Руски партијарх забринут деловањем радикалних исламиста у Москви

ТОКОМ ПРОТЕКЛИХ 15 ГОДИНА УБИЛИ ШЕСТ ПРАВОСЛАВНИХ СВЕШТЕНИКА

  • Поглавар РПЦ указао и на случајеве врбовања „словенске омладине” и поред московских џамија и на позивање на „џихад против неверника“

        ПАТРИЈАРХ московски и целе Руси Кирил забринут је због активности радикалних исламиста у руском главном граду.

        „Због повећања у Москви броја имиграната и унутрашњих пресељеника - пре свега из Средње Азије и сa Кавказа - порасла је опасност од избијања конфликата на националној основи“ - рекао је руски патријарх на Епархијском скупу у Москви.

        Према речима поглавара Руске православне цркве, међу имигрантима није мало оних с радикалним ставовима, „притом, њихово врбовање од стране екстремистичких и терористичких организација се неретко догађа у самој престоници“.

        Руски патријарх је указао на појачану пропаганду у том правцу међу словенском омладином, између осталог, у образовним установама, у затворима, на спортским окупљањима, на друштвеним мрежама.

        Он је истакао да управо псеудоисламски радикали „изазивају сукобе на националној и верској основи у циљу повећања степена исламофобије, услед чега расте број чланова њихових организација“.

        „Према православнима ти радикали понашају се крајње агресивно - у последњих 15 година убили су шест православних свештеника, укључујући московског свештеника Данила Сисојева“ - казао је патријарх Кирил.

        Он је указао на случајеве врбовања и поред московских џамија и на позиве на „џихад против неверника“.

        „Стварање повољне атмосфере у вези с изградњом џамија на територији с доминантним православним становништвом директно зависи од нивоа међунационалних односа у сваком конкретном месту, од нивоа етничког криминала и тероризма“ - рекао је руски патријарх.

        Он је изразио наду да ће се Москва ослободити енклава у којима владају неред и безакоње, да ће се решити проблеми илегалних имиграната и изазивачког понашања дошљака, да ће се стати на пут активностима провокатора и екстремиста.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари