Старење мозга успоравају кељ, спанаћ, боровница, риба, црна чоколада...
ФРЕНСИС ЛАРДГМАН-РОТ: ГРОЖЂЕ СМАЊУЈЕ ОКСИДАТИВНИ СТРЕС У МОЗГУ
ПОЗНАТИ стручњак за исхрану Френсис Лардгман-Рот упозорава да неправилна исхрана убрзава старење људског мозга, а да правилна – може побољшати његово здравље и функционисање.
Указао је које намирнице помажу одржавању централног нервног система у добром стању:
„Зелено лиснато поврће (кељ, спанаћ, поточарка) игра важну улогу у здрављу мозга. Захваљујући њима, успорава се опадање когнитивних функција код старијих особа. Поред тога, грожђе позитивно утиче на функцију мозга, подстиче здрав проток крви и крвни притисак и помаже у смањењу оксидативног стреса у мозгу“.
Ларгеман-Рот тврди да се полифеноли, токофероли и полинезасићене масне киселине у орасима успешно боре против упала.
Навео је да противупално делују нарочито феноли „маслиновом уљу првог цеђења“.
Нагласио је и да омега-3 масне киселине могу помоћи у смањењу ризика од развоја Алцхајмерове болести.
Тим киселинама је богата риба -лосос, туњевина, харинга, скуша, инћуни, сардине...
За функционисање и заштиту мозга важне су и боровнице јер садрже витамине Ц и К, манган и антоцијанине.
Из истих ртазлога је као десерт пожељна и црна чоколада јер садржи антиоксиданте и какао флавoноле који помажу у одржавању здравих можданих ћелија.