Важно откриће: Старење успорава беланчевина Forkhead box M1

УТВРЂЕНО ДА БЛОКИРА РАЗВОЈ „ПАТОЛОШКОГ БРОЈА“ ХРОМОЗОМА У ЋЕЛИЈАМА

  • Вештачко повећавање концентрације те беланчевине у ћелијама старијих људи за последицу је имало заустављање анормалног повећања броја хромозома и снижавање маркера старења

        ГРУПА португалских научника открила је како се може успорити старење.

        Своја сазнања објавили су на сајту BioRxiv.org. А тврде да се старење може успоравати спречавањем анеуплодије - развоја „патолошког броја“ хромозома у ћелијама.

        Португалци прво експериментисали са мишевима којима су пореметили механизам који управља митозом, односно - процесом индиректног дељења ћелија. И, то је потврдило њихову претпоставку да ће поремећај митозе довести до прогерије - превременог старења.

        Са овим сазнањем су почели да анализирају „маркере старења“ ћелија фибробластера код сасвим младих особа, људи у средњем животном добу и код стараца.

        Тако су утврдили да се у организму људи са старењем смањује количина беланчевине Forkhead box M1, која регулише активност гена који контролишу дељење ћелија.

        Вештачко повећавање концентрације те беланчевине у ћелијама старијих људи за последицу је имало заустављање анормалног повећања броја хромозома и снижавање маркера старења.

        Португалски научници су уверени да ће резултати њихових експеримената помоћи да се разраде терапеутски методи борбе са старењем.

        А засниваће се на повећавању ефеката митозе уз помоћ беланчевине Forkhead box M.

        BioRxiv.org: Molecular basis of mitotic decline during human aging
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари