До краја 2015. - руска црква и богословија поред Ајфеловог торња

ФРАНЦУСКА ДОЗВОЛИЛА ИЗГРАДЊУ РУСКОГ ПРАВОСЛАВНОГ

ДУХОВНО-КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА У ПАРИЗУ

Поглед на кеј Бранли

  • Комплекс ће у свом саставу имати и библиотеку и бити укупне површине 4,2 хиљаде квадратних метара
  • Нови пројект урадио је познати француски архитекта Жан Мишел Вилмот

         ФРАНЦУСКЕ власти дале су дозволу за изградњу руског православног духовно-културног центра на кеју Бранли у центру Париза, речено је дописнику агенције ИТАР-ТАСС у амбасади Русије у Француској.

         Дозволу је потписао префект престонице и рејона Ил де Франс Жан Добини.

         „У плану је да грађевински радови почну у јуну 2014. године након што постојеће околне зграде буду срушене“- саопштено је у руском дипломатском представништву.

         Зграда духовно-културног центра појавиће се на левој обали Сене у 7. округу Париза, у непосредном суседству са Ајфеловим торњем.

         Комплекс чија ће укупна површина бити 4,2 хиљаде квадратних метара, градиће се на месту где је досад била француска метеоролошка служба Метео Франс.

         Поред цркве, у плану је да се саграде и богословија, библиотека и центар у којем би се одржавали пријеми за представнике руске заједнице и где би Парижани имали прилику да се упознају са православном културом.

         Осим тога, у саставу центра треба да буде отворена руско-француска двојезична школа.

         „Реч је о основној школи чији ће наставни програм заједно направити руско-француска радна група“ - саопштио је амбасадор РФ у Француској Александар Орлов.

         Очекује се да у своја одељења прими до 150 ђака.

         Француска држава је 2010. године за изградњу овог комплекса поклонила парцелу Управи за послове председника РФ. У марту 2011. године одржан је међународни конкурс пројеката на којем је победила концепција шпанског мајстора Мануела Нуњеса Јановског коју је заједно са њим пројектовало руско уметничко удружење „Арх груп“.

         У јуну исте године, место будућег духовно-културног центра посетили су, тадашњи премијери РФ и Француске, Владимир Путин и Франсоа Фијон.

         Победнички пројект имао је низ недостатака везан за техничку реализацију, као и негативну одлуку француских служби задужених за очување културног наслеђа.

         Након усаглашавања са француским властима, руска страна је донела одлуку да привремено одложи свој захтев и направи паузу ради детаљније израде архитектонског решења, у намери да будући центар у потпуности одговори свим техничким захтевима и да се хармонично уклопи у особени архитектонски ансамбл.

         Нови пројект направио је познати архитекта Жан Мишел Вилмот. У свим фазама разматрања пројекта учествовали су и представници управе Париза. Очекује се да ће изградња комплекса трајати око годину и по дана и да ће бити завршена до краја 2015. године.

         Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари