Војска Црне Горе од Турске добила на поклон пушке – целих 30

ДОНАЦИЈА ТУРСКОГ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ ВРЕДНА ЈЕ 38.500 ЕВРА

         ВОЈСКА Црне Горе ускоро ће у свом арсеналу имати и пушке турске производње. Наиме, како је објављено, у Анкари је потписан споразум о донацији између представника министарстава одбране Црне Горе и Турске.

        У Црну Гору ће стићи 30 аутоматских пушака, укупне вредности 38.477 евра, а реч је о моделима МПТ-55 и МПТ-76.

        Како се наводи у јавно доступној информацији о овој донацији, пушка МПТ-55 је, због својих карактеристика, намењена пре свега специјалним јединицама. Користи муницију калибра 5,56 Х 45 милиметра.

        Спада у пушке новије генерације и, како се тврди, поуздана је у употреби на различитим теренима и у свим климатским условима.

        Опремљена је такозваним „пикатини” шинама на које се могу монтирати оптички нишан, ласерски нишан, батеријска лампа и слична додатна опрема. Производи се у два модела, са краћом и дужом цеви.

        Пушка МПТ-76 користи метак калибра 7,62 Х 51 милиметра. Производи се у три модела, са кратком, средњом и дугом цеви. За обе пушке наводи се да имају два режима рада, полуатоматски и аутоматски, а експлоатациони ресурс им је 12.000 метака.

        „Турска влада је у производњу овог наоружања уложила око 22 милиона долара. Министарство националне одбране Републике Турске планира да овим наоружањем замени наоружање „хеклер унд кох” које тренутно користе турске оружане снаге”, наводи се у поменутој информацији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари