Јеремић: Божовић је имао налог да баш јуче преда амбасадорске акредитиве у Подгорици

ТВРДИ ДА ЗВАНИЧНИ БЕОГРАД ПОДРЖАВА ЂУКАНОВИЋА У ОНОМЕ ШТО ТРЕНУТНО ЧИНИ

* „Наш председник, који се хвали односима које има а државницима широм света, а као неко ко је одговоран и заиста забринут због онога што се дешава у Црној Гори, морао је да дане проведе на телефону, разговарајући, упозоравајући и тражећи подршку, разумевање и притисак да се не догоди оно што се догодило. Јер, кад би кренули да звоне телефони у Подгорици, колико год да је мафијаш - што Ђукановић јесте - не би му било свеједно

* „По ономе што смо видели јуче, јако лако може човек да замисли да падне крв. Догађаји у Црној Гори могу имати тешке и несагледиве последице по мир и стабилност, а и по идентитет и опстанак српског народа - не само у Црној Гори, већ и шире

_____________________________________________________________________

        ДРЖАВА Србија не реагује адекватно ни политички, ни дипломатски на догађаје у Црној Гори поводом изгласавања Закона о слободи вероисповести, оценио је у Крагујевцу лидер Народне странке Вук Јеремић.

        "Србија ћути због тога што је неко ко је на челу режима има своје дилове мафијашке, криминалне, политичке везане сутра за разграничење са Косовом, 'мини Шенген' ", рекао је Јеремић новинарима.

        Навео је да је и 1995. године, "док је Крајина падала Србија ћутала", а тадашњи председник Слободан Милошевић "гледао на другу страну јер је имао своје дилове и преговарао о оном што ће се касније десити у Дејтону".

        Он је рекао да је Србија направила и "тежак дипломатски фаул" у петак, на дан усвајања спорног Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

        Јеремић је изнео да је нови амбасадор Србије у Црног Гори, "извесни Божовић", баш јуче дан предао акредитиве црногорским властима у Подгорици као да је све "потпуно нормално и природно" у односима две земље.

        "То је апсолутно ван сваке памети! Србија је (тиме) направила тежак дипломатски фаул, послала поруку целом свету: 'За нас ово што се дешава у Црној Гори није криза и није тема' ", рекао је Јеремић.

        Он је рекао да се то није десило случајно или из немара, већ намерно и да "имамо разлога да будемо забринути".

        Јеремић тврди да је то резултат политичке одлуке да се Београд подржи црногорски врх "у ономе што тренутно спроводи у Црној Гори".

        "Наравно да се треба уздржати од уплитања у унутрашња политичка збивања и процесе у другим државама. Али, постоји толико тога што једна држава може да уради у дипломатском смислу, да искаже своје незадовољство начином на који се неке ствари одвијају, конкретно у случају усвајања закона, у случају пребијања људи, пребијања високих црквених великодостојника. Ништа од тога ова земља није урадила", рекао је Јеремић.       

        Рекао је да су државни органи могли да предузму низ формалних дипломатских корака: дипломатске ноте, да обавесте друге земље о томе, Свету столицу.

        "Наш председник, који се хвали односима које има а државницима широм света, а као неко ко је одговоран и заиста забринут због онога што се дешава у Црној Гори, морао је да дане проведе на телефону, разговарајући, упозоравајући и тражећи подршку, разумевање и притисак да се не догоди оно што се догодило", рекао је Јеремић.

        Додао је да, "када крену да звоне телефони у Подгорици, колико год да је мафијаш" што Јеремић каже да Ђукановић јесте, "не би му било свеједно".

        Оценио је да последице догађаја у Црној Гори могу бити несагледиве: да "црногорска власт сутра крене да поступа по том закону који је управо усвојен, да крене да просто преузима Острог и друге светиње".

        "Па, то је толика опасност, на основу онога што смо видели јуче, ту јако лако може човек да замисли да падне крв. То су ствари с којима се не треба шалити", рекао је Јеремић.

        Догађаји у Црној Гори, сматра он, могу имати тешке и несагледиве последице по мир и стабилност, већ и по идентитет и опстанак српског народа "не само у Црној Гори, већ и шире".

        Нови закон Црне Горе назвао је законом о верској "неслободи" и оценио да предвиђа одузимање имовине СПЦ.

        "То се нигде у савременој Европи не дешава и апсолутно је незамисливо било где у земљама у којима је владавина права", рекао је Јеремић.

        Оценио је да у Срби у Црној Гори и на Косову "апсолутно најобесправљенији" народ у Европи.

        "Људска права се ту не односе на грађане српске националности. Свака нормална земља би на такве ствари морала да реагује. А Србија данас не реагује, мислим на званичне органе државе Србије", рекао је Јеремић.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари