Трамп тражи да се председнички избори у САД одложе док не прође пандемија

ПОНОВО УПОЗОРИО ДА БИ МАСОВНО ГЛАСАЊЕ ПРЕКО ПОШТЕ ИЗБОРЕ УЧИНИЛО НЕРЕГУЛАРНИМ

* „Ако добијемо масовно гласање преко поште – имаћемо најнетачније и најфалсификованије изборе у нашој историји. То ће бити велико понижење за Сједињене Државе. Предлажем да одложимо изборе до тренутка када ће људи моћи да гласају како закон предвиђа. На својим бирачким местима и епидемиолошки безбедно“

* ФАКТИ: Директор Агенције за безбедност кибернетичке инфраструктуре Кристофер КРЕБС: „У поређењу са 2016. годином, сада не видимо онакав ниво координисане и упорне сајбер активности од стране противника (смерене према нашим изборима)“. Трампа се, дакле, не боји ни Руса, ни Кинеза, ни Иранаца. Зазире да ће изборне резултате наместити његови политички противници из САД. И ред је: доста су Американци другима намештали изборе! Сетите се само „избора“ који су претходили нашем Петом октобру, избора у Македонији и Украјини...

_____________________________________________________________________

        АМЕРИКА је имала стабилност и унутрашњу предвидљивост и зато што је деценијама имала и буџет и изборе – увек  у законом предвиђено време.

        Последњих година се прво заљуљао буџет САД јер су га обе владајуће странке – Демократска и Републиканска – претвориле у поприште своје политичке борбе. Сада то постају и избори. Не само зато што први пут постаје реално да се на улицама америчких градова одлучује ко ће бити шеф државе.

        Доналд Трамп је – зазирући да би (због епидемије) масовно гласање преко поште дало прилику `дубокој држави` да манипулацијама за победника новембарских избора прогласи Џоа Бајдена - предложио да буду одложени.

        До сузбијања епидемије вируса корона. Сам је то овако образложио:

        „Ако добијемо масовно гласање преко поште – имаћемо најнетачније и најфалсификованије изборе у нашој историји. То ће бити велико понижење за Сједињене Државе. Предлажем да одложимо изборе до тренутка када ће људи моћи да гласају како закон предвиђа. На својим бирачким местима и епидемиолошки безбедно“.

        Амерички председнички избори заказани су за 3. новембар. Међутим, у земљи траје бурна дискусија о томе како их одржати у условима пандемије коронавируса.

        Трамп је већ раније критиковао идеју гласања путем поште, јер се неће моћи избећи лажирање резултата.

         Иначе, америчке власти сматрају да се ниво страног уплитања у америчке изборе 2020. смањио.

        Ово је саопштио директор Агенције за безбедност кибернетичке инфраструктуре Кристофер Кребс.

        „У поређењу са 2016. годином, сада не видимо онакав ниво координисане и упорне сајбер активности од стране противника“, рекао је Кребс у Брукингс институту.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари