Newsweek: Сједињене Државе имају тајну армију од 60.000 војника

НАВОДНО ИМА ДЕСЕТ ПУТА ВИШЕ ПРИПАДНИКА НЕГО ШТО ЦИА ИМА АГЕНАТА КОЈИ ДЕЛУЈУ У ИЛЕГАЛИ

* Лист наводи да „тајни солдати Пентагона“ своје задатке обављају и унутар Сједињених Држава и у иностранству. И у америчким војним униформама и прерушени у цивиле

* Вашингтону је ова тајна војна формација потребна не само за прокламовану борбу против тероризма, већ и за повећање конкурентних могућности у хибридном рату са Русијом и Кином

_______________________________________________________

       ТОКОМ последњих десет година Пентагон је створио огромну тајну војску са око 60 хиљада људи под оружејм – објавио је Newsweek.

       Уз наглашавање: да је то плод његове двогодишње истраге.

       Према истом листу, та војна формација десет има пута више људи него што ЦИА има илегалних агената.

       Newsweek наводи да „тајни солдати Пентагона“ своје задатке обављају и унутар Сједињених Држава и у иностранству. И у америчким војним униформама и прерушени у цивиле.

       У реализацији овог тајног програма наводно учествује око 130 америчких приватних компанија које на њега троше више од 900 милиона долара годишње.

       Newsweek тврди да све функционише на лажној документацији, плаћању рачуна и пореза за лица која раде под лажним именима.

        Програм укључује и производњу специјалне технике и опреме за прислушкивање и надзор која се користи и у најудаљенијим крајевима Блиског Истока и Африке.

       Специјалци америчких Копнених снага чине више од половине тајних снага чији је прокламовани главни задатак прогон терориста у ратним зонама и непријатељским земљама.

       Најновија и најбрже растућа група унутар тајне војске су сајбер-борци који раде под измишљеним именима и прикупљају информације из Интернета, а такође могу учествовати у кампањама утицаја на друштвеним мрежама.

       Према ауторима истраге, Вашингтону је ова тајна формација потребна не само за борбу против тероризма, већ и за повећање конкурентних могућности у хибридном рату са Русијом и Кином.

       Newsweek је успео да разговара са једним од пензионисаних високих тајних официра тајне војске.

       Он тврди да се о стварним размерама тајног програма ништа не зна.

       Такође је изразио мишљење да је тежња Сједињених Држава да буду недохватљиве за своје непријатеље корисна само САД, а да тај тренд на глобалном нивоу отежава решавање сукоби.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари