Медведев дочекао Божић у Москви, Путин у – Санкт Петербургу

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: ХРИСТОВО РОЂЕЊЕ ЈЕ НАЈВЕЋИ ДОГАЂАЈ У ЉУДСКОЈ ИСТОРИЈИ”

  • Поглавар РПЦ верницима у московском Храму Христа Спаситеља рекао: „Заобилазећи Божије заповести – људи покушавају да направе свој систем врености у којем, на жалост, нема места љубави, саможртвовању и верности. То разара и породицу и друштво и државу”

          ПАТРИЈАРХ Московски и целе Руси Кирил пред почетак  богослужења у московском Храму Христа Спаситеља честитао је Божић свим верницима Руске православне цркве.

          Притом је нагласио да је Христово рођење „највећи догађај у људској историји”. Потом је рекао:

          „Љубав је кључни принцип целе Божије творевине и зато одустајање од љубави води – самоуништењу. данас је на жалост ослабила снага невидљивих нити љубави. Самопрегорна љубав не само према Богу него и према блињима постаје реткост. Заобилазећи Божије заповести – људи покушавају да направе свој систем врености у којем, на жалост, нема места љубави, саможртвовању и верности. То разара и породицу и друштво и државу”.

          Још је додао: „Многе генерације су очекивале појаву Спаситеља, а када се заиста појавио – то су регистровали само учени магови и прости пастири. А превидели су јер су очекивали страшног и благородног цара, а дошао је онај који је почео да учи о љубави и према непријатељима”.

          Богослужењу, међу неколико хиљада других верника, присуствују и председник Владе РФ Дмитриј Медведев са супругом, Светланом, неколико утицајних сенатора и посланика Државне Думе.

          Шеф руске државе Владимир Путин божићној литургији је присуствовао у Цркви светих и праведних Симеона Богопримца и Пророчице Ане у свом родном Санкт Петербургу.

          Путин, по традицији, Васкрс дочекује у неком од московских храмова, а Божић – ван главног града.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Vesna's picture
Vesna 00:23 07.01.2018.

  • +17
Voting is closed.

Logicno. Putin je Car, a Medvedev je premijer !

Slobodanka's picture
Slobodanka 08:25 07.01.2018.

  • +26
Voting is closed.

С Рождеством Христовым!!! Мира , любви и веры!!!

Hazar Erbe's picture
Hazar Erbe 09:34 07.01.2018.

  • +27
Voting is closed.

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ!
Тако се слави Божић. У првом реду је Председник Путин, који сваким даном израста у нову Икону Православља! И у Његовој Русији петоколонаше сатерују у мишју рупу. А код нас у Србији се дозвољава петоколонашима да нам на Божић у „државном јутарњем Дневнику“ кваре празнично расположење.
Наиме, ко год је гледао јутарњи дневник РТС, ткз. „јавног сервиса“, могао је да види да је већ у другој реченици после обавести о нашем Божићу повампирена антисрпска равнотежа у стилу „четници и усташе све је то исто“. Тако нас већ у другој реченици обавештавају да „остали хришћани данас славе Богојављење“, ваљда као најаву да ће у наредним минутима дати прилог у коме папа Францискус (наравно, називајући га хрватским именом „Фрања“, које он сам не користи) саопштава своју проповед, уз речи хвале коментатора РТС-а. То се не може рећи за најаву Божићне литургије Патријарха Иринеја, који ће да је служи у Крипти Храма Св. Саве, јер су „у главном простору Цркве руски уметници, који су одсликавали Цркву, оставили скеле“, и где новинарка у нимало побожном стилу „одрађује“ своје извештавање.
Дакле, безобзирно вређање наших осећања на Божић, где се индиректно саопштава да смо убедљива мањина, заједно са „Руском Православном Црквом, Јерменском, Коптском, Светом Гором и Јерусалимском Патријаршијом“, које га славе по „застарелом календару“, уместо по „модерном католичком“.
Врхунац безобразлука петоколонаша који уређују овакав дневник, јесте нечувено вређање председника САД Доналда Трампа, кроз извештавање о некаквој сорошијанској пашквили управо објављеној у САД. На страну то шта тражи оваква „вест“ у српском Божићном јутарњем дневнику, осим да огади Србима сваки покушај да се приближе Трампу, уместо да слушају некакве Хојт Јие. То се најбоље види из закључних речи водитељке „да је у администрацији Доналда Трампа већ било највише смена у историји и да он има велике проблеме да попуни та места“. Имали ишта глупље, до да у САД „нема довољно кандидата за државне функције“.
Нису нам за све главни кривци они други, који нас не воле. Криви смо ми, који трпимо и даље пету колону да нам кроји капу. Док је тако, тешко да ћемо остварити своје националне циљеве и одбранити се од свих неправди које нам се непрестано товаре. Као недавну забрану Црвеној Звезди да игра пред својом публиком коју су РТС, N1 и слични „објаснили“ због „испољеног расизма“, уместо да кажу да је то због јавно испољене подршке Генералу Ратку Младићу, попут истих ФИФА забрана због натписа „Косово је Србија“!

AntiBot's picture
AntiBot 12:09 07.01.2018.

  • +16
Voting is closed.

Ugasi TV, upali novine, sacuvaj zdrav razum! PS. Mir Boziji, Hristos se rodi!

draganz's picture
draganz 12:09 07.01.2018.

  • +13
Voting is closed.

Било ми је интересантно да прочитам твој коментар, пошто телевизор, не да не гледам, него га немам од када сам схваито да је РТС у окупаторским рукама и не желим ни да помиришем сплачине које нуде, а комоли да се храним њима. Видим да је и даље исто. Али у цркви православној није исто. Све више нових људи. Верујем да су барем они освешћени довољно да не прате страну пропаганду на државним а и већини приватних медија. А ако неко има дилему, шта је важније Ратко Младић и истина о њему или једна фудбалска утакмица са или без гледалишта, тај је дубоко наувчен на наркотике.

Slobodanka's picture
Slobodanka 23:02 07.01.2018.

  • +13
Voting is closed.

Hazar Erbe - Ваистину се роди.
"Рождество Христово в православном мире" - Rodjenje Hristovo u pravoslavnom svetu.
http://www.pravoslavie.ru/58709.html

Tekst je nastao pre dve godine i u njemu ima dosta fotografija odakle je hrišćanstvo počelo da se širi po svetu a i gde se sve baš danas Božić slavi, mada nije obuhvaćen baš ceo pravoslavni svet koji slavi Božić po julijanskom kalendaru. Nedostaju Kopti iz Egipta, Srpska, Crna Gora, Makedonija, danas se slavi i u sirijskom Alepu, itd. Na slikama su: Vitlejem, Gaza, Jerusalim, Moskva, Jakutija na ruskom dalekom istoku, Sankt Peterburg... Srbija, Bugarska, Rumunija, Gruzija. Veoma su zanimljive slike iz daleke i hladne Jakutije.

Ipak ovo me najviše čudi. Kod nas se često čuje sada već uobičajena fraza "Kosovo i Metohija je naš Jerusalim". Jerusalim i uopšte ceo prostor Svete zemlje je značajan za tri svetske religije: judaizam, hrišćanstvo i islam. Tu frazu često čujemo, ali ja je zasad nisam prihvatila. Na koga oni misle kad koriste tu frazu? S kim se porede?Ako se porede samo sa Jevrejima zbog njihovog povratka nakon duže vremena u Svetu zemlju onda imam utisak da u nečemu greše. Judaizam nije naša vera, a hrišćanstvo jeste. Medjutim današnji Jevreji su u velikoj većini u judaizmu, a veoma veoma je retko da je neko od njih hrišćanin. Tamo su hrišćani uglavnom Palestinci i Arapi.
Da li smemo da pravimo tako brzopleto poredjenje i to samo sa Jevrejima? Da li pomisle na ovu decu iz Gaze (treća, peta i šesta fotografija u datom tekstu) koja jesu naša braća po hrišćanstvu, a žive na okupiranoj teritoriji ?! Ili ih sasvim zaboravljaju? Zašto se ne uporedimo sa njima???
S obzirom na takvu zaboravnost i velike neprilike u Gazi koje su aktuelne i danas a odavno traju, na današnji dan svoj deci pravoslavnoj i drugoj deci u Gazi želim mir, napredak i sreću.

Današnja država Srbija se "de facto" povlači sa Kosova i Metohije, a vlasti to fino pakuju u "preneli smo neka ovlašćenja" na tkzv. Kosovo. "Ljubi bližnjega svoga" je naša hrišćanska i pravoslavna zapovest, a kome smo mi to prepustili našu braću i po veri i po naciji na KIM? Odriču ih se, a pritom se prave neuki i nevešti. Gde će nam duše završiti?

Драган Ђорђевић's picture
Драган Ђорђевић 13:10 07.01.2018.

  • +17
Voting is closed.

Гледам Путинову фотографију из овог текста. Видим како се у њему мире верник и интелектуалац, како литургијске поруке оплемењују његову душу и поступке. Бог му добро дао а са њим и свима нама.

Baja's picture
Baja 21:26 07.01.2018.

  • +8
Voting is closed.

Dobro je što je Putin bio , već je to tradicija, na Božićnoj liturgiji.

Nema potrebe dizati ga u zvezde i svece, nepotrebno i štetno.

Драган Ђорђевић's picture
Драган Ђорђевић 11:14 08.01.2018.

  • +9
Voting is closed.

Ово шта сам рекао о Путину није "дизање у свеце". То би требало да буде уобичајена појава на литургији. Ја сам само изразио своје задовољство што је Путин један од људи на које литургија делује на прави начин. Упркос послу који обавља а који је скопчан са сусретањем са злом у разним видовима.

Додај коментар