АП: Трампова администрација више цензурисала документа за годину него други за деценију

МНОГИ ГРАЂАНИ ОСТАЈУ БЕЗ ТРАЖЕНИХ ДОКУМЕНАТА ЈЕР НЕ МОГУ ДА СЕ НАЂУ ИЛИ ВЛАСТ НЕ СМЕ ДА ИХ ИЗДА

  • Влада је у 63.749 случајева навела да, по закону, не сме да изда тражени документ. У САД постоје закони о забрани давања детаља о активностима обавештајних служби, о страним владама, трговинским тајнама, банкарским рачунима и пореском стању појединаца

          АМЕРИЧКА савезна влада је у протеклој години цензурисала, задржала или није могла да нађе више докумената које траже грађани или новинари него у претходној целој деценији, наводи се у данас објављеној анализи агенције АП.

          Анализа обухвата осам месеци од доласка Доналда Трампа на власт и показатељ је колико се његова администрација придржава Закона о слободном приступу информацијама (Freedom of Information Act).

          У студији се наводи да су многи људи који су тражили документа, остали празних руку јер представници разних владиних служби наводе да не могу да нађу документ, или по закону не сме да се открије одређена тражена информација.

          По резултатима студије, само једна петина тражених докумената буде издата.

          Решавање захтева за неки документ може да траје месецима, чак и годинама, а догађа се да влада не одобри око две трећине захтева.

          Савезна влада потрошила је прошле године 40,6 милиона долара за судске трошкове да би оправдала своје одлуке, што је рекорд своје врсте.

          "Савезни органи не користе довољно савремену технологију да би сачували, нашли или дали неки документ који јавност тражи, а јавност је у том случај и губитник", рекао је Адам Маршал, заступник права на слободан приступ информацијама.

          Влада је у 63.749 случајева навела да, по закону, не сме да изда тражени документ. У САД постоје закони о забрани давања детаља о активностима обавештајних служби, о страним владама, трговинским тајнама, банкарским рачунима и пореском стању појединаца.

          Влада је у најгорем случају навела да не може да нађе комплетне документе у којима недостају неке стране или делови.

          Трампова администрација је навела да је добила рекордан број захтева за давање информација и да због тога касне агенције задужене за то.

          Подаци Закона о слободном приступу информацијама се односе на активности 116 државних служби током 2017. године.

          Највише захтева је упућено министарствима унутрашње безбедности, правде, одбране, здравља и пољопривреде.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари