Букурешт дао 175 хектара за радар и СМ-3, Руси од САД и НАТО траже `тврде гаранције`

Амерички противракетни штит у Румунији

          РУМУНИЈА  је САД – за изградњу противракетног комплекса који ће бити важан део америчког штита ПРО у Европи – доделиле су `плац` од 175 хектара! На том терену биће војне инсталације које ће опслуживати 150-200 америчких официра, војника и стручњака различих специјалности.

          Према споразуму који су потписали Хилари Клинтон и шеф румунске дипломатије, Теодор Баконски, на територији Румуније налазиће се једна радарска станица, са управљачким пунктом Aegis, и ракете пресретачи СМ-3 са неколико лансирних рампи. Цео пројекат треба да буде (искључиво америчким новцем) реализован до краја 2015. године, а `плац` припада румунској војној бази Девеселу, недалеко од града Каракал.

          Државни секретар САД, приликом потписивања споразума, обећала је да ће Пентагон обавештавати Румунију о свим „подацима добијеним о ракетним претњама“

          Упркос томе што су и Клинтонова и њен домаћин упорно понављали да су ракете СМ-3 средњег домета и «чисто одбрамбеног карактера», Министарство спољних послова Русије – у име званичне Москве – службено је затражило правно обавезујуће гаранције да румунски пункт америчке ПРО неће бити усмерен против стратешког потенцијала РФ.

          «Указујемо да развој ситуације само чини још актуелнијом потребу да нам САД и НАТО дају тврде гаранције да њихова противракетна постројења у Европи нису уперена против стратешких нуклеарних снага Русије. А такође. Да је неопходно да се – у оквирима Савета Русија-НАТО – разраде ефикасна решења поводом саме замисли и архитектуре ПРО у региону» - саопштено је у Москви.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 13:24 14.09.2011.

  • +81
Voting is closed.

Румунија је потписивањем споразума са Вашингтоном, почетком маја 2011, постала директно део америчке војне инфраструктуре.

Споразум је укључио и размештање на територији Румуније дела америчког антиракетног штита у Европи. За то је одређена војна база « Девеселу», која је изграђена 1952 године, када су у њу стигли први ловци миг 15,19 и 21. База је са својих 100 пилота била активна од 1990. када укључена ПВО Румуније.

Међутим, 2002. донета одлука да буде затворена. Тада су Румуни решили да је уступе Американцима. Како је објаснио румунски председник Трајан Басеску, у „Девеселу“ ће бити стациониран батаљон од 600 америчких војника, а команду базом имаће високи официр румунске армије.

База заузима 700 хектара, а у њој се тренутно постављају три батерије, односно 24 ракете-пресретачи СМ-3 типа блок 1Б. Трошкове одржавања и смештаја, као и монтирања ракета, сносе САД из буџета антиракетног штита.

Зашто је одабрана баш ова база?

Разлог је један: налази се на само 500 километара од руске флоте у Црном Мору и изабрана је да у шаху држи јужни део Русије. А база Мороног, у Пољској, налази се на мање од 100 километара од главне базе руске Балтичке флоте у енклави Калињинград.

Осим базе „Девеселу“, Румуни су САД уступили на коришћење луку Констанцу и оближињи аеродром «Когалиначеу“. За транзит војске и технике према Ираку. Данас на том аеродрому смештне четири авио-цистерне и четири транспортна авиона Ц-17.

Герасим's picture
Герасим (није потврђен) 13:25 25.04.2014.

  • +0
Voting is closed.

Један од она три мудраца је вероватно био Американац, а други Румун.Може 500 км од руске флоте у црном мору,таман на 500 км да и налупа Искандер са Крима,а може и база Мороног на 100 км.Искандер од Калинграда до варшаве лети 2мин.20сек, па наздравље.Американци су мајстори да увале својим пријатељима.

ЦИГАНИН ИЗ БОРЧЕ's picture
ЦИГАНИН ИЗ БОРЧЕ (није потврђен) 17:27 21.10.2014.

  • +0
Voting is closed.

ШТО КАЖЕ МОЈА БАБА - КАД ДАШ ДУПЕ, ОДУ ТИ И ХЕКТАРИ... АЛ ПУСТИ МАТОРЕ...ОНИ САМО ЦРНО МИСЛУ. ЈА ЈОЈ КАЖЕМ `` ДОБРО, БРЕ, БАБО...ДАЛИ ШТА СУ ДАЛИ...АЛ ЧЕ ДОБИЈУ ЈЕФТИНО ДА ПУШУ (О ОВО И ОНО ), ПА ЧЕ ГЛЕДАЈУ ОНЕ ШАРЕНЕ ШТО ШЕТАЈУ...НЕЧЕ ТРОШЕ СТРУЈУ ЗА ТЕЛЕВИЗОРИ...

ЏЕНАВЛЕ !

Vasilije's picture
Vasilije (није потврђен) 10:26 14.04.2015.

  • +0
Voting is closed.

Površina taman za ona tri SMERČA iz Niša. Doduš e oni pokrivaju 210ha ali neka ima malo i rezerve.

Mirko's picture
Mirko (није потврђен) 10:04 08.09.2015.

  • +0
Voting is closed.

Rusi traze garancije od NATO-a :)

NATO sam po sebi ne bi smeo da postoji posle pada(raspada) Varsavskog pakta zbog kog je NATO i postojao.

NATO je prerastao iz def u off tvorevinu i kao takav postao je pretnja za Rusiju, a sa ovim ociglednim razmestanjem Americkih raketa oko Rusije i slepac vidi sta se sprema.

Сремац's picture
Сремац (није потврђен) 10:14 21.12.2015.

  • +0
Voting is closed.

Румунија је друга, од позади, по заосталости у ЕУ и у њу не иде неико жив. Туризам, по коме је Румунија била позната, је потпуно усахнуо а то знам из лич. искуства боравећи у бањи Херкулана, некад бисеру рум. бањског туризма. Ови, некад велелепни хотели, су у потпуном хаосу а хигијена је на нивоу турског приода. Узгред, и Румунију и Бугарску је ослободила руска војска али је на захтев, под претњом рата, Русија је морала да пристане да се на Бугарски и Румунски престо доведу Немци, принчеви из династије Хоенцолерна. То је и разлог што се ова два, православна народа увек налазе на супротној страни од од наших интреса.

Душан грешни's picture
Душан грешни (није потврђен) 21:58 09.02.2016.

  • +0
Voting is closed.

Немојте мешати румунске корумпиране политичаре и румунски народ. Њима ће без сумње њихов народ судити баш као што су судили и пресудили Јону Антонескуу пред крај другог светског рата.

Додај коментар