Пентагон: Смањиле су се наше оперативне предности над Русијом у космосу

ТРАМПОВ КАНДИДАТ ЗА КОМАНДАНТА КОСМИЧКИХ СНАГА ЏОН РЕЈМОНД ЗАБРИНУО СЕНАТ САД

Руски сателити почетком 2019-те

* Генерал Џон РЕЈМОНД није јавно рекао колико се реално америчка „оперативна надмоћ“ смањила, али је указао да Русија – после САД и Кине – има највећу на свету орбиталну групу сателита

_______________________________________________________________

         ОРУЖАНЕ снаге Русије брзо развијају свој потенцијал у космосу, тако брзо да се оперативне предности САД тој сфери смањују – изјавио је амерички генерал Џон Рејмонд.

         Он, међутим, није тек један од америчких генерала. Рејмонда је Доналд Трамп предложио за команданта Космичких снага Сједињених Држава. У Сенату САД  у којем се расправља о његовој кандидатури.

         Утолико је значајније што је Рејмонд у наставку рекао:

         „Русија демонстрира суштинска достигнућа, па се наша опративна надмоћ заиста смањује“.

         Рејмонд није јавно рекао колико се реално америчка „оперативна надмоћ“ смањила, али је указао да Русија – после САД и Кине – има највећу на свету орбиталну групу сателита.

Џон Рејмонд

         Трампов изабраник је у овом контексту устврдио да од Русије „космичким снагама и средствима САД долази широки спектар претњи“.

         Навео је – не нудећи никакве доказе за то – да Русија у космосу већ има борбене ласере, да је у стању да блокира сигнал туђих сателита и да уништава америчке `космичке објекте`.

         Нагласио је: „Кинетичким дејством на њих са Земље. Русија располаже противкосмичким одбрамбеним потенцијалом пуног спектра“.

         Презизирао је: „Русија ради на том свом спектру да би неутралисала снаге и средства САД. москва покушава да компензије предности САД у области класичног наоружања“.

         Генерак Рејмонд је сенаторима предочио: „Русија је упутила директан изазов у космосу Сједињеним Државама и нашим савезницима. Добро је што постоје области где су наши и руски интереси подударни. Имам у виду мирно освајање космоса и научна истраживања“.

         У руској војној академији која школује официре и инжењере већ је „узето у обзир“ скоро формирање космичких снага САД.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари