Тачи: Верујем да ћемо 2018. потписати са Србијом споразум о нормализацији и помирењу

ДРУГИ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ - ХАРАДИНАЈ - УВЕРЕН ДА ЋЕ „КОСОВО“ ДО 2020. БИТИ У NATO

  • Баш прави Шиптар! На отварању конференције у Приштини „NATO и Западни Балкан: Регионалне динамике у ери глобалних безбедносних изазова“ изговорио да је шиптарско Косово „највише проевропска држава, највише проNATOвска и проамеричка држава на свету, а да и даље је најизолованија држава“

        ПРЕДСЕДНИК Косова Хашим Тачи изјавио је данас да верује да ће наредне године са Србијом бити потписан споразум о нормализацији и помирењу, као и да 2018. може бити одлучујућа за евроатлантску перспективу држава Западног Балкана.

        Тачи је казао да евроатлантска перспектива у великој мери зависи од способности, храбрости и спремности самих држава да превазиђу међусобне проблеме који су још отворени.

        „Ја пуно радим на том пољу, јер не мислим да је ишта друго битније од мира, помирења и добросуседских односа. Дакле, верујем да током наредне године ми треба да постигнемо да потпишемо историјски споразум са Србијом о нормализацији и помирењу“, рекао је Тачи.

        На отварању конференције: „NATO и Западни Балкан: Регионалне динамике у ери глобалних безбедносних изазова“ који су организовали Министарство спољних послова Косова и Косовски центара за безбедносне студије, Тачи је рекао да је Косово најбољи пример реакције NATO-а на највећи изазов сигурности у то време у Европи.

        „Кфор, који је гарант стабилности на Косову, најуспешнија је мисија мира на свету деценијама заредом. Косово је данас стабилна држава са јасним тежњама“, казао је Тачи и додао да се Косово, ипак, и даље суочава са парадоксима посебне врсте.

        Према његовом мишљењу, Косово је без икакве сумње највише проевропска држава, највише про NATO-а и проамеричка на свету, а и даље је најизолованија држава.

        Он је рекао да је Косово шампион у региону у борби против насилног тероризма насупрот чињеници што је остављен по страни и што још није члан Интерпола.

       „Косово је пример не само у овом делу Европе за међуверску и међуетничку толеранцију, али нажалост још се нисмо учланили у Унеско због политичких баријера Србије и осталих држава које злоупотребљавају Унеско у политичке сврхе“, додао је он.

        Председник Скупштине Косова Кадри Весељи је изразио наду да ће Србија врло брзо признати независност Косова.

        Премијер Рамуш Харадинај је рекао да Косово као партнер NATO-а заслужује да има своју војску и да на тај начин помогне северноатлантској алијанси у очувању мира и стабилности у региону.

        Харадинај је изразио наду да ће се Косово до 2020. године учланити у NATO.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари