Конгресу САД стиже предлог да се са $3,8 милијарди финансира обуздавање Русије у Европи

ИНИЦИЈАТОР ЈЕ АДАМ СМИТ КОЈИ РУКОВОДИ ОДБОРОМ ДОЊЕГ ДОМА КОНГРЕСА САД ЗА ОРУЖАНЕ СНАГЕ

* Треба да се нађу у војном буџету за наредну годину и да буду утрошене на развијање стратешког поморског транспорта, на сателитске везе, подморнице и противподморничку војну опрему. Смит тражи и да буџет САД и надаље ограничава војну сарадњу САД са Русијом и да забрањује финансирање свега што би могло да буде у функцији признања суверенитета Русије над Кримом

____________________________________________________________________________

        НАЦРТ америчког војног буџета за наредну фискалну годину могао би да садржи и 3,8 милијарди долара намењених програму Европска иницијатива за обуздавање.

        Реч је о суми која ће – ако добије подршку већине у Конгресу САД – бити утрошена на обуздавање Русије у Европи.

        Та сума се помиње у документу који је припремио Адам Смит, председник Одбора Представничког (доњег) дома Конгреса САД за оружане снаге.

        Поменуте безмало 4 милијарде долара треба да буду утрошене на развијање стратешког поморског транспорта, на сателитске везе, подморнице и противподморничку војну опрему.

        Према Смиту, буџет САД треба да и надаље забрањује финансирање свега што би могло да буде у функцији признања суверенитета Русије над Кримом.

        Такође: да ограничава војну сарадњу Москве и Вашингтона.

        Смитов предлог наредне недеље улази у конгресну процедуру. Са добрим изгледима да буде усвојен у Представничком дому у којем демократе имају већину.

        Одбор Сената САД за питања Оружаних снага већ је одобрио своју верзију нацрта војног буџета различиту од Смитове.

        Ако се догоди да у два дома Конгреса САД  буду усвојене различите верзије војног буџета – биће формирана комисија која ће имати задатак дда их усагласи. О њеном предлогу ће се потом гласати у оба дома.

        Прошле године је на захтев демократа кроз војни буџет било издвојено рекордних 6,5 милијарди долара за «Европску иницијативу за заштиту слободе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари