Нови амерички суперкомпјутер рачуна брзином од 200 квадрилиона операција у секунди

РАДИ МИЛИОН ПУТА БРЖЕ ОД ДОБРОГ ЛАПТОПА, А ТЕЖАК ЈЕ КАО ПУТНИЧКИ АВИОН

  • Суперкомпјутер Summit у магновењу уради оно за шта су тренутно потребне укупне рачунарске могућности целе планете у трајању од 305 дана!
  • Кинеска штампа је претходно објавила да ће Пекинг до краја 2018-те завршити рад на још моћнијем суперкомпјутеру снаге 1 ексафлопса, односно квинтилион операција у секунди (10 на 18-ти степен)

        У РАЗВОЈУ суперкомпјутера у току је револуција слична по значају оној са краја 40-их година прошлог века када су се појавиле прве рачунарске машине.

        Американци су успели да направе машину која рачуна брзином од 200 квадрилиона операција у секунди. А Кинези су им за петама. Буквално им „дишу у врат”.

        Америчка Национална истраживачка лабораторија у Ок-Риџу, која припада Министарству енергетике САД, направила је поменути суперкомпјутер са максималним учинцима од 200 петафлопса.

        Добио је име Summit, а ради милион пута брже од доброг лаптопа - објавио је часопис MIT Technology Review који издаје Масачусетски технолошки институт.

        Прецизирао је да Summit у магновењу уради оно за шта су тренутно потребне укупне рачунарске могућности целе планете у трајању од 305 дана!

        И још: да Summit, његови блокови и пратећа опрема заузимају простор величине два тениска игралишта, а укупно је тежак колико и путнички авиона.

        Summit је - како се наводи - 60 одсто бржи од досадашњег рекордера међу суперкомпјутерима - кинеског Sunway TaihuLight који обрађује 93 квадрилиона операција за секунду.

        Кинеска штампа је претходно објавила да ће Пекинг до краја 2018-те завршити рад на суперкомпјутеру снаге 1 ексафлопса, односно квинтилиона операција у секунди (10 на 18-ти степен).

        А ово неће бити крај. Јер, ускоро ће се обрађивати подаци чији ће се обим мерити јотабајтима (10 на 24-т степен у секунди).       

        Постојећи суперкомпјутери коштају 100 милиона до преко милијарду долара.

        Њихов развој највише ограничава прављење алгоритама за огроман број међусобно повезаних процесора.

        Суперкомпјутери ће играти све већу и значајнију улогу и новим гранама медицине као што је геномика.

        У компанији „Мерцедес“ се нови модели „испробавају“ на суперкомпјутерима - пре него што и почне њихова производња.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари