С. Јовановић: Извршна власт жели да одлучује и о ликвидацији странака

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НС: КАКО СЕ РАЧУНА АКО ЈЕ УЧЕСТВОВАЛА НА ИЗБОРИМА КАО ГРУПА ГРАЂАНА?

* Поводом предлога да се странка брише из регистра ако не учествује у два изборна циклуса, који подразумевају период од осам година, Стефан ЈОВАНОВИЋ упитао шта ће се догодити ако странка бојкотује изборе јер нису испуњени услови за фер и демократске изборе

_____________________________________________________________________

         ГЕНЕРАЛНИ секретар Народне странке Стефан Јовановић оценио је данас да власт изменама Закона о политичким странкама покушава да "на мала врата" уведе забрану странака тако што би, поред Уставног суда, одлуку о престанку рада политичке странке доносила и извршна власт, односно Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

         "Овакво решење оставља широк простор за злоупотребу. Неко из извршне власти би тумачио да ли политичка странка обавља своје активности у складу са законом, програмом и статутом. То је врло рестриктивна мера и такво тумачење може да даје једино Уставни суд, а не неко из извршне власти", рекао је Јовановић у јавној расправи о изменама и допунама Закона о политичким странкама.

         Он је оценио да би мера којом извршна власт одлучује о брисању странке из регистра могла да буде веома широко тумачена и да буде искоришћена као средство у борби против политичких неистомишљеника, пренела је Народна странка.

         Јовановић је, поводом предлога да се странка брише из регистра ако не учествује у два изборна циклуса, који подразумевају период од осам година, упитао шта ће се догодити ако странка бојкотује изборе јер нису испуњени услови за фер и демократске изборе.

         "Шта ће се догодити и ако политичка странка у два изборна циклуса учествује као група грађана, да ли то значи да она уопште није учествовала на изборима? Да ли је циљ ове норме био и смањивање броја странака како би из регистра биле избрисане неактивне партије? Ако јесте, онда се то не ради на овај начин", навео је Јовановић.

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари