Јањић: Из Вучићевог наступа је јасно да подела није искључена, али да му је све теже

ТАЧИ ПОНОВО ТВРДИ ДА НЕЋЕ БИТИ НИ ПОДЕЛЕ „КОСОВА“ НИ АУТОНОМИЈЕ ЗА СРБЕ

* Душан ЈАЊИЋ: У септембру ништа озбиљно неће бити одлучено о косовском питању, иако је тако нешто Вучић најавио.  Тада ће Косово и Србија сазнати да иду на ванредне изборе

______________________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК шиптарског Косова Хашим Тачи је данас изјавио да неће бити поделе „Косова“ нити аутономије за Србе.

         На конференцији за медије, рекао је да је под кориговањем граница подразумевао само то да се Прешевска долина припоји Косову, али да истовремено не буде поделе Косова нити аутономије за косовске Србе.

         "Ми треба да учинимо максималне напоре да на крају постигнемо завршни мировни споразум. Ја сам опредељен да постигнемо споразум и након захтева представника Прешевске долине предложио сам корекцију границе са Србијом, као једине могућности за легитимисање захтева (Прешевске) долине. То подразумева „не“ подели Косова и „не“ аутономији за Србе", казао је Тачи.

         По његовим речима, корекција граница подразумева потпуно припајање Прешева, Бујановца и Медвеђа Косову и то треба да буде транспарентан и миран процес између Србије и Косова.

         Поновио је да ће Косово извршити обавезе у односу на споразум о Заједници општина са српском већином "уз поштовање Устава и споразума из Брисела".

         Аналитичар Душан Јањић изјавио је да се из говора председника Србије Александра Вучића није могло закључити да је подела Косова искључена, али да је очигледно председнику све теже да о њој говори.

         "Да подела није искључена говори што то стално понавља (министар спољних послова Србије) Ивица Дачић и присуство (министра одбране Србије) Александра Вулина у првом реду са новинарима, који је такође заговорник промена граница на Балкану", казао је Јањић агенцији Бета.

         Он је додао и да најава председника Косова Хашима Тачија о одржавању референдума о прикључењу Пршевске долине Косову није ништа друго него једна верзија плана о разграничењу и подели, о коме су расправљали током прошле и почетком ове године Вучић и Тачи.

         Вучићев јучерашњи говор сам по себи није одавао утисак сигурности, јер није показао снагу коју уобичајено показује када је убеђен у нешто, рекао је Јањић.

         "Ипак, верујем да ће Вучић преиспитати своју политику и да ће разумети да то у шта га гурају или сећања на '90-те или његови сарадници попут Дачића и Вулина јесте пут у политичку пропаст Александра Вучића или људска катастрофа Срба са Косова. Наравно и додатних 10-15 година нове изолације Србије", рекао је Јањић.

         Он је оценио и да у септембру ништа озбиљно неће бити одлучено о косовском питању, иако је тако нешто Вучић најавио, већ да ће тада Косово и Србија сазнати да иду на ванредне изборе.

         Јањић је рекао да председници Србије и Косова, Александар Вучић и Хашим Тачи вероватно покушавају да следеће изборе добију "удварањем на теми несигурности и стабилности", јер је у српском случају јасно да се опозиција не сналази, док је за Тачија очигледно да жели да подели власт са Самоопредељењем.

         "Очигледно је да постоји агенда по којој се понашају Вучић и Тачи и да заиста желе да тај процес заврше кроз једну страшну пресију на јавност најављујући разне референдуме", рекао је Јањић.
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари