Погледајте ове срећне фаце: Амери пред преласком Рубикона у односима са Турском због С-400

ШАНАХАН ЗАПРЕТИО АНКАРИ ИСКЉУЧИВАЊЕМ ИЗ ПРОГРАМА ПРОИЗВОДЊЕ ЛОВАЦА Ф-35

Посебно обратите пажњу на руке и стегнуту вилицу шефа свим америчким

начелницима штабова Џозефа Данфорда (први слева)

* Вд министра одбране САД Патрик ШАНАХАН: „Сматрам да су наши односи са Турском данас бољи него што су били пре два или четири месеца. Напросто, чешће контактирамо. Међутим, у Анкари морају бити свесни да ће куповина С-400 значити искључивање из програма производње F-35. Наша позиција је ипак непромењена: технички није могуће истовремено коришћење руских С-400 и наших F-35

_______________________________________________________________________________

         МИНИСТАРСТВО одбране САД спрема се да коначно искључи Турску из програма производње ловаца-бомбардера пете генерације F-35 – објавио је вд шефа Пентагона Патрик Шанахан.

         Нагласио је да се војно-државни врх САД спрема за тај корак због одбијања Туске да одустане од куповине руских зенитних ракетних система С-400.

         Шанахан је открио да се поводом `преласка Рубикона` срео са  руководством америчке војно-индустријске корпорације Lockheed Martin и компаније United Technologies и да је са њима детаљно размотрио „могуће последице искључивања Турске из програма F-35“.

         У наставку је – језиком који ће најбоље разумети они који се, не само у Анкари, баве наоружањем и геостратегијом – додатно указао:

         „Ако не будемо могли да нађемо излаз из створене ситуације – мораћемо остваривати своје планове тако да ништа не изгубимо. Мораћемо да будемо унапред сигурни да се ради о продуктивним плановима. Хоћу планове без иједне слабе тачке. Са нултим ризиком. То је неопходно да бисмо F-35 могли да испоручујемо нашим другим клијентима“.

         Шанахан је навео да је разговор са руководствима двеју компанија показао „на којим тачкама је степен ризика висок“. Па наставио:

         „Сада је потребно доносити одлуке  које ће умањити ризик. Наравно, истовремено преговарамо са Турском која остаје стратешки партнер САД“.

          У овом контексту је додао:

         „Сматрам да су наши односи са Турском данас бољи него што су били пре два или четири месеца. Напросто, чешће контактирамо. Међутим, у Анкари морају бити свесни да ће куповина С-400 значити искључивање из програма производње F-35. Наша позиција је ипак непромењена: технички није могуће истовремено коришћење руских С-400 и наших F-35“.

         Недавно је портпарол Пентагона Ерик Пахон изјавио да је продаја С-400 Турској стратешка смицалица Москве срачуната на изазивање раскола између Анакаре и њених западних савезника.

         Шеф турске дипломатије, Мевлут Чавушоглу, већ је наговестио да би његова земља – ако остане без F-35 – могла отворити преговоре о куповини руских ловаца пете генерације Су-57.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари