Кина има два најмоћнија суперкомпјутера на свету, али IBM прави још моћнији

ОД 500 НАЈБРЖИХ КОМПЈУТЕРА У СВЕТУ - КИНИ ПРИПАДАЈУ 202,

А СЈЕДИЊЕНИМ ДРЖАВАМА 144

  • Тренутно је највећи и најбржи кинески „Sunway TaihuLight”, налази се у кинеском суперкомпјутерском центру у граду Вукси. Његова брзина је 93,01 петафлопса, односно 93 квадрилиона операција у секунди
  • Рачунар који је управо направио IBM, назван „Summit”, биће способан да достигне брзину прорачуна од 200 петафлопса, односно, двоструко брже од „Sunway TaihuLight

        КИНА годинама улаже знатна средства у развој домаћих суперрачунара, што је довело и до великог научног пробоја у овој области. У новембру се попела на прво место, на коме су доскоро суверено владале САД.

        Листа од 500 топ-суперрачунара објављује се два пута годишње - у јуну и новембру. На њој се суперрачунари рангирају по томе колико брзо могу да обаве математичке прорачуне.

        Први пут Кина од 500 светских најбржих рачунара поседује чак 202, док је пре пола године имала свега 159. Сједињене Америчке државе су са 169 пале на 144 најбржа рачунара. Када се узме у обзир укупна брзина суперрачунара, Кина је у потпуности премашила САД.

        Новим успесима најмногољуднија земља веома брзо је напредовала и знатно променила светски баланс у поседовању „компјутерске моћи” која је уско везана за индустријске, академске и војне способности.

        Суперрачунари, огромне машине које често заузимају простор велике зграде и користе на хиљаде процесора у свом раду, корисни су за задатке као што је симулирање експлозије нуклеарног наоружања, предвиђање времена... Користе се и за дизајнирање летелица, али и за истраживање свемира реконструисањем милионе година старе историје космоса.

        NASA је недавно на сајму у Денверу (САД) приказала суперрачунар који веома прецизно симулира климатске промене на Земљи, аеродинамику летећих дронова и детаљну прогнозу какву штету може да нанесе удар метеора.

        Два на свету најбржа рачунара налазе се у Кини.

        Први, назван „Sunway TaihuLight”, налази се у кинеском суперкомпјутерском центру у граду Вукси. Његова брзина је 93,01 петафлопса, односно 93 квадрилиона операција у секунди.

        Други по брзини је суперрачунар „Tianhe-2”, у Националном суперкомпјутерском центру у граду Гуангџоуу. Његова брзина је 33,86 петафлопса. Ова два рачунара већ две године држе високе позиције у групи најбржих светских компјутера.

        Ипак, САД ускоро врло лако могу поново да се врате на прво место. Рачунар који је направио „Ај-Би-Ем” (IBM), назван „Summit”, биће способан да достигне брзину прорачуна од 200 петафлопса, односно, двоструко брже од кинеског суперрачунара „Sunway TaihuLight”.

        „Summit”, заузима 9.500 квадратних метара простора, док га напаја енергијом и хлади систем јачине 20 мегавата. Та количина струје довољна је да се снабде више од 16.000 домаћинстава.

        Брзина рачунара се мери у флопсима, што је скраћеница за енглески израз Floating Point Operations Per Second, што значи „број операција са покретном запетом у секунди”. Као пример навешћемо обичан дигитрон чија брзина је у просеку 10 флопса.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари