Рок Влади Србије 72 сата

ЗАВРШЕНИ ПРОТЕСТИ НА ЈАРИЊУ

         Привредници са севера Косова завршили су двочасовни протест испред Јариња, организован због непоштовања споразума о интегрисаном упорављању прелазима, иако их је Еулекс спречио да протестују на новом пункту који функционише по новом систему, постављањем бодљикаве жице.

          Привредници са севера Косова, затражили су да се у року од 72 сата укине царињење робе за север Косова, и да им се обрати неко од државних званичника, и запретили да ће у супротном потпуно блокирати прелаз Јариње.

          Они траже, да се одмах, и безусловно, омогући несметани пролаз акцизне и друге робе преко Јариња, о чему су обавестили представнике Еулекса.

         Истовремено, од Владе Србије затражили су да измени Уредбу о спровођењу Закона о порезу на додатну вредност на територији  Косова за време важења Резолуције 1244, као и да привреднике са севера Покрајине врати у систем ПДВ Републике Србије.

         Затражено је, такође, да се поштује тачка 5. Закључка Владе Србије од 6. децембра о несметаном протоку робе намењене северном делу Косова, а уколико се та одлука не буде поштовала, привредници захтевају да Влада суспендује даље спровођење споразума о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ).

         Од премијера или директора Канцеларије за Косово и Метохију привредници траже да дођу и обрате им се, за шта су поставили рок од 72 сата.

         Њихов је захтев и да се са прелаза Јариње и Брњак "одмах уклоне све институције квази државе Косово", а од Еулекса и Кфора захтева се да се понашају у складу са мандатом и буду статусно неутрални, а не да се, како се наводи, "као до сада стављају под команду

         Приштине и спроводе законе такозване Републике Косово".

         Они прете радикализацијом протеста ако се њихови захтеви, како су рекли, "под хитно не уваже", што ће измедју осталог подразумевати тоталну блокаду административног прелаза Јариње.

         Јутрос је на прелаз Јариње до 10 сати стигло више десетина путничких аутомобила и аутобуса у којима се налазе привредници са севера Косова.

Извор: РТС

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари