Contra Magazin: Западне земље запрепашћене прецизношћу руских авио-удара у Сирији

РУСКИ ВИШЕНАМЕНСКИ ЛОВАЦ ПЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ Т-50

БИЋЕ ОПРЕМЉЕН „ФУТУРИСТИЧКИМ РАДАРОМ“

  • Такве могућности руске армије обезбеђује технологија SITREP, која, између осталог, има специјализовани рачунарски подсистем који у борбеним дејствима користе Ваздушно-космичке снаге. Тај систем, користећи податке навигационог система ГЛОНАСС, стално упоређује положаје авиона и мете. При том, узима у обзир показатеље као што су притисак, влажност, брзину ветра, брзину лета, као и друге факторе који су од значаја за управљање ватром, открива аустријски лист

        ЗАХВАЉУЈУЋИ континуираној модернизације, Оружане снаге Русије стекле су очигледну предност, оценио је један од кључних генерала NATO Ханс-Лотар Домрезе.

        То је постало могуће захваљујући руској електроници и инжењерској вештини, наглашава аустријски лист Contra Magazin.

        Како наводи, оружане снаге NATO су се, напротив, смањиле за 25 одсто у последњих 25 године. Како би се поново успоставила равнотежа снага, Домрезе саветује да се започну преговори о разоружавању између NATO и Русије.

        Како се наводи Contra Magazin, западне земље су запрепашћене великом прецизношћу руских ваздушних напада. Поред бомбардера Су-24, који су ушли у употребу 1974. године, Русија користи крстареће ракете, лансирајући их из Каспијског мора.

        Учешће у борбеним дејствима те врсте могуће је захваљујући савременој електротехници и инжењерском умећу руских стручњака, појашњава часопис.

        Такве могућности руске армије Contra Magazin објашњава технологијом SITREP, која, између осталог, има специјализовани рачунарски подсистем који у борбеним дејствима користе Ваздушно-космичке снаге. Тај систем, користећи податке ГЛОНАСС, стално упоређује положаје авиона и мете.

        При том, узима у обзир показатеље као што су притисак, влажност, брзину ветра, брзину лета, као и друге факторе који су од значаја за управљање ватром, открива аустријски лист.

        На основу свих тих података СВП-24 (специјализовани рачунарски подсистем) прорачунава путању, брзину и висину и задаје одговарајуће параметре, након чега се бомба баца аутоматски и тачно погађа мету, објашњава аутор чланка. Осим тога, у систему могу бити подаци о положајима на земљи и других авионима, наводи Contra Magazin.

        При том, Русија наставља да усавршава своју војну технику, наглашава аутор чланка. На пример, руски вишенаменски ловац пете генерације ПАК ФА (Т-50) биће опремљен „футуристичким радаром“, истиче аустријски лист.

        У априлу 2014. године руски бомбардер Су-24, опремљен најмодернијим системом за електронску борбу, шокирао је Американце, подсећа часопис.

        Тада ја тај авион у Црном мору парализовао супермодерни амерички систем за управљање ракетама на разарачу „Доналд Кук“. Након тог догађаја 27 чланова посаде затражило је отпуст из војске.

        Док NATO и, нарочито, САД улажу средства у тоталну контролу, која је повезана са огромним трошковима, Русија покушава да користи своје техничке могућности на начин који минимизује трошкове, наглашава Contra Magazin.

        Подсетимо, по речима Домрезеа, „Русија је откад је Путин постао председник толико инвестирала, да су руске оружане снаге данас модерне, флексибилне и борбено способне, а између осталог, оне су снажне и у квантитативном изразу“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари