Трамп најавио да ће САД у модернизацију свог тенка „Абрамс“ уложити шест милијарди долара

НАЈАВИО И НАГОДБУ СА КИНОМ И МУЊЕВИТО УНИШТЕЊЕ ПОСЛЕДЊЕГ УПОРИШТА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ

* Доналд ТРАМП подржао постојећи амерички систем бирања шефа државе, по којем грађани бирају електоре, а они – председника. Своју позицију је разјаснио речима: „Садашњи систем тера кандидате – да би победили – да се обраћају бирачима у свим нашим државама. А кад би народ бирао председника непосредно – било би довољно посетити државе са највише становника, заправо највеће градове. Тако би Сједињеним Државама владали велики градови, а мањи градови и Средњи Запад остали би без икакве власти. То не смемо дозволити“

__________________________________________________________________________________

         ДОНАЛД Трамп изјавио је да ће казнени царински намети на увоз из Кине – уведени да би се Пекинг присилио да потпише нови  трговински споразум са САД – „можда остати на снази дужи период“.

         Те додатне царине погађају кинеску робу вредну 250 милијарди долара, али није прецизирао колико би тачно остале на снази.

         Амерички председник рекао је, иначе, да су преговори са Пекингом интензивирани и да „све добро тече“.

         Трампов министар финансија Стивен Мнучин и главни преговарач Роберт Лајтхајзер наредног викенда посетиће Пекинг.

         Бела кућа тврди да је „велики договор“ могућ у неколико наредних недеља.

         Међутим, амерички лидер је имао своје крупне речи и за друге теме.

         Највио је и брзо потпуно уништење Исламске државе. Обраћајући се новинарима, учинио је то овако,:

         „Погледајте ову карту Блиског Истока. Све ово што је на њој црвено – то је Исламска сржава држала на дан наших председничких избора 2016-те. А погледајте ову са тренутним стањем – на њој нема црвене боје. Тачније, има ова црвена мрља која ће сваки час нестати“.

         Трамп је посетио фабрику у Охају, у граду Лајма, која производи тенкове „Абрамс“ М-1.

         Њеним радницима је рекао да праве најбољи тенк на свету, па још додао да би америчка војска – захваљујући и његовој супериорности – „победила у сваком могућем рату“. Притом је изговорио и ово:

         „Ми својим војницима обезбеђујемо најбољи и најпоузданији тенк на свету. Колико је он упоредив са тенковима које праве кина, Русија и други? Ми ћемо их победити, зар не? Америка не жели конфликте, али ако до њих дође доминираћемо на ратиштима и победити.“

         Само, одмах потом је сам себе демантовао, бар што се тиче „Абрамса“.

         Обећао је да ће у наредне три године у модернизацију тенкова „Абрамс“ М-1 бити уложено шест милијарди долара.

         У фебруару је амерички магазин The National Interest објавио да Руси имају „убицу Абрамса“, прецизирајући да је то тенк „Армата“.

         Одмах потом се у америчким медијима појавила фотографија последње верзије „Абрамса“ – модела М-1А2С.

         У Охају је Трамп подржао постојећи амерички систем бирања шефа државе, по којем грађани бирају електоре, а они – председника. Своју позицију је разјаснио речима:

         „Садашњи систем тера кандидате – да би победили – да се обраћају бирачима у свим нашим државама. А кад би народ бирао председника непосредно – било би довољно посетити државе са највише становника, заправо највеће градове. Тако би Сједињеним Државама владали велики градови, а мањи градови и Средњи Запад остали би без икакве власти. То не смемо дозволити“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари