САД своју морнарицу наоружавају новим крстарећим ракетама Tomahawk — Block V

ИСТЕСТИРАЛИ СУ ИХ НА СВОМ ПОМОРСКОМ ПОЛИГОНУ У БЛИЗИНИ ХАВАЈСКИХ ОСТРВА

* Донедавно је америчка морнарица располагала само противбродским „Харпунима“ који су у употреби већ дуже од четири деценије, а имају домет до 280 километара. А 2018. године је добила надзвучне AGM-158C LRASM, способне да гађају морске циљеве на удаљености до 900 километара. Међутим, то ново оружје још није кренуло у серијску производњу

* Прва верзија биће названа Block Vа и користиће је амерички бродови и подморнице за борбу против „површинских циљева“. Имаће активне и пасивне радарске и термичке канале за навођење на циљ. То ће Block Vа омогућавати да погоди велике површинске циљеве у покрету на удаљеностима до 1600 километара

* Главни конкурент нових „Томахавка“ је руска крстарећа ракета „Калибар“, а Русија већ прави модернизовану бродску верзију Калибр-М са максималним дометом преко 4,5 хиљада километара.  Та ракета ће моћи да носи и нуклеарне бомбе. Тако да Американци имају неспорну предност само у броју носача крстарећих ракета. Имају их стотине, а Русија засад само нешто више од двадесет

_____________________________________________________________

       АМЕРИКАНЦИ су тестирали најновију верзију своје најпознатије крстареће ракете.

       Назвали су је Tomahawk — Block V.

        Испробали су је у близини Хавајских острва. Разарач Chafee лансирао је усавршену ракету на циљ који се налазио на „поморском полигону“.

       Америчка морнарица је кратко саопштила: „Све је прошло у најбољем реду“.

        Шта је познато о Block V и како руске крстареће ракете „Калибар“ изгледају у поређењу са њим?

       Block V је Пентагону потребан посебно због јачања војне моћи Кине која ће до 2035.  имати 420 ратних бродова и подморница. Зато форсира производњу противбродског наоружања.

       До 2025. године планира набавку 850 пројектила способних да униште „велике површинске циљеве на великој удаљености“.

       Донедавно је америчка морнарица располагала само противбродским „Харпунима“ који су у употреби већ дуже од четири деценије, а имају домет до 280 километара. А 2018. године је добила надзвучне AGM-158C LRASM, способне да гађају морске циљеве на удаљености до 900 километара.

       Међутим, то ново оружје још није кренуло у серијску производњу. Стога је Пентагон одлучио да паралелно са производњом ЛРАСМ-а врати добре старе подзвучне противбродске „Томахавке“.

       Американци ће све постојеће „Томахавке“ четврте генерације модернизовати у Block V.

       Прва верзија биће названа Block Vа и користиће је амерички бродови и подморнице за борбу против „површинских циљева“.

       Имаће активне и пасивне радарске и термичке канале за навођење на циљ.

       То ће Block Vа омогућавати да погоди велике површинске циљеве у покрету на удаљеностима до 1600 километара.

Кардови са тестирања у близини Хаваја

       Детонатор му је програмабилан, вишенаменски, способан да активира бојеву главу и у ваздуху.

       Ова ракета може да разара и утврђене подземне бункере и конвенционалне војне циљеве.

       Блок В је много прецизнији од својих претходника, а домет је довољан да се ефикасно супротстави кинеским ракетама ДФ-26 и ДФ-21 у азијско-пацифичком региону. Друго, модификовани „Томахавк“ је заштићен од дејства радио-ометача. Произведен је коришћењем стелт технологија, што му значајно повећава преживљавање.

       Једно лансирање Block V кошта милион долара, а суперсонична ракета СМ-6 брод-ваздух кошта, на пример, четири пута више.

       Главни конкурент Block V су руски крстарећи „Калибри“, које је Русија први пут тестирала у борбеним условима (у Сирији) у јесен 2015. године.

       Њени ратни бродови – фрегате, корвете и мали ракетни бродови - тада су истовремено напали 26 терористичких циљева у Сирији - успешно погодивши безмало све.

       Тачне карактеристике пројектила Калибар нису познате. Међутим, Владимир Путин је  октобра 2017. рекао да им је домет против морских циљева 1.400 километара, што је упоредиво са новим Томахавцима.

       Домет верзије за гађање копнених циљева је 2-000-2600 километара.

       Међутим, многи војни експерти су уверени да им је крајњи домет осетно већи. Уосталом, у међувремену су се појавиле тврдње да Русија прави модернизовану бродску крстарећу ракету Калибр-М са максималним дометом преко 4,5 хиљада километара.

       Та ракета ће моћи да носи и нуклеарне бомбе.

       Американци имају неспорну предност само у броју носача крстарећих ракета. Имају их стотине, а Русија засад само нешто више од двадесет.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари