Живковић: Позивам СзС да размисли - бојкот никада није довео до промене ауторитарне власти

НАГЛАСИО ДА ЋЕ СЕ ЊЕГОВА НОВА СТРАНКА ОПРЕДЕЛИТИ  КАД СЕ ЗАВРШЕ ПРЕГОВОРИ О ИЗБОРНИМ УСЛОВИМА

* Вук ЈЕРЕМИЋ: „Пошто је остало шест месеци до избора немамо шта да разговарамо. Бојкот је пут који се некима можда не допада, али нама није  остављена никаква могућност да учествујемо на изборима на пролеће следеће године. ОЕБС не може обезбедити фер и слободне изборе, може само да посматра и напише извештај о изборима

___________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Нове странке Зоран Живковић позвао је вечерас Савез за Србију (СзС) да још једном размисли о бојкоту избора, јер, како је оценио, "бојкот никада у историји није довео до промене ауторитарне власти".

        "Ја сам стално питао шта радимо дан након бојкота избора. Како се мери успех бојкота? Шта ако Вучић ни после тих избора не промени услове? Је л треба да бојкотујемо све наредне док он нешто не промени?", навео је Живковић у емисији „360 степени“ на телевизији Н1.

        Рекао је и да је добро што је дошло до разговора власти и опозиције уз посредовање европских парламентараца, да је то само почетак пута, те да ће наредне две рунде разговора бити прилика да се боре и виде да ли су остварени минимални изборни услови.

        "Натерали смо режим да доведе ОЕБС, да стави на сто оно што смо ми захтевали - бирачке спискове, функционерску кампању, медије. Режим је признао да постоји проблем у тим областима", рекао је Живковић.

        Додао је да ће Нова странка одлуку о бојкоту избора донети када се заврше наредне две рунде преговора. 

        "Када се заврши тај процес Нова странка ће донети одлуку да ли ће бојкотовати изборе. Мада је у карактеру људи који су Новој странци борба, а не бојкот", рекао је Живковић.

        Председник Народне странке Вук Јеремић казао је да разговори о изборним условима уз посредство ЕУ не би имали смисла, чак и да је на тим разговорима СзС јер, како је навео, време је истекло.

        "Пошто је остало шест месеци (до избора) нема смисла и немамо шта да разговарамо", рекао је Јеремић и додао да је позиција Савеза за Србију од самог почетка била да је неопходан период од девет месеци између успостављања и одржавања слободних и фер избора.

        Он је рекао да је бојкот пут који се можда некима допада, а некима не, али да они тиме не остављају никакву могућност да учествују на изборима на пролеће следеће године.

        "ОЕБС не може обезбедити фер и слободне изборе", рекао је Јеремић и додао да ОЕБС може да посматра и напише извештај о изборима.

        Он је навео и да очекује покушаје међународне заједнице, као и покушаје, како Јеремић тврди, подмићивања да би странке учествовале на изборима.

        "Ми смо се већ определили да на те изборе не излазимо", поручио је Јеремић и додао да изасланици Европског парламента неће бити, како је оценио, последњи изасланици међународне заједнице.

        Он је рекао да је кампања бојкота већ почела и додао да је та кампања "поприлично скромна", као и да су странке које су се определиле за бојкот свесне да неће моћи да рачунају на финансирање из буџета.

        Додао је да ће та кампања бити још "интензивнија и још тежа борба".

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари