На списку бар 20 имена

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ПОЗВАО МИРОСЛАВА МИШКОВИЋА

ДА КАЖЕ КОЈЕ ЈЕ ПОЛИТИЧАРЕ ФИНАСИРАО

       Александар Вучић је изјавио да је важно да се сазна које је политичаре финансирао Мирослав Мишковић и оценио да би било добро када би он сам навео имена.

        „Важно би било да сазнамо кога је све финансирао. Мислим да то и није превелика тајна, бар за 20 политичара. Али то што имате сазнања, не значи да имате доказе. И зато би било добро да то каже он, неко ко је заједно са њим или у његово име то чинио”, рекао је Вучић у интервјуу за „Политику”.

         Вучић, који је и шеф Бироа за координацију рада служби безбедности, рекао је да су људи из његовог окружења, али и из различитих политичких странака, чија имена није желео да наводи, ургирали за Мишковића.

         Борба против корупције је тек почела, рекао је Вучић и додао да је отворено пет од 24 предмета везаних за спорне приватизације. Према његовим речима, власт се стално бави и случајем нарко боса Дарка Шарића, а напори по том питању ће се „интензивирати”.

       Он сматра да председник организације „Транспарентност Србија” Владимир Гоати, „као нескривени симпатизер ДС, намерно нетачно тврди да се кључна корупција одвија у троуглу: врхови владајућих партија-јавна предузећа - јавне набавке”.

       Вучић каже да је највећа корупција у Србији у систему јавних набавки која се тиче атипичног, неендемског криминала и корупције који су за земљу карактеристични већ 20 година.

         Када су у питању странке, он каже да оне велике добијају довољно новца из буџета и да немају потребе за додатним средствима. У питању је, сматра он, појединачна похлепа која постоји код људи у свим странкама.

       Упитан који су министри из претходне владе богатији од многих српских компанија, Вучић је казао да није само реч о министрима него и о руководству појединих политичких странака, и упитао ко од „великих политичара и тајкуна” није створио богатство на „државној грбачи”.

          Лидер СНС је казао и да је градоначелник Београда и лидер Демократске странке Драган Ђилас „типичан пример како се зарађује уз државну, политичку и партијску моћ” и навео да има доказе за то.

       „То није тајна, али то и даље није кривично дело. Од 2004. године, кад долази на функцију, за 800 пута су му увећани приходи”, рекао је Вучић и упитао где је Ђилас зарадио те паре.

       Вучић је казао да Ђилас и други „српски великаши” нису починили кривично дело, али су, како је казао, своје богатство зарадили захваљујући држави, грбачи народа, а не зато што су много паметни и способни.

       Говорећи о нацрту платформе за Косово и Метохију, који би требало да буде представљен посланичким групама почетком следеће седмице, Вучић је казао да је платформа за КиМ прилично реалистична.

       Први потпредседник владе за понедељак је најавио решавање проблема о царињењу робе на прелазима према северу Косова, као и да ће разговарати са најближим сарадником Ангеле Меркел поводом њеног најновијег става о проширењу ЕУ.

       Оне који изражавају сумњу у његове мотиве бављења корупцијом, чиме, како кажу, забавља народ да не види границу на Јарињу, Вучић је подсетио да „граница на Јарињу”, односно тај прелаз постоји већ дуго година.

       На констатацију новинара да се сада на њему наплаћује царина, Вучић је рекао да људима треба јасно рећи где је проблем. Он је прецизирао да се на робу до 3.000 евра не плаћа ништа, да се царина плаћа само на камионе, а да је договор да се не плаћа ни на њих ако иду до северне Митровице.

       „Ту постоји технички проблем који у понедељак треба да буде решен”, нагласио је он, напомињући да ће о свим евентуалним променама у правној природи режима разговарати са Србима са  Космета, не кријући ништа. Вучић је подсетио да је „неко раније нешто договарао” и да мора да се задржи кредибилност и владе и државе, а да се ни на који начин не угрожава опстанак Срба на КиМ и не доводе у питање наши национални интереси.

       Вучић је потврдио да ће председник Србије Томислав Николић наредних дана разговарати са шефовима посланичких група и да ће им представити нацрт платформе о Косову и Метохији и оценио да је она прилично реалистична.

       На примедбе ДС С да је платформа можда закаснила, Вучић одговара да је „много тога што радимо око КиМ закаснило једно сто година”, али да је „неозбиљно, нереално и нелогично” кривицу за то сваљивати на садашњу владу.

       Он сматра да „довољан напредак у дијалогу са Приштином” , што ЕУ тражи за добијање датума за почетак преговора, представља прављење споразума у енергетском сектору и телекомуникацијама, а да је најтеже спровођење споразума о интегрисаном управљању прелазима.

       Вучић је изразио наду да ЕУ неће имати додатних захтева. Он се, такође, нада да речи немачке канцеларке Ангеле Меркел да у овом тренутку ЕУ неће доносити одлуке о почетку приступних преговора са земљама кандидатима, не значе пролонгирање добијања датума преговора.

       „То (пролонгирање) би била веома лоша вест за Србију. Разговараћу са њеним првим саветником господином (Кристофом) Хојзгеном наредних дана и онда ћу имати додатну информацију”, рекао је Вучић.

       Упитан шта би Србија требало да уради да би остварила довољан напредак у дијалогу са Приштином, који би јој гарантовао добијање датума за почетак преговора средином 2013, Вучић је навео споразум у енергетском сектору и телекомуникацијама.

       (Бета, Политика)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари