САД откриле како ће казнити Турску ако не одустане од ракетних система С-400

НЕЋЕ ДОБИТИ F-35, А  ПИЛОТИ, КОЈИ СЕ НА ЊИМА ОБУЧАВАЈУ, МОРАЋЕ ДА НАПУСТЕ САД ДО КРАЈА ЈУЛА

Елен Лорд

          ВАШИНГТОН је открио како ће казнити Турску ако на крају ипак не одустане од руских ракетних зенитних система С-400.

         Заменица шефа Пентагона за логистику, Елен Лорд, изјавила је да су Сједињене Државе „разочаране одлуком Анкаре да пошаље у Русију војне специјалисте на обуку за руковање С-400“.

         Нагласивши да Вашингтон високо цени стратешко  партнерство и дијалог са Турском, Лорд је наставила:

         „Зато и јесмо разочарани што је Турска на обуку послала персонал да тренира коришћење ракетног система  (С-400) који је неспојив са F-35. Јасно смо Анкари предочили да неће добити F-35  ако прими системе С-400. Ништа још није неповратно. Бићемо обрадовани ако Турска одустане од С-400 да можемо да се вратимо сарадњи поводом ловца пете генерације“.

         Наличје „бићемо обрадовани“ описала је овако:

         „Сви турски пилоти, који пролазе у САД обуку на F-35, као и пилоти-инструктори, мораће да напусте територију САД до 31-ог јула. Турској неће бити дозвољено да 12. јуна учествује у саветовању учесника у програму производње F-35“.

         Лорд је открила да Турска производи за тај авион 937 делова, од којих су 400 „чисто турски“. И навела да Пентагон ради са Lockheed Martin и с Pratt & Whitney да би их припремио да замене турске произвођече ако Анкара одбије да се повинује захтевима САД.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари