Трамп објавио да против Ирана неће ратовати оружјем већ – економским санкцијама и притиском

ОБИСТИНИЛО СЕ ДА МУ У ИЗБОРНОЈ ГОДИНИ НИЈЕ ПОТРЕБАН РАТ СА ДОБРО НАОРУЖАНОМ ЗЕМЉОМ

* Нагласивши да међу Американцима није било ни рањених за време иранског напада, а да је војним објектима нанета „минималчна штета“, саопштио је да ће Сједињене Државе наставити да раде „на могућим варијантама одговора Ирану“

* Трамп је – да све буде још `лепше упаковано` - оценио да је у последњим одмеравањима снага „Иран изгубио против САД“ и да је „натеран на повлачење“. А то је, дакако, „добро за цео свет“

* Председник САД није ни поменуо да су Пентагон о нападу Иранци – пре његовог почетка – обавестили преко владе Ирака и његовог војног врха. Такође: није ни покушао да објасни због чега нападнуте базе нису имале ПВО-заштиту

________________________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп се обратио Американцима поводом иранских ракетних удара по авио-бази САД у Ираку „Ајн ал-Асад“ и фактички објавио да рата са Ираном неће бити.

        Ово се могло очекивати бар из два разлога:  пред америчким лидером су у новембру председнички избори, па му велики рат са добро наоружаним противником и са 80 милиона становника нимало није потребан, а Техеран је фактички извео „компромисни ракетни напад“ јер је о њему преко Багдада унапред упозорио Пентагон .

        Председник САД је обзнанио да његова администрација и даље „неће тежити ескалацији са Ираном“.

        Наравно, није могао да каже и обећа само то. И због изборне године и рвања са `дубоком државом` којем се још не види крај.

        Нагласивши да међу Американцима није било ни рањених за време иранског напада, а да је војним објектима нанета „минималчна штета“, саопштио је да ће Сједињене Државе наставити да раде „на могућим варијантама одговора Ирану“.

        У наставку је истакао да ће против Ирана бити одмах уведене нове „сурове економске санкције“ јер се већ показало да су против Ирана ефикасније од оружја и класичне војне силе.

        Треће обећање је било: наставићемо да Иран држимо под сталним и све јачим притиском.

        Трамп је – да све буде још `лепше упаковано` - оценио да је у последњим одмеравањима снага „Иран изгубио против САД“ и да је „натеран на повлачење“. А то је, дакако, „добро за цео свет“.

        И наставио: „Док сам ја председник САД – Ирану неће бити дозвољено да овлада атомским наоружањем“.

        Трампа је у обраћању сународницима из Беле куће навео да је поводом иранског напада свој посао „одлично одрадио“ амерички систем за упозоравање на ракетне нападе.

         Наравно, није ни поменуо да су Пентагон о том нападу Иранци – пре његовог почетка – обавестили преко владе Ирака и његовог војног врха.

        Није ни покушао да објасни због чега нападнуте базе нису имале ПВО-заштиту.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари