москви да се у документима НАТО Русија третира као „противник“, а да је на недавном лондонском самиту алијансе било оцењено да је суштински побољшана „оперативност пребацивања појачања на источно крило“

_________________________________________________________________

        СЦЕНАРИЈИ интензивних војних вежби НАТО указује на испланиране припреме те алијансе за војни конфликт великих размера. Упркос томе што, по нашим проценама, нема реалних претпоставки за избијање таквих конфликата све до 2050-те.

        Са оваквим упозорењем иступио је начелник руског Генералштаба Валериј Герасимов. И, не било где: пред војним аташеима акредитованим у Москви.

        Одмах у наставку их је подсетио да се у документима НАТО Русија третира као „противник“, а да је на недавном лондонском самиту алијансе било оцењено да је суштински побољшана „оперативност пребацивања појачања на источно крило“.

        Генерал армије Герасимов је указао и на чињеницу да је НАТО  након 2016-те своје војне расходе повећао за 130 милијарди долара, а да повећање до 2024. може достићи $400 милијарди.

        Да би обезбедио сопствену доминацију – додао је начелник руског Генералштаба – НАТО је и космички простор прогласио за „сферу вођења ратних дејстава, заједно са копном, морима и ваздушним и сајбер-простором“.

        Герасимов је указао на неопходност да између Русије и западне војне алијансе заједно раде на „смањивању ризика избијања опасних војних инцидената“. Поготово што НАТО – упоредо са војним припремама – пласира тезе о „руској опасности“. Чак за претњу проглашава све што Русија уради на плану своје војне безбедности.    

        Герасимов је оценио да НАТО – свим што је побројао – „појачава напетост и смањује ниво безбедности на линији свог додира са Русијом“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари