ИЛАРИОН: Ништа не може нарушити духовно јединство Руса и Украјинаца

ПРИПАДНОСТ РПЦ НЕ ОСПОРАВА СУВЕРЕНИТЕТ НАЦИОНАЛНИХ ДРЖАВА,

ЧАК ИМ ПОМАЖЕ ДА БУДУ ЈАЧЕ У СВЕТУ ПУНОМ ПОДЕЛА

Mитрополит Иларион

  • РПЦ наставља да буде „основа цивилизацијског идентитета источнословенског света и чувар његовог јединства, упркос границама, језичким, националним и осталим различитостима“

         ПОЛИТИКА не може да утиче на духовно јединство Русије и Украјине, изјавио је митрополит волоколамски Иларион.

         „Без обзира на све промене политичке гарнитуре - а оне се у Украјини догађају не баш ретко - наше духовно јединство је немогуће нарушити“ - изјавио је митрополит у интервјуу за „Интерфакс-Религију“.

         Он је истакао да данас Руска црква наставља да буде „основа цивилизацијског идентитета источнословенског света и чувар његовог јединства, упркос границама, језичким, националним и осталим различитостима“.

         „Припадност тој заједници не оспорава суверенитет националних држава, напротив, помаже да државе постану јаче у свету који је препун подела“ - сматра митрополит Иларион.

         По његовим речима, Украјина, као суверена држава, има право да самостално донесе одлуку о целисходности потписивања споразума о придруживању ЕУ.

         „Велика одговорност лежи на државном руководству. Управо оно ће морати да донесе ту одлуку, која ће бити на корист украјинском народу - не само с материјалног, већ и с духовног аспекта“ - казао је митрополит Иларион.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари