Јапанци направили стакло које се - кад се разбије - само врати у првобитно стање

ЗА ТО МУ ЈЕ ДОВОЉНО ОД НЕКОЛИКО МИНУТА ДО НАЈВИШЕ ШЕСТ САТИ - СВЕ КАО У „ТЕРМИНАТОРУ“

  • Све се догађа на собној температури, а јапански стручњаци објашњавају да њихово стакло таква својства дугује такозваним „ефектима водоникових веза“ захваљујући којима молекули синтетичких полимера од којих је чудо-стакло направљено - и кад се разбијањем раздвоје - теже да се врате у своје првобитно стање

        ГРУПА јапанских научника са Токијског универзитета створила је стакло које је у стању да се - ако се разбије - само врати у првобитно стање!

        Јапанци су објавили да је у стању да за „кратко време успостави своју структуру“.

        За своје чудо-стакло користили су синтетичке полимере.

        Током експеримената су од њих направили мање тврдо стакло које су пресекли попола и успели да га поново споје. При собној температури и без коришћења било каквих супстанци.

        За обично спајање половина било им је потребно само неколико минута. А за потпуно успостављање структуре стакла пре разбијања - од 60-ак минута до шест сати.

        По протеку тог времена стакло је опет постајало чврсто и било у стању да издржава оптерећења и ударце. Као и пре разбијања.

        Јапански стручњаци су објаснили да њихово стакло таква својства дугује такозваним „ефектима водоникових веза“ захваљујући којима молекули полимера - и кад се разбијањем раздвоје - теже да се врате у своје првобитно стање.

        Нешто слично као у америчком филму „Терминатор“.

        Професор Токијског универзитета Јусуке Јанагисава поводом свега је објаснио:

        „Успели смо да докажемо да су и тврди материјали у стању да се враћају у своје претходно стање при собним температурама - чак и кад им се наруши структура. Што је такође важно, таква стакла биће мање штетна по екологију“.               

        Научници Калифорнијској универзитета у априлу 2017-те су направили стакло за смартфоне које се после оштећења враћа у првобитно стање. Међутим, за то му је потребан - цео дан.

        То стакло је веома еластично и може да се растеже и развлачи тако да постане и 50 пута дуже него када је произведено.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари