РПЦ: Децу од сурогат-мајки крстити само након покајања родитеља

А АКО ПОКАЈАЊА НЕ БУДЕ - ОНДА ЧЕКАТИ ДА ДЕТЕ ПОЧНЕ САМОСТАЛНО ДА РАСУЂУЈЕ И НАПРАВИ СВОЈ ИЗБОР

  • Сурогат-мајчинство” представља понижавање људског достојанства јер тело жене третира као неку врсту инкубатора - објаснио је председник Синодалног одељења за информације Московске патријаршије Владимир Легојда

         КРШТЕЊА новорођенчади која су рођена захваљујући услугама сурогат-мајки, обављаће се само након покајања родитеља или кад дете буде способно за самостално расуђивање – прецизирано је у одлуци Синода Руске православне цркве.

         „У документу Синода оцена самог сурогат-мајчинства дата је на бази „Основа социјалне концепције РПЦ” која је усвојена 2000. године.

         Нова оцена ове биомедицинске технологије готово је истоветна.

         Наглашено је да већ сам термин „сурогат-мајчинство” указује на искривљавање улоге мајке и материнства. Оваква пракса представља понижавање људског достојанства јер тело жене третира као неку врсту инкубатора” - објаснио је председник Синодалног одељења за информације Московске патријаршије Владимир Легојда.

         Према његовим речима, документ Синода донет је у јавној расправи због све распрострањеније праксе сурогат-мајчинства, иако је оно дозвољено само у неколико земаља.

         „Дете рођено уз помоћ сурогат мајке може бити крштено само ако лица која га васпитавају – другим речима, ако они као „биолошки родитељи” или сурогат мајка – постану свесни да је таква репродуктивна технологија са хришћанског аспекта за моралну осуду и ако учине црквено покајање” - каже се у документу Синода.

         У документу се истиче да „ако они тога не постану свесни, онда се одлука о крштењу одлаже до момента када ће дете бити у стању да само расуђује и самостално учини избор”. У последњем случају, само сурогат-мајчинство не представља препреку да човек буде крштен јер он није одговоран за понашање својих родитеља.

         У документу се истичке да „у случају када у цркву донесу дете које је родила сурогат-мајка, питање крштења може бити решено само на основу одлуке епархијалног архијереја”. Истовремено, „у случају да се дете налази у смртној опасности даје се благослова за крштење без обзира на околности”.

         Представник цркве скренуо је пажњу да се одредбе о крштењу не тичу само сурогат-мајчинства, већ и сваког свесног одбијања да се живи хришћански.

         У новембру ове године шеф Комитета Државне Думе Руске Федерације за питања породице, жена и деце Јелена Мизуљина изјавила да се у Русији припрема закон који ће забранити сурогат-мајчинство.

         Сверуски центар за истраживање јавног мњења обавио је истраживање по којем око 76 одсто испитаних грађана Русије  није против коришћења услуга сурогат-мајки.

         Сваки други испитаник сматра да овакве мајке доносе само корист људима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари