СДА тражи да се обавести Гутереш да Српска комисијом за Сребреницу покушава да ревидира хашке одлуке

ТВРДИ ДА ЈЕ ИМЕНОВАЊЕМ ГОРДАНЕ ТАДИЋ ЗАВРШЕНО ОДСТРАЊИВАЊЕ БОШЊАКА СА ФУНКЦИЈА У ПРАВОСУЂУ

* Главни одбор СДА ће писмима позвати амбасаде у БиХ, чији су држављани чланови Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. да јасно осуде и ограде се од активности и ставова својих држављана у комисијама

* Од Савета за спровођење мира, Главни одбор СДА захтева изрицање недвосмислених ставова о "антицивилизацијској, противправној и антидејтонској природи и намери Владе Републике Српске", а од високог представника очекује да донесе хитне одлуке о поништавању владине одлуке о формирању комисија

* ФАКТИ: Врх главне муслиманске странке, ево, панично-хистерично покушава да одбрани хашке пресуде – које им идеално одговарају јер су их доносили они који су им помагали у рату – одбрани као недодирљиву истину. А да сваку нову чињеницу о злочинима у Сребреници и око ње прогласи за опасну „ревизију историје“. Зато нису ни осетили да су прешли црвену линију нормалности:  унапред су прогласили за неистину и нешто опасно и недопустиво оно до чега чланови међународних комисија за Сребреницу и Сарајево тек треба да дођу јер се још нису ни састали! Ово је баш муслимански!

________________________________________________________________________

         ГЛАВНИ одбор СДА сматра да је формирање комисија Владе Републике Српске о Сребреници и Сарајеву "један у низу покушаја да се политичким утицајем измијени истина о геноциду и ратним злочинима у БиХ", а да су повратници у Српску изложени "трајној институционалној антидејтонској дискриминаторској политици и пракси".

         Главни одбор СДА, уз осуду формирања комисија, тражи да Председништво БиХ, односно Министарство спољних послова обавести Генералног секретара УН о одлукама институција Републике Српске којима се, како сматрају, настоје преиспитати односно ревидирати одлуке Хашког суда.

         Главни одбор је поручио да ће у писаној форми позвати амбасаде у БиХ, чији су држављани чланови Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. да јасно осуде и ограде се од активности и ставова својих држављана у комисијама.

         Од Савета за спровођење мира, Главни одбор СДА захтева изрицање недвосмислених ставова о "антицивилизацијској, противправној и антидејтонској природи и намери Владе Републике Српске", а од високог представника очекује да донесе хитне одлуке о поништавању владине одлуке о формирању комисија.

         "Позивамо званичнике Републике Српске и сусједне Србије да се, умјесто покушаја ревизије историје, коначно суоче са истином о почињеном геноциду и злочинима широм БиХ", навели су из СДА.

         У још једном од закључака који се бави Републиком Српском, Главни одбор СДА наводи да се изложеност повратника Бошњака и Хрвата "трајној институционалној антидејтонској дискриминаторској политици и пракси" нарочито испољава "спречавањем" повратка, запошљавања у јавним институцијама, негирањем геноцида и злочина, ускраћивањем права на образовање и онемогућавањем слободног именовања матерњег језика, те "свјесном радикализацијом политичких прилика путем јавних иступа највиших званичника Српске".

         "Главни одбор СДА сматра да се извор оваквог дискриминаторског и антидејтонског ђеловања налази у настојању српске политике у БиХ да политичким средствима оствари ратне циљеве прокламоване у `Декларацији о проглашењу Републике српског народа у БиХ` /9. јануара 1992. године/ и `Одлуке о стратешким циљевима српског народа у БиХ` /12. маја 1992. године/, укључујући и стварање државе српског народа с ове стране Дрине", један је од закључака Главног одбора СДА.

         Главни одбор тражи од кадрова СДА у органима законодавне и извршне власти да пред домаћим и међународним институцијама одмах почну оспоравање одредби у уставима и законима које сматрају да су дискриминаторске с циљем постизања пуне конститутивности Бошњака и Хрвата, равноправности свих грађана у Републици Српској, "а на крају и до укључивања Бошњака и Хрвата у назив Српске".

         "Осуђујемо инертност и пасивност међународне заједнице, прије свега Канцеларије високог представника у БиХ, у погледу обавезе спречавања дискриминаторског и антидејтонског дјеловања власти Републике Српске и позивамо их на дјеловање у складу са мандатом који им је додијељен Дејтонским мировним споразумом", наводи се у једном од закључака Главног одбора СДА.

         Главни одбор се данас бавио и именовањем Гордане Тадић на позицију главног тужиоца Тужилаштва БиХ, те оценио да је тиме довршен, како наводе, процес противуставног одстрањивања Бошњака са челних позиција у правосуђу.

         СДА сматра да је у време док је Тадићева обављала функцију вршиоца дужности главног тужиоца заустављен процес санкционисања одговорних за неуставни референдум поводом обележавања 9. јануара као Дана Републике Срспске, те да је отпочео процес масовног хапшења и процесуирања команданата тзв. Армије БиХ.

         "То су очигледно биле главне референце и заслуге за именовање Тадићеве на ову функцију. Више је него јасно да је већински број чланова Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ пуки проводилац политика које Бошњаке желе уклонити из врха правосуђа и спријечити да се Тужилатво БиХ одлучније обрачуна са корупцијом", оцијенио је Главни одбор СДА.

         СДА поручује да ће тражити темељну реформу правосудног система БиХ и трансформацију ВСТС-а и његових надлежности.

         Један од закључака односи се и на Декларацију Хрватског народног сабора, коју је Главни одбор одбацио, јер сматра да се "негирањем правоснажне пресуде Хашког суда изругује истини о агресији на БиХ, грубо вријеђају жртве удруженог злочиначког подухвата и покушава ревидирати историја".

         Из СДА су поручили да су чврсто опредијељени за формирање стабилних парламентарних већина на свим нивоима власти у БиХ, те да будући партнери у власти морају испуњавати критеријум поштовања уставних надлежности и владавине права што подразумева и спровођење важећих закона и донесених одлука у вези са НАТО интегрисањем БиХ.

          (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари