Трамп тријумфално на интерним изборима републиканаца, Бајден тоне - већ има два пораза

КОД ДЕМОКРАТА `СОЦИЈАЛИСТА` САНДЕРС ПОБЕДИО У ЊУ ХЕМПШИРУ, ЗА ВРАТ МУ ДУВА ГЕЈ ПИТ БУТИЏИЏ

Берни Сандерс - први амерички политичар-тешкаш који се прогласио

за социјалисту, али тешко да ће се последњи смејати

* Сандерс, који је први амерички политичар-тешкаш који је себе назвао социјалистом, у Ајови је тесно изгубио од Бутиџиџа, а у Њу Хемпширу је – после 85 одсто пребројаних гласова – „за прса“ испред њега (26,1:24,3 одсто гласова демократа). Али је 2016-те у овој барометар-држави до ногу потукао Хилари Клинтон

* Џо Бајден је добио само 10 одсто гласова. Заузео је тек пето место. Он, додуше, по анкетама води у Северној Каролини која има доста црначког становништва које по традицији гласа за демократе. Међутим, пре С. Каролине ће се гласати на прајмериз у Невади где Бајден нема превелике шансе

* Како је кренуло, Трампу ће у новембру „на мегдан“ изаћи Бутиџиџ, иако би њему више одговарало да то буду „социјалиста Сандерс“ или компромитовани Бајден...

________________________________________________________________________

        У СЈЕДИЊЕНИМ Државама је прошла и друга рунда страначких прајмериз на којима се надмећу потенцијални кандидати за председника САД и бирају они који ће на крају – на конгресима Демократске и Републиканске партије – одлучивати ко ће бити њихови претенденти на Белу кућу.

        Одиграла се у Њу Хемпширу, једној од најмањих америчких држава која се сматра „изборним барометром“ САД па је понешто већ учинила јаснијим.

        Доналд Трамп је суверено добио прајмериз међу републиканцима. Међу демократама је победио 78-годишњи Берни Сандерс, који је по вољи млађарији, али је Њу Хемпшир показао да се његови изгледи постепено топе.

Џо Бајден у Ајови био четврти,

а у Њу Хемпширу - пети

        Сандерсу дува за врат отворени хомосексуалац Пит Бутиџиџ, упркос томе што за тамошњу геј-популацију није довољно геј.

        У историји САД, само су Бил Клинтон и Џорџ Буш Млађи постали председници државе а да претходно нису добили прајмериз у Њу Хемпширу.

        Сандерс, који је први амерички политичар-тешкаш који је себе назвао социјалистом, у Ајови је тесно изгубио од Бутиџиџа, а у Њу Хемпширу је – после 85 одсто пребројаних гласова – „за прса“ испред њега (26,1:24,3 одсто гласова демократа).

        Пре четири године је Сандерс у овој држави до ногу потукао Хилари Клинтон, освојивши преко 60 одсто гласова.

        У Њу Хемпширу је много горе прошао бивши потпредседник САД Џо Бајден који је добио само 10 одсто гласова. Заузео је тек пето место.

        Бајден, додуше, по анкетама води у Северној каролини која има доста црначког становништва које по традицији гласа за демократе.

        Међутим, пре С. Каролине ће се гласати на прајмериз у Невади где Бајден нема превелике шансе.

Бела кућа ни на видику - све даља

        Трећа у Њу Хемпширу била је сенаторка из Минесоте Еми Клобушар. Са невеликим заостатком за Сандерсом и Бутиџиџом.

        У суштини, и она и Бутиџиџ се боре са Бајденом за исте бираче-демократе.

        Четврто место заузела је Елизабет Ворен која је мање лево оријентисана од Сандерса, па се очекује да она убрзо напусти предизборну трку, а њени гласачи ће се веровато окренути Сандерсу.

        Трамп у Њу Хемпширу не само да је победио међу републиканцима, него је поставио и рекорд по броју добијених гласова. Пре њега никад нико у тој држави није добио толико.

        Како је кренуло, Трампу ће у новембру „на мегдан“ изаћи Бутиџиџ, иако би њему више одговарало да то буду „социјалиста Сандерс“ или компромитовани Бајден...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари