Шиптарски трговци органима траже да им због трговине органима буде изручен Израелац

МОШЕ ХАРЕЛА СЕ СУМЊИЧИ ДА ЈЕ КОД ПРИШТИНЕ ОРГАНИЗОВАО ПРЕСАЂИВАЊЕ 30 БУБРЕГА

Моше Харел

  • Израелац кога је локална штампа идентификовала као Моше Харела, осумњичен је да је организовао више од 30 трансплантација бубрега и других органа који су илегално урађени у клиници Медикус код Приштине, затвореној 2008. када је скандал избио

        ШИПТАРСКА Приштина је затражила изручење израелског држављанина који је ухапшен на Кипру почетком јануара под сумњом да је био организатор међународне мреже трговине органима.

        „Учинићу све да та особа која је поред почињених кривичних дела нанела штету међународном угледу Косова одговара пред судом за та дела“, написао је приштински министар правде Абелард Тахири на својој Фејсбук страници.

        Према тужилаштву, Израелац кога је локална штампа идентификовала као Моше Харела, осумњичен је да је организовао више од 30 трансплантација бубрега и других органа који су илегално урађени у клиници Медикус код Приштине, затвореној 2008. када је скандал избио.

        Косовска полиција је 6. јануара објавила да је он ухапшен на Кипру.

        Моше Харел је такође оптужен у Тел Авиву са још шест Израелаца за њихово наводно учествовање у међународној мрежи трговине органима и илегалних трансплантација на Косову, у Азербејџану, на Шри Ланки и у Турској.

        Европски суд на Косову је 2013. године осудио пет косовских лекара на казне затвора до осам година за трговину органима на Косову, у случају који потиче из 2008. године.

        Врховни суд „Косова“ је поништио пресуду 2016. и наложио ново суђење које је у току.

        Даваоцима органа који потичу из Европе или централне Азије обећавано је сваком по 15.000 евра док су примаоци били спремни да дају по 100.000 евра за такву хируршку интервенцију.

        У оптужници је Моше Харел означен као мозак те мреже док је турски лекар Јусуф Ерцин Сомнез, који је у бекству, осумњичен да је пресађивао органе у клинци.

        У извештају објављеном 2011. године о наводној трговини органа коју је током рата на Косову (1998-99) организовала Ослободилачка војска Косова, известилац Савета Европе Дик Марти поменуо је везу између трговине органима током конфликта и случаја клинике Медикус.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари