РПЦ апеловала на Украјинце да не забораве своје духовно порекло

„НАДАМО СЕ ДА НИКАКВЕ ПОЛИТИЧКЕ РАЗМИРИЦЕ НЕЋЕ НАРУШИТИ

НАШЕ БРАТСКО ЗАЈЕДНИШТВО И УЗАЈАМНУ ПОДРШКУ“

  • „Разумемо да грађани Украјине имају различите погледе на будућност земље, и поштујемо право њеног народа да бира сопствени пут. Али, веома је важно да то буде управо народни избор - слободан, заснован на познавању свих „за“ и „против“, а не диктиран нечијом спољном вољом“ - наглашава се у посланици Украјинцима Светог архијерејског Синода РПЦ

          УОЧИ православног Божића РПЦ се обратила народу Украјине и позвала га да се сети свог духовног порекла и да не дозволи да политичке размирице наруше братско заједништво народа и јединство земље. Текст посланице усвојен је на седници Светог архијерејског Синода Руске православне цркве.

          У документу се наводи да ситуацију у Украјини „с болом прати цела јединствена, вишенационална и вишемилионска Црква“.

          „Молимо се за мир у Украјини. Молимо Небеског Оца да не дозволи поделу и духовно заслепљивање народа, који више од хиљаду година живи под окриљем православља. Надамо се да никакве политичке размирице неће нарушити наше братско заједништво и узајамну подршку“ - истакли су чланови Синода.

          РПЦ је такође нагласила да жели „помирење различитих етничких и друштвених група и поборника различитих политичких ставова“, пошто „свађе међу грађанима, тим пре револуције, не могу да донесу ништа добро народу, јер ослобађају ниске и погубне страсти“.

          „Црква ће увек бранити Богом дане вечне моралне вредности, на којима се вековима градио и, верујемо, градиће се живот наших народа, наследника историјске Руси. Само се на њима може заснивати живот достојан човека“ - наводи се у посланици.

          „Ми разумемо да грађани Украјине имају различите погледе на будућност земље, и поштујемо право њеног народа да бира сопствени пут. Али, веома је важно да то буде управо народни избор - слободан, заснован на познавању свих „за“ и „против“, а не диктиран нечијом спољном вољом“ - навели су чланови Светог архијерејског Синода РПЦ, назвавши недопустивом провокацијом покушаје да се „изазове раскол у Цркви из политичких разлога“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари