Изгледа да је Сирија предала Русији и тактичку крстарећу стелт-ракету AGM-158A/B JASSM-ER

ЕВО ШТА СВЕ РУСКИ ВОЈНИ СТРУЧЊАЦИ МОГУ „ИСКОПАТИ“ У ТОМ „РУДНИКУ ЗЛАТА“
  • Све што је допремљено из Сирије - ракете и остаци ракета - већ је у Централном научно-истраживачком институту Снага ваздушно-космичке одбране, у којем већ постоје макете (у сразмери 1:1), као и реални прототипови, западноевропских и америчких средстава за ваздушне нападе
  • Са доласком у посед неких од најважнијих америчких војних достигнућа, руска ПВО/ПРО имаће неколико наредних година „у шаци“ важан сегмент војне моћи САД. Јер, да би повратили изгубљени ниво тајности технологија JASSM-ER и „Tomahawk Block IV“ Пентагону и компанији „Raytheon“ биће потребне стотине милиона долара и неколико година

        НЕКИ војни експерти догађајем од стратешког значаја сматрају Асадову предају Русији најновијег модела америчких крстарећих ракета „Томахавк“ (RGM-109E Tomahawk Block IV), а можда тактичке крстареће стелт-ракете AGM-158A/B JASSM-ER.

        Ова друга би била посебно важан и вредан „улов“. Поготово што им је „памет“ - коју је пре неки дан на сва уста хвалио Доналд Трамп - остала неоштећена.

        Већ су се зато појавила питања: шта ће Русија са њима урадити, односно -којим својим стручњацима ће их прво послати?

        Сви се мање-више слажу да ће им крајње одредиште бити Централни научно-истраживачки институт Снага ваздушно-космичке одбране, у којем већ постоје макете (у сразмери 1:1), као и реални прототипови, западноевропских и америчких средстава за ваздушне нападе.

        Руси - бар тако тврде - нису успевали последњих година да определе неке њене битне параметре јер нису имали податке о коришћеним материјалима „гутачима звука“.

        Најважнија етапа у проучавању допремљених ракета имаће у свом средишту алгоритме радиоелектронске опреме ракете „JASSM-ER“, нарочито њеног инерционог навигационог система и модула стабилности трајекторије и потврђивања „хватања“ циља BIA („Bomb Impact Assestment“) помоћу инфрацрвеног сензора у глави ракете.

AGM-158A/B JASSM-ER 
 

        Ако је Русима под руку заиста дошла „JASSM-ER“ са ИНС „упакованом“ треајекторијом лета - имаће на располагању исцрпне одатке о тактици извоења удара која узима у обзир локални рељеф.

        Биће за руске стручњаке занимљиво и да сазнају које „позиционе рејоне“ сиријске ПВО нису успели на време да открију амерички авиони за радиоелектронску шпијунажу RC-135WRivet Joint“.

        Њихов ништа мањи интерес изазваће и методи шифровања пакета података које је моћни 25-ватни предајник BIA слао „Ривет Џоинту“.

        Важност ће имати и моменат укључивања тог модула у току самог лета ракете, што ће омогућавати (кад буде „дешифровано“) откривање положаја ракета AGM-158A/B знатно пре него што их је досад могао да открије руски летећи радар А-50У.

        Руси ће такође моћи и да одреде дијапазон рада инфрацрвеног сензора смештеног испод „носа“ JASSM-ER. Јер, то ће им дати прилику да смисле нове инфрацрвене замке за Американце.

        Идентична тестирања ће проћи и последња верзија „Томахавка“ RGM-109E.

        Све у свему, руска ПВО/ПРО имаће неколико наредних година Американце „у шаци“.

        Јер, да би повратили изгубљени ниво тајности технологија JASSM/-ER и „Tomahawk Block IV“ Пентагону и компанији „Raytheon“ биће потребне стотине милиона долара и неколико година.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари