Матис осудио Русију за рад на крстарећој ракети са атомским мотором

АДМИРАЛ ФОГО: КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ „КАЛИБАР“ МОГУ И ИЗ КАСПИЈА ПОГОДИТИ СВАКУ ПРЕСТОНИЦУ ЕУ

* Америчка амбасадорка при НАТО Кеј Бејли Хачисон изјавила да се у Вашингтону разматра и могућност да САД уништавају такве руске ракете „док су још у фази разраде“. Међутим, војни врх САД је са оваквим претњама закаснили бар десет година

__________________________________________________________________________

         ШЕФ Пентагона Џејмс Матис осудио је „тежњу Русије да произведе крстарећу ракету са атомским мотором“.

         Како је пренео The Washington Post, Матис је по завршетку скупа министара одбране НАТО рекао:  

         „Нема никакве сумње да је то вапијуће кршење споразума о ракетама малог и средњег домета и да је – неприхватљиво. О томе сам са колегама подробно разговарао“.

         Матис не крије да се у врху северноатлантске алијансе сматра да би таква крстарећа ракета Русији омогућила да за веома кратко време дође у прилику да балистичким орућжјем атакује објекте у Западној Европи.

         Из вашингтона и НАТО оптужују Русију да крстарећом ракетом 9М729 крши поменути споразум.

          Пре неки дан је америчка амбасадорка при НАТО Кеј Бејли Хачисон изјавила да се у Вашингтону разматра и могућност да САД уништавају такве руске ракете „док су још у фази разраде“.

         Американци су са оваквим претњама закаснили бар десет година. Уосталом, њихов адмирал Џејмс Фого признао је да су нове руске крстареће  ракете“калибар“ имају „импозантне могућности“.

Адмирал Џејмс Фого

         Притом је прецизирао да сада шест нових руских подморница класе ’Кило‘ активно крстари испод површине Црног мора, а две су биле и у Средоземном мору и лансирале ракете ’калибар‘.

         Фого је упозорио да те ракете – чак и кад би биле лансиране из Каспијског мора – могу да долете до свалке европске престонице.

         А овај адмирал није било ко јер командује ратном морнарицом САД у Европи и Африци и шеф је Команде уједињених снага савезника у Напуљу. 

          „Калибри“ је првобитно требало да буду главно наоружање само вишенаменских атомских подморница класе „Јасен“, али су их добиле и подморнице класе 636 и многи руски ратни бродови, укључујући изузететно опасне мале ракетне бродове попут „Великог Устјуга“ и „Угљича“.

         Домет тих крстарећих ракета је 2.500 километара. Заправо, има их три врсте: противбродске су 3М-54, за гађање стационарних циљева на копну служе 3М-14, а за борбу против подмопрница 91Р1/ РТ2.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари