Шанахан: Сједињене Државе неће дозволити Русији и Кини да милитаризују космос

ГЕРАСИМОВ ЗАТРАЖИО ДОДАТНЕ ПОТЕНЦИЈАЛЕ ЗА ПАРИРАЊЕ ДЕЈСТВИМА САД У КОСМОСУ И ИЗ КОСМОСА

* На космичком форум Space Symposium у Колорадо Спрингсу Патрик ШАНАХАН рекао: „Морамо ствари реално сагледавати. Наши противници постављају оружје у космосу да би атаковали наше сателите. Русија и Кина су милитаризовале космос да би довеле у питање свемирске могућности САД“

* Портпарол кинеске дипломатије Ген ШУАН оценио да Сједињене Државе оптуживањем Москве и Пекинга праве себи изговор за рад на војној доминацији у космосу. А и на новом модерном наоружању, у целини

_________________________________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе неће дозволити Русији и Кини да милитаризују космос – изјавио је Патрик Шанахан.

         На годишњем космичком форум Space Symposium у Колорадо Спрингсу, вд шефа Пентагона је додатно рекао:

         „Морамо ствари реално сагледавати. Наши противници постављају оружје у космосу да би атаковали наше сателите. Русија и Кина су милитаризовале космос да би довеле у питање свемирске могућности САД“.

         Шанахан је у овом контексту директно оптужио Кину:        

         „Комунистичка влада у Пекингу већ је гушила наше комуникационе могућности и наставља да повећава свој потенцијал за то. Већ располаже ласерским оружјем“.

         Додатно је прецизирао: „Очекујемо да ће Кина наредне године инсталирати копнени ласерски систем који ће држати на нишaну космичке сензоре апарата на ниским орбитама. Оружане снаге Кине су у стању да изводе сајбер-нападе против наших свемирских система, а имају и ракете које са земље могу ууништавати наше сателите. Кина актив но развија  и своје хиперсоничне потенцијале“.

         Шанахан је додао да и Русија ради на много чему као и Кина, али се није упуштао у детаљнија објашњења.

         Својим слушаоцима је предочио да „Москва и Пекинг  кроз савет безбедности УН гурају споразуме које немају намеру да поштују“.

Патрик Шанахан

         Доналд Трамп је у фебруару потписао декрет о формирању   Космичких снага.

         Русија је тим поводом упозорила да Сједињене Државе тиме подстичу милитаризацију космичког простора, а саме га користе за војне сврхе.

         Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије - генерал армије Валериј Герасимов - почетком марта је позвао војне научнике своје земље да интензивно раде на „средствима за супротстављање могућим војним дејствима вероватног  противника у космосу и из космоса“.

         Портпарол кинеске дипломатије Ген Шуан је оценио да Сједињене Државе оптуживањем Москве и Пекинга праве себи изговор за рад на војној доминацији у космосу. А и на новом модерном наоружању, у целини.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари