National Interest: САД имају велике проблеме у „хиперсоничном сустизању“ Русије и Кине

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ САД ЈОШ НИЈЕ УТВРДИЛО НИ „КОНАЧНЕ ПАРАМЕТРЕ“ ЗА ТО ОРУЖЈЕ

Руска хиперсонична

ракета "Кинжал"

* Мајкл ГРИФИН, подсекретар у Пентагону за истраживање и развој: Сједињене Државе немају системе који би могли да у потребној мери представљају претњу Кини и Русији“

* Међу америчким војним експертима још нема сагласности да ли хиперонично оружје може пресудно утицати на војни потенцијал државе и(ли) изменити основну логику нуклеарног одвраћања

____________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе имају озбиљне тешкоће у покушају да сустигну Русију и Кину у развоју хиперсоничног оружја – оценио је The National Interest.

       Овај озбиљни амерички лист наводи оцену Мајкла Грифина, подсекретара у Пентагону за истраживање и развој, „Сједињене Државе немају системе који би могли да у потребној мери представљају претњу Кини и Русији“.

       Признао је и да САД „немају начин за одбрану од руског хиперсоничног оружја“.

"Авангард"

       Аутор чланка у The National Interest - Марк Епископос - позвао се на извештај Конгресне службе за истраживање према којем је Вашингтон последњих година повећао финансирање програма за развој хиперсоничног оружја. Због све већег потенцијала Русије и Кине.

       Напомиње се да Москва и Пекинг држе тежиште на хиперсоничним системима са нуклеарним главама, док их Вашингтон развија наводно за тактичку употребу, што захтева већу тачност и само је по себи теже.

       Исти извештај прецизира да Министарство одбране САД још увек није утврдило „коначне оперативне параметре за хиперсонично оружје“.

       Епсикопос указује и да се амерички аналитичари не слажу око тога да ли хиперонично оружје може пресудно утицати на војни потенцијал државе и(ли) изменити основну логику нуклеарног одвраћања.

       Пре недељу дана је војни врх Русије објавио да ће фрегата Пројекта 22350 „Адмирал Головко“ постати први носач бродских хиперсоничних ракета „Циркон“.

       Врховни командант руске морнарице Николај Јевменов је нагласио да су ти бродови најмодернији у ратној флоти Русије.

       Русија тренутно располаже хиперсоничним оружјима „Авангард“, „Кинжал“ и „Циркон“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари