КИРИЛ: Православни свештеници и јерарси морају бити духовна и интелектуална елита

ПОГЛАВАР РПЦ ЗАТРАЖИО И ДОБРО ПОЗНАВАЊЕ УМЕТНОСТИ, КЊИЖЕВНОСТИ И ФИЛОЗОФИЈЕ

  • „Важно је да имамо много – а не само 5-10, као сада – свештеника који ће наступати у телевизијским емисијама и разговорима и бити познати јавности. Потребне су нам нове десетине, стотине и хиљаде оних који савременом свету могу говорити о Христу” – указао је патријарх Московски и целе Руси

         ДУБОКО познавање уметности, књижевности и филозофије – то је оно што треба да одликује савременог свештеника!

         Ово је у московској Сретенској богословији изговорио поглавар Руске православне цркве Кирил који је освештао њено ново здање.

         „Прошло је време осредњности у Цркви. Данас православни свештеници и јерарси морају бити духовна и интелектуална елита. Да би могли да људима открију лепоту православља, они морају бити у стању да са њима поделе своје унутрашње богатство и погледе, да своје познавање историје,литературе и филозофије сједине са богословским фундаментом” – нагласио је патријарх Московски и целе Руси.

         Само у том случају – подвукао је Кирил – људи Цркве биће праве интелектуалне и духовне личности.

         Поглавар РПЦ је затражио да се у оквирима Цркве шире и темељније изучава и црквена уметност као део уметности у целини јер се у њему спајају духовна трагања сваке епохе.

         „Потребно је да људи Цркве добро знају и литературу, поготово њене позитивне јунаке. Да знају какви су они били у појединим епохама, какве су идеје нудили свом друштву, са каквим су се изазовима суочавали. То је – подвукао је патријарх Кирил – огромна духовна сфера живота”.

         Своје обраћање полазницима богословије, поглавар РПЦ је закључио речима:

         „Важно је да имамо много – а не само 5-10, као сада – свештеника који ће наступати у телевизијским емисијама и разговорима и бити познати јавности. Потребне су нам нове десетине, стотине и хиљаде оних који савременом свету могу говорити о Христу”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари